fbpx
21 C
Kecskemét
2023. május 30., kedd

FRISS HÍREK

Ellenzéki képviselő érzékeny személyes adatát hozta nyilvánosságra egy kecskeméti propagandista

A kecskeméti március 15-i ünnepséget találta alkalmasnak arra a kecskeméti, kormánypárti Keol munkatársa, hogy nyilvánosságra hozzon egy lefotózott üzenetet egy ellenzéki képviselő telefonjából. Ebben Siposné Bodrozsán Alexandra önkormányzati képviselő a saját egészségügyi állapotáról írt a képviselőtársainak (általunk életlenítve mutatjuk meg a kifotózott üzenetet cikkünk fényképén). Mondván, ezért nincs az ünnepségen. Az üzenet egyébként az ellenzéki képviselők által használt Messenger csoportból lett lefényképezve. Az egyik képviselő ott olvasta el a teremben, amit frakció- és párttársa küldött. Ezt a pillanatot örökítette meg a kormánypárti lap. Már egyébként törölték időközben az ünnepségről tudósító cikkből ezt a részt, amely az üzenetre vonatkozott, és a képgalériából is eltüntették fotót.

Két bűncselekmény is megvalósulhatott

Mindenesetre néhány kérdést felvet az, ami történt. Egyrészt a sajtó borzalmas állapotát mutatja. Már ha sajtónak nevezhető az ilyen szinten működő propaganda. Hogy mennyire etikátlan, ami történt, annak megítélését az olvasóra bízzuk. Viszont talán nem csupán etikai probléma van ezzel. Az általunk megkérdezett jogász szerint két bűncselekmény gyanúját is felveti az eset. Az egyik: érzékeny személyes adattal való visszaélés. A másik: levéltitok megsértése.

A jog szerint különleges (személyes) adatnak minősül valakinek az egészségügyi állapotára vonatkozó információ. Amennyiben ezt valaki hasznonszerzés céljából vagy jelentős érdeksérelmet okozva hozza nyilvánosságra, felmerül a büntetőjogi felelősség. A propagandatermék szövegben is kiemelte, hogy Siposné Bodrozsán Alexandra megválasztott képviselő nem tudott itt lenni az ünnepségen (hogy miért, ez látható a fotón – írta a portál). Ugyanez a kiadvány korábban nem egyszer csámcsogott azon, hogy az érintett képviselő Újpesten dolgozik és lakik. Azt is leírta ez a lap, hogy az ingázás Kecskemét és a főváros között minden bizonnyal akadályozza őt képviselői munkájában. Ugyanez a propagandatermék Bodrozsán képviselő egyik fotójára ráírta, hogy „Hajrá Újpest”, miközben a fotó Kecskeméten készült. De ezzel is bedobta a kormánypárti térfélen megszokott újpestezést. De egy időben, ha a képviselő nem vett részt valamilyen kecskeméti eseményen, ezt is felróták neki a kormánypárti politikusok. És ne feledjük az újpesti momentumos jelzős szerkezetet sem, amit rendre használt a képviselő kapcsán a kormányoldal és sajtója. Tették ezt akkor, amikor még Bodrozsán Alexandraként a Momentum tagja volt. Most már egy ideje a kecskeméti DK-ban politizál, és a neve is Siposné Bodrozsán Alexandrára változott. Tehát akár passzolhat is a sorba a propagandalap húzása, amellyel és ahogy jelezte, hogy az ellenzéki képviselő újból nem vett részt egy kecskeméti ünnepségen.

Hasonló cikkünk:  Azt beszélik - ellenzéki képviselők ne kérdezősködjenek a kecskeméti közgyűlésben
Hasonló cikkünk:  A húsvéti hosszú hétvégén ingyenes a parkolás Kecskeméten

A levéltitok megsértése pedig felmerülhet abban az esetben, ha valaki például elektronikus úton másnak küldött üzenetet kifürkész. És ebben az esetben ugye még nyilvánosságra is hozták a kifürkészett üzenetet.

A jogász hozzátette, hogy bejelentés esetén adatvédelmi vizsgálat is indulhat az ügyben.

Lesz-e feljelentés?

Kopping Rita ellenzéki képviselő ezt írja Facebook oldalán:

„Ma a Nemzeti Ünnepünkön számtalan újságíró fotózott a városi ünnepségen. Ez természetes. Azonban az egyikük felháborító dolgot tett. Nem elég, hogy képviselőtársunk telefonjába befotózott az illető, azt még nyilvánosságra is hozta. Ez felveti a büncselekmény gyanúját, a magántitok megsértését.
Hogy valakinek ezt közzétenni a legfontosabb a Nemzeti Ünnepünkön, az az ő szakmai és erkölcsi minősítése is egyben.”
Az ellenzéki Szövetség pedig ezt írta az esetről:
„Hogyan dolgozhat Kecskeméten olyan újságíró, aki a nemzet nagy eseményéről szóló helyi megemlékezéssel kapcsolatban kiemeli egy képviselő nátháját?! Megáll az ész, hogy egyeseknek mi a fontos egy nemzeti ünneppel kapcsolatban. Ha neki ez az – az álláspontunk szerint hatalmas szégyen egy újságíróra nézve.”
Kérdeztünk néhány ellenzéki képviselőt, akik első felindulásból azt mondták, hogy talán jogi útra terelik az ügyet. Később már csitultak az indulatok, és arra hivatkozva, hogy a Keol elnézést kért írásban, talán eltekintenek a jogi procedúrától.

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...