fbpx

FRISS HÍREK

Személyeskedő vitában mondott le két óvodájáról a kecskeméti közgyűlés

- Advertisement -

Miután a városi közgyűlésben többségben vannak a kormánypárti képviselők, nagy meglepetés nem lett a mai másfél órás vita végén. A fideszes többség elfogadta a fideszes városvezetés javaslatát, amely azt tartalmazta, hogy

  1. Fel kell számolni a Csongrádi utcai óvodát
  2. A Szent Miklós utcai óvoda épületét adják el az Öko-Hámor Kft.-nek, amely Montessori-elveken alapuló óvodát hozna itt létre

Az előzmények

Már tegnap is megírtuk az előterjesztés indokait. De ezeket az előterjesztő Engert Jakabné alpolgármester elismételte a képviselők előtt. Az okok, amelyek miatt a két óvodáról lemondott az önkormányzat:

  • A két épület nagyon rossz állapotban van. Viszont sem saját forrás, sem uniós pályázat nincs ezek felújítására
  • Olyan kevés óvodás korú gyermek születik (és egyre több egyházi és magánóvoda nyílott a városban), hogy muszáj racionalizálni az önkormányzati óvodai férőhelyeket

Maratoni vita kezdődött

A közgyűlési vitán egy újabb szempont is előkerült. E szerint a belvárosi óvodákba egyre kevesebb gyereket iratnak be, mert sok család a város külső városrészeiben telepszik le, és ott igényelnek ellátást. Ezért épültek is a szatellit városrészekben új intézmények. A vitában szereplő két óvodai egységet magába foglaló Ferenczy Ida Óvodában különösen csökkenő gyerekszám várható. Ezért ésszerű, felelős döntés születik, ha az egyiket megszünteti az önkormányzat, a másikat pedig eladja, és a fenntartói jogot is átadja a Montessori óvodának – érvelt Szemereyné Pataki Klaudia polgármester.

De hogy került képbe a Montessori?

Az alpolgármester arról tájékoztatta a közgyűlést, hogy az Öko-Hámor Kft. korábban megkereste a városházát, hogy egy felmérés alapján szükség lenne egy Montessori-elvű óvodára, ezért helyet keresnek egy ilyennek. Akkor a városháza munkatársai ajánlottak pár épületet, köztük a Szent Miklós utcai óvodáét is. Végül erre esett a választás, azzal, hogy vállalják a teljes felújítást. Amely azért körülményesebb és drágább, mert műemlék jellegű épületről van szó. Kerestük korábban a cég ügyvezetőjét, hogy nyilatkozzon nekünk, pl. arról is, hogy havonta mennyibe kerül majd egy gyermek ellátása. Miután elzárkózott ettől, csak arra tudunk hivatkozni, amit a szülők hallottak a januári tájékoztatón: 150-220 ezer forint környéke lehet ez az összeg. Különlegessége az óvodának pedig az, hogy angolul folyik az oktatás.

A jelenlegi formájában lakat kerül a Szent Miklós utcai óvoda kapujára

Miért volt nagy vita Szent Miklós utcai óvodáról?

Mielőtt a vita elkezdődött volna, az alpolgármester elmondta, hogy mindkét óvoda esetében meg tudják oldani, hogy a csoportok az óvónőkkel és a dadákkal együtt másik óvodába kerülnek. De a szülők máshova is beirathatják a gyerekeket. És választhatják a Montessori óvodát is. A Csongrádi utcai szülők el is fogadták azt, hogy a Mátis Kálmán utcai óvodában felszabaduló szobákba kerüljenek át a csoportok, így erről nem is volt vita (Kezdőképünkön a Csongrádi utcai óvoda látható). Itt jegyezte meg a polgármester, hogy a Szent Miklós utcai épületből a Juhar utcai óvodába tudják áttenni a komplett csoportokat, és az egy sokkal jobb és modernebb épület is. Azonban az óvodai költözések kapcsán elmondta, hogy nem minden óvónő akar menni, van, aki inkább másik óvodában folytatná, így erről kell mégy egyeztetniük, hogy ne legyen óvónő hiány. Annál inkább volt összecsapás a Szent Miklós utcai óvoda kapcsán. Az ellenzék részéről a következők hangoztak el (felsorolni minden szinte lehetetlenség lenne) :

Kopping Rita: Ha ilyen kevés gyerek születik, akkor milyen családtámogatási sikertörténetről beszél a kormány?

