fbpx

FRISS HÍREK

Hamisítás a HírTV-n: 7 éves futballszurkolói felvételekkel illusztrálták a Kercsi-híd felrobbantásáról szóló tudósítást

- Advertisement -

Angol futballszurkolók 2016-os felvételéről állította azt a HírTV hétfőn, hogy azon a Krímbe vezető híd hétfői megtámadását ünneplő ukránok látszanak.

A Media1 egyik olvasójának segítségével vették észre a súlyos képmanipulációt, amit a HírTV követett el a hétfői híradásaiban. Kis utánajárással bebizonyosodott, hogy valóban a 2016-os futball EB angol szurkolóