fbpx
Kezdőlap Kecskeméten Továbbra is többet keres Szemereyné Pataki Klaudia az egyetemi alapítványnál, mint polgármesterként

Továbbra is többet keres Szemereyné Pataki Klaudia az egyetemi alapítványnál, mint polgármesterként

Bánkuty Tamás kurátor, Csizmadia Norbert kuratóriumi elnök, Matolcsy György, Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, Szemereyné Pataki Klaudia, a felügyelő bizottság tagja és Szemerey Szabolcs stratégiai igazgató egyeztettek a kecskeméti Neumann János Egyetemről 2021. május 7-én / Fotó: Lezsák Sándor hivatalos oldala / Facebook

A közhatalmat gyakorlók vagyonosodásának az átláthatóságát hivatott szolgálni a vagyonnyilatkozat, amiről Kecskemét 20 képviselőjének, polgármesterének és öt alpolgármesterének január 31-ig kellett nyilatkoznia. A dokumentumok alapból nem nyilvánosak, de azokat bárki kikérheti. Közérdekű adatigénylést nyújtottunk be idén is; ebből és az előző éviekből vetettük össze a 2023-as bevallásokat.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester vagyonnyilatkozata 2021-ben szólt a legnagyobbat, amikor abból kiderült, hogy a kecskeméti egyetemet működtető alapítvány felügyelő-bizottságának tagjaként havonta bruttó 1,6 millió forintot kap a polgármesteri fizetésén felül, ami akkor kicsivel több mint havi 1 millió forint volt. A neki szegezett kérdések után a polgármester azt nyilatkozta, hogy jótékonysági célokra ajánlotta fel az 1,6 millió forintot.

2023-ban a polgármester arról nyilatkozott, hogy

  • polgármesterként havi bruttó jövedelme 1.346.400 forint, amihez havi bruttó 195 ezer forint költségtérítés jár.
  • A Neumann János Egyetemért Alapítvány felügyelőbizottságának tagjaként továbbra is havonta bruttó 1.654.135 forint utalnak át a részére. A város első számú politikusa 2022-ben a lapra ráírta, hogy ez az összeg „jótékonysági célokra felajánlva”, 2023-ban erről már nem nyilatkozott, hogy bárki részére is felajánlotta volna a kecskeméti egyetemtől kapott díjazását.
Hasonló cikkünk:  213 milliót kapott az önkormányzattól a KTV a közszolgálatiságra

Továbbra is két ingatlanban tulajdonrészes, egyikben 1/16, a másikban 1/2 arányban, és valamivel nagyobb mint 3 hektár szántót birtokol Szentkirályon. Saját autója nincs, azt látni, hogy önkormányzati Mercedes autóval közlekedik. Banki hitele csökkent az elmúlt évekhez képest, jelenleg 2,5 millió forintot kell törlesztenie. Takarékbetétben elhelyezett megtakarítása továbbra sincs, 2021-ben még 6 millió forintot fialtatott. Gazdasági társaságban tisztsége és érdekeltsége nincsen.

Összeférhetetlenség: egyetemi alapítványok és az uniós pénzek

A magyar kormány a jövő héten küldheti el a konkrét javaslatát az Európai Bizottságnak a vagyonkezelő alapítványok összeférhetetlenségéről, utána lehet arról tárgyalni – mondta az RTL-nek Navracsics Tibor, uniós fejlesztésekért felelős miniszter. Az is kérdés, hogy a polgármesterek maradhatnak-e.

Többek között arról is meg kell egyezni, hogy a polgármesterekre, parlamenti képviselőkre vonatkozzon-e az összeférhetetlenség. Mi most azt gondoljuk, hogy a miniszterek mellett az államtitkárok, esetleg kormánybiztosok esetében állhat ez fenn, de ez majd a tárgyalások része lesz

– mondta a miniszter.

Következő cikkünkben bemutatjuk az alpolgármesterek, a kormánypárti és az ellenzéki képviselők vagyonnyilatkozatait is.