Hasonló cikkünk:  Nőkről, de nem csupán nőknek szól a Kecskeméti Nemzeti Színházban bemutatott Naptárlányok

Dr. Siposné Bodrozsán Alexandra: Talán érdemes lenne, ha a fideszes városvezetés a Karmelita kolostor környékén kopogtatna az önkormányzatoktól elvett milliárdok miatt, ha ennyire nincs pénz fenntartásra, felújításra. Amúgy meg miért nem mondták el a kampányban, hogy mit terveznek az óvodákkal?

Vancsura István: Talán a várost is jellemzi, ha olyan kevés gyerek születik, hogy nem lehet feltölteni az óvodai helyeket. Esetleg nem annyira fejlődik, nem annyira élhető.

Király József: Talán nem kellett volna leépíteni az elmúlt években a kecskeméti pedagógusképzést, ha kevés az óvónő (felmerült a város vezetése részéről korábban a vitában, hogy a következő években 50 óvónő megy nyugdíjba, és amúgy sem mindig egyszerű pótolni a kieső munkaerőt)

Gyurcsányozás, újpestezés, bevándorlók és Horthy a kormánypártok részéről

Ezután jöttek az előterjesztést védő fideszes képviselők, akik szinte mindannyian azt mondták, amit a polgármester is: senki nem szeret óvodát bezárni, de muszáj sajnos, mert így ésszerű. A polgármester annyit tett hozzá, hogy az ellenzék részéről bekúszott a gyurcsányi retorika a vitába. És még annyit, hogy azért is kell ésszerűsíteni, mert az óvónők bérfejlesztését is fedezni kell valamiből, és az energiaárak miatt amúgy is drágább az üzemeltetés. Pászti András szerint az ellenzék érzelmi vitába kezdett, miközben egy képviselőtől elvárható lenne, hogy ésszerűen, a város érdekeit figyelembe véve döntsön. Lévai Jánosné szerint az önkormányzat nem elherdálja az épületeket és ezzel a vagyont, és az ellenzék csak hergeli a lakosságot. Sztachó-Pekáry István alpolgármester azt hozta fel, hogy amennyiben már szóba került a pedagógusképzés, akkor elmondaná, hogy az intézményt annó Horthy Miklós kormányzó avatta fel, akinek az arcát az ellenzék lekaparná a városháza faláról. Fekete Gábor fideszes frakcióvezető személyeskedő hangnemben szólt hozzá a vitához. Szerinte ha az ellenzék vezetné a várost, akkor bevándorlókkal töltené fel a magyar óvodai helyeket. Dr. Siposné Bodrozsán Alexandrától azt kérdezte, hogy ő miért nem mondta el a választókörzetében, hogy Újpestre fog költözni, és, hogy az egész nyarat Ausztráliában tölti. Erre a képviselőnő azt felelte, hogy soha nem járt ott, csak „hazudoznak össze-vissza”, és ha elfogynak az érvek jön az újpestezés és a gyurcsányozás. A vita végén Fekete Gábor visszavonta amit mondott, és elnézést kért azzal, hogy téves információ jutott el hozzá a képviselő nyaralásáról.

Mindenki tudta hogyan dönt, de mindenki el akarta mondani amit gondol

Másfél óra múlva már egyre többen azt sürgették, hogy döntsenek végre, hiszen úgyis tudja mindenki, hogyan fog szavazni. Végül a Csongrádi utcai óvoda bezárását minden képviselő támogatta. A Szent Miklós utcai eladását csak a fideszes többség szavazta meg, az ellenzék nem.

A Szent Miklós utcai szülők megpróbálták, amiben talán maguk sem reménykedtek

Tegnap a Szent Miklós utcai intézményben maradó 30 gyermek szülei (mert szeptembertől sokan iskolába mennek és felvétel nem volt) a városháza előtt tartott egy demonstrációt, amely előtt a városvezetéssel egyeztetett képviselőjük. Ott pro és kontra elhangzott minden, amit fentebb és tegnap megírtunk ennek kapcsán. A szülők továbbra is kitartottak a jelenlegi óvoda mellett, mert családias, gondoskodó óvodának tartják. A tiltakozásról a Facebookon videóban számoltunk be. De már akkor sem voltak nagy reményeik, ma pedig az utolsó reményszál is elszakadt a közgyűlési döntéssel.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...