fbpx
9.4 C
Kecskemét
2024. április 27., szombat

FRISS HÍREK

Akksigyár Kecskeméten?: A Fidesz úgy tesz, mintha nem saját államtitkáruk mondta volna

- Advertisement -

Újra téma volt a kecskeméti közgyűlésben a kecskeméti akkumulátor gyár. Hogy épül majd egy ilyen, azt a fideszes Magyar Levente államtitkár mondta a Parlamentben február végén. Most ezzel kapcsolatban volt kisebb vita ismét. De még mielőtt erről írnánk, nézzük, mi történt a legutóbbi közgyűlésen.

A februári közgyűlésre a Szövetség ellenzéki frakció egy olyan határozat tervezetet vitt be, amelyben a közgyűlés kinyilvánította volna, hogy ellenzi, hogy Kecskeméten akkumulátor gyár épüljön. Tette ezt azért, mert addigra az országban több városban is felháborodást okozott ez a téma. A Fidesz-KDNP frakció és a polgármester is leszavazta a tervezetet, tehát a testület nem mondta ki határozatban, hogy ellenez ilyen beruházást. Majd jött az államtitkár, és ezt mondta szó szerint:

„Sokszor átsiklunk azon tény fölött, hogy a németek Kecskeméten fognak a Mercedes-beruházás kiegészítéseként akkumulátorgyárat építeni.”

Erre fel a Szövetség frakció a városvezetéshez fordult, hogy az magyarázza meg ezt az államtitkári kijelentést. Az ellenzéki frakció azt tudakolta a polgármestertől, hogy miért nem tudtak a kecskemétiek a beruházásról és mikor óhajtotta ezt megosztani a város polgáraival? Amennyiben viszont, ha nem tudott a polgármester a készülő beruházásról „az is baj, ha tudott, és letagadta, az is baj!”. Közben a KecsUP is elküldte kérdéseit a városvezetésnek, de nem kaptunk válaszokat. Válaszolt viszont a Mercedes, amely azt írta nekünk, hogy

„A Mercedes-Benz nem tervez befektetést akkumulátorcellákat gyártó üzembe Kecskeméten. Ami a Mercedes-EQ járművek következő generációjához készülő akkumulátoroknak a végső összeszerelését érinti (ami tehát nem akkumulátorcella-gyártást jelent): ezt a tevékenységet jelenleg a már ismertetett globális gyártási rendünk által kijelölt üzemeinkben tervezzük végezni. A Mercedes-Benz Cars globális hálózatát ezentúl is folyamatosan optimalizáljuk. Ennek a folyamatnak a részeként rendszeresen megvizsgáljuk a termelési kapacitásokat és ennek megfelelően alakítjuk a hálózatunkat is. A kecskeméti gyárat érintő, lehetséges fejlesztésekről intenzív párbeszédet folytatunk a leginkább érintett felekkel, és ennek az együttműködésnek a mentén továbbra is a lehető legnagyobb átláthatóságra törekszünk. Esetleges újabb fejleményekről ezentúl is a szokásos módon, időben tájékoztatni fogjuk a nyilvánosságot.”

A közvélemény egy része nem hiszi el, hogy nem épül akksigyár, hiszen a Parlamentben hangzott el

Úgy tűnik, ez a válasz nem nyugtatta meg túlságosan az aggódókat, hiszen tegnap is molinókkal tiltakoztak egy leendő akkumulátor gyár ellen, és a közgyűlés előtt is ilyen feliratokat akasztottak a városháza előtti fákra. De nem nyugtatta meg az ellenzéket sem, amely ma tehát újból arra kérte a városvezetést, hogy mondja el, mi a valóság. Kopping Rita képviselő mondta el a frakció napirend előttijét, és azzal kezdte, hogy az államtitkár kész tényként mondta, amit mondott. Azóta sem érkezett erről cáfolat, és talán nem véletlenül. Még elmondta azt is, hogy egy akkumulátor gyár nem érték és fejlődés lenne a városnak, hanem a környezetet nagyban megterhelő beruházás, amelyet bizonyára sokan nem szeretnének látni a városban.

