fbpx
9.3 C
Kecskemét
2024. április 19., péntek

FRISS HÍREK

Kecskeméti politikusok nevei a Schadl-Völner-ügy nyomozati anyagában

- Advertisement -

A Schadl-Völner-ügyként emlegetett korrupciós eljárásban több országosan ismert politikus neve is felmerül a lehallgatott telefonbeszélgetések és a kihallgatások során tett vallomásokban. Völner ügyvédje tanúként idézné a bíróságra Varga Judit igazságügyi minisztert is.

A szerteágazó ügyben összesen 22 vádlott van, a főszereplők Schadl György és a fideszes politikus, Völner Pál. A vád szerint Schadl a végrehajtói kar elnökeként százmilliókat szedte el azoktól a végrehajtóktól, akiket Völner államtitkár segítségével neveztek ki. Schadlre tíz, Völnerre nyolc év börtönt kért az ügyészség.

Arról már sorozatunk első részében írtunk, hogy az ügy harmadrendű gyanúsítottja, a kecskeméti származású  Rehák Róbert (vállalta nevét és arcát) a többi között egy Kecskeméten is működő oktatási intézmény működési engedélyének elintézését ígérte az intézmény mögött álló alapítvány képviselőjének (S. Etelka), aki az általa irányított alapítványon keresztül kívánta elérni az iskola működésének engedélyezését. 

Nyomatékosítjuk már itt a cikk elején, hogy az alább leírt politikusok jelenleg is közéleti szereplők, ezért írjuk ki a nevüket. Ugyanakkor fontosnak tartjuk leszögezni, hogy azért, mert valakiről beszélnek egy kihallgatáson, még önmagában semmit nem jelent. Mint majd olvashatják is, a két kecskeméti politikust nem is hallgatták meg az ügyben, bűnösségük nem merült fel. Szereplésük pusztán azt jelzi, hogy az ügy egyik gyanúsítottja milyen kapcsolatokkal rendelkezik, milyen körökben mozog.

Kecskeméti kormánypárti nevek a nyomozati anyagban

Rehák tehát az iskolai engedélyek megszerzésének célja érdekében – a lehallgatási anyagok szerint – ismert kecskeméti Fidesz-KDNP-s politikusokra hivatkozott, mint akikkel tárgyalva eléri, hogy az iskola működhessen.

Mák Kornél és Lehoczki Cirill neve is felbukkan a nyomozati anyagban, utóbbi tévesen. A szövegkörnyezet szerint Leviczky Cirillről van szó, mert egyszer megnevezik őt, mint a kecskeméti szakképző centrum kancellárját. És ő Leviczky Cirill, aki jelenleg is kormánypárti önkormányzati képviselő. Tudomásunk szerint mindketten tagjai a KDNP-nek.      

Ami a nyomozati anyagban van:         

Rehák felhívta S. Etelkát, hogy „Mák Kornél csak holnap reggel nyolckor tudja őt fogadni” (akkor Mák Kornél volt Kecskemét egyik alpolgármestere). Ezt követően nem sokkal Rehák beszélt Schadl Györggyel is, és azt mondta neki, hogy „utána olvasgatott ennek a Kornélnak, aki egy zseni. Alamuszi tuszi nyuszi, aki sok mindent a kezében tart, evvel a Cirillel.  Az öregasszonyt el is tiporták.”

Az egyik vádlott a gyanúsítotti kihallgatása során ezt mondta el:

Hasonló cikkünk:  Lovaskocsival vontatták a Suzukit Kecskeméten (videóval)

„Én Robinak jeleztem, hogy nem csupán a minisztériumnak kell hozzájárulni a nyilvántartásba vételhez, hanem a tankerületnek is. El is küldtem Robinak, hogy kik azok a személyek, így Mák Kornél. Ő fideszes és köthető Robi kapcsolataihoz, aki befolyásolható, hogy segítse az ügyintézést. Én úgy tudom, hogy Robi fel is vette Mák Kornéllal a kapcsolatot. Talán még ott volt Etelka is ezen a találkozón, ahol Mák Kornél mondta, hogy ebben az ügyben Lehoczki Cirill (vagyis a szövegkörnyezet szerint Leviczky Cirillről van szó – a szerk.) a kompetens személy. Ezután jött, hogy meg kéne kerülni a tankerületet, mert a Lehoczki Cirill annyira utálja az öregasszonyt, hogy ő az életbe nem járulna hozzá, hogy ő bármilyen intézményt működtessen Kecskeméten. Később mondta Robi, hogy erre nem is lesz szükség, mert a miniszter aláírja a papírokat.”

S. Etelka, az iskolákat működtető alapítvány vezetője gyanúsítotti kihallgatásán megerősítette az elhangzottakat, ugyanis ezt mondta:

Azt mondták (Rehák is – a szerk.) hogy az EMMI-ben nem fogadták el a papírokat, mert Lehoczky Cirill, aki a kecskeméti oktatási centrum kancellárja odaszólt, hogy utasítsák el. Ebben volt igazság, mert én elmentem a kecskeméti alpolgármesterhez, hogy megkérdezzem, miért utasították el a kérelmet. Ő mondta, hogy menjünk el a Centrum vezetőjéhez, amire sor is került, és Cirill úr azt mondta, semmi szükség a tevékenységünkre.”

A lehallgatási anyagból és a gyanúsítotti kihallgatás jegyzőkönyvéből egyértelműen beazonosítható tehát Kecskemét egyik akkori alpolgármestere, Mák Kornél, illetve Leviczky Cirill kancellár, önkormányzati képviselő.

A nyomozást lefolytató Központi Nyomozó Főügyészség nem tartotta szükségesnek sem Mák Kornél, sem Leviczky Cirill meghallgatását.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...