fbpx
14 C
Kecskemét
2023. október 4., szerda

FRISS HÍREK

Tanársztrájk: a Kodály Iskola pedagógusainak egy része is csatlakozott

Bács-Kiskun megyéből tizenöt iskola körülbelül száz pedagógusa jelezte, hogy részt vesz az április 24-ei hétfői sztrájkban, amelyet a szakszervezetek a tervezett közoktatási státusztörvény ellen hirdettek meg. Kecskeméten előzetesen információink szerint három vagy négy iskolában csatlakozik a tanárok, tanítók egy része a sztrájkhoz, az egyik a Kodály Iskola. Baján van olyan iskola, ahol szinte az egész tanári kar.

Szülőktől értesültünk, hogy hétfőn reggel emailben értesítette őket a Kodály Iskola intézményvezetője, Balogné Papp Boglárka, miszerint az iskolában a sztrájkbizottság bejelentette, hogy a pedagógusok egy része április 24-én sztrájkol.
A szülőket tájékoztatták arról is, hogy az intézményvezetés a 12. évfolyam esetében biztosítja a „százszázalékos szakszerű óratartást”, 1-11. évfolyamon pedig a minimum 3 szakszerű óra megtartását megszervezik. Egyébként pedig a szokásos módon biztosítják az étkezést és reggel negyed 8 és délután 5 óra között a diákok felügyeletét is.
Felhívták a szülők figyelmét arra is, hogy a sztrájkkal érintett nap nevelés-oktatási napnak minősül, ezért a tanulók távolmaradásának igazolása szükséges, ha nem megy iskolába.

A Kodály Iskola pedagógusainak egy része tavaly októberben is csatlakozott a sztrájkhoz / Fotó: Hraskó István

A sztrájkot a pedagógus szakszervezetek a tervezett közoktatási státusztörvény ellen hirdették meg. A kormány tervei szerint ugyanis idén június 1-jétől minden közoktatásban dolgozót – tehát az egyházi, alapítványi, magánintézmények dolgozóit is – egy egységes jogállási törvény hatálya alá terelnének. Ez a szakszervezetek szerint sok ponton hátrányosan érintené a pedagógusokat. Így többek között az eddigi heti 32 óráról 48 órára emelné a tanárok tanítással lekötött munkaidejét, elrendelhetővé tenné a vasárnapi munkavégzést, valamint a tanév meghosszabbítását július 15-ig, a szabadságok száma ugyan 46-ról 50-re nőne, de ebből 15-öt a munkáltató igénybe vehetne például táboroztatásra, korlátozná a tanárok szólásszabadságát, elvenné a nevelőtestületek szakmai autonómiáját.
Erről és arról, hogy vajon miért lett a korábbiakhoz képest alacsonyabb a sztrájkhoz csatlakozó iskolák és pedagógusok száma, itt írtunk korábban.

Hasonló cikkünk:  Jégcsarnokot avattak Baján

A Jakabszállás-Fülöpjakab Általános Iskola több dolgozója is kiposztolta a Facebook-on, hogy csatlakozik a sztrájkolókhoz, nem végez nevelő-oktató munkát és leírták, milyen hátrányokkal járna a státusztörvény bevezetése.

„Mi lesz ennek a vége? Elbocsátások és pályaelhagyás. Az oktatási rendszert a még kitartó, de fáradt, kiégett, motiválatlan pedagógusok fogják életben tartani. Ez a posztom a státusztörvény elfogadása után következményekkel járna. Túl sokáig maradtunk csendben. Vészharangot kongató tanárokat kirúgni pont olyan, mint az utcán segítségért kiáltó embert lecsukni csendháborításért…” – írták ki, és a bejegyzést Szent-Györgyi Albert gondolatával zárták: „Olyan lesz a jövő, mint amilyen a ma iskolája”.

A tanárok melletti szolidaritásként és „az egyre növekvő állami elnyomás” ellen az Egységes Diákfront is megmozdulást szervezett hétfőn délutánra; Budapesten a Kálvin térről a Belügyminisztérium épületéhez, a Széchényi István térre vonulnak. Ezen az EDF megyei szervezetének tagjai is részt vesznek.

Hasonló cikkünk:  Státusztörvény: péntektől jelezhetik a tanárok, ha nem írják alá a szerződést

„Azért tartjuk fontosnak, hogy felemeljük a hangukat, mert a változás velünk kezdődik. Egyszerűen egy mai diáknak alig van szabadideje a mérhetetlen sok tananyag mellett, pedig nekünk is szükségünk van pihenésre. A tanáraink, akik mindent megtesznek értünk és próbálnak minket segíteni, nincsenek megbecsülve sem anyagilag, sem morálisan. Ahhoz, hogy ezeken a dolgokon változtatni tudjunk, meg kell emelni a hangunk nekünk diákoknak is, mert a tanáraink kezéből kivették ezt a lehetőséget. Igen, beszélni fogunk róla. A státusztörvény ahelyett, hogy megoldást nyújtana, csak még jobban megnehezíti a tanáraink, de a mi életünk is” – fogalmaztak az EDF tagjai.

Hirdetés

Felkapottak

Pesty László első „ügye” a Kecskemét melletti gyümölcsfeldolgozó pár milliárdos csalása

A 24.hu írta meg hétvégén, hogy Pesty László közzétette az első ügyet, ami szerinte a NER működését mutatja be. Pesty...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...