Polgármester: álhírről van szó

A polgármester szerint csak álhír terjed és félretájékoztatásról van szó a Mercedessel kapcsolatban. Elmondta, hogy a gyár meghívta a közgyűlést húsvét utánra, és mindenki megnézheti, hogy itt már csak a kész akkumulátort teszik bele az elektromos autókba. Hozzátette (Lendva Ildikó egykori szavai nyomán), hogy reméli elég lassan mondják majd el ott a részleteket, hogy mindenki megértse, miről is van szó.

Hasonló cikkünk:  Mi kellene ahhoz, hogy ne csak egy-két éjszakára jöjjenek a turisták Kecskemétre?

Dobos József: Unom már, hogy mindig az ellenzék a hülye, amikor önök kezdték ezt gerjeszteni, az önök államtitkára

Dobos József ellenzéki képviselő erre szót kérve leszögezte, hogy amennyiben itt álhírről van szó, akkor azt az államtitkár terjeszti, mert az ő kijelentése nyomán lett téma Kecskeméten az akksigyár. Vancsura István ellenzéki képviselő azt mondta el, hogy a Mercedes közleményéből csak az derül ki, hogy ők nem terveznek akkumulátor gyárt építeni, de arról nincs benne szó, hogy más em fog.

Leviczky Cirill kormánypárti képviselő szerint is az ellenzék kelt felbolydulást a városban, a lakosságot viszont nem érdekli ez a téma.

Falu György alpolgármester szerint ha egy kamion ásványvizet ideszállítanak Kecskemétre, és azt egy cég rekeszekbe teszi, az nem jelenti azt, hogy ez a cég ásványvizet állít elő. Szerinte pont így nem lesz akkumulátor gyár sem. Arra kérte az ellenzéket, hogy ne tévessze össze a politikai aktivista szerepet az önkrományzati képviselőséggel. Szerinte az ellenzék egy politikai cirkuszt gerjeszt ebben az ügyben.

Dobos József minderre úgy reagált, hogy unja már, hogy mindig az ellenzék a hülye. Elmlékeztetett, hogy az akksigyárt elítélő határozatot a Fidesz-KDNP elutasította. Majd jött az államtitkár és azt mondta, hogy Kecskeméten nem okoz problémát, ha ilyen gyár épül.

Nem mi gerjesztettük ezt az egészet. Kezdem unni ezt az egész kiállást. Hogyha az ellenzék előjön és igaza van, akkor mit csinál a Fidesz-farkció? Próbál belőle hülyét csinálni. Ne haragudjon ez nem működik! Ezt a folyamatot nem mi indítottuk el. Önök indították el és az önök államtitkára indította el. Nyilatkozzanak, hogy nem akarnak Kecskeméten akkumulátor gyárat! Lehet itt mosolyogni! Majd nem a Mercedes fogja megcsinálni, hanem valamelyik alvállalkozó. Higgyék el, néhány év múlva lesz itt akkumulátor gyár. Ezt a napot el kell rakni és majd nézzék meg, miről beszéltünk, és az ellenzék mennyire hülye, hogy gerjeszti politikailag. Lehet védeni a mundért, de nem ilyen formában! – mondta Dobos József

A polgármester azzal zárta a vitává lett beszélgetést (napirend előttinél nincs vita), hogy nincs szó akkumulátor gyár építéséről. Mint mondta, jövő szeptemberig működik a jelenlegi közgyűlés. Addig például a településrendezési tervet úgy szabályozhatja a jelenlegi testület, hogy ebbe a megfelelő biztosítékokat beletegye. Ugyanakkor azt is kell mérlegelni, hogy milyen bevételei vannak a városnak, és mit „veszélyeztetünk a döntéseinkkel és a hozzáállásunkkal.”

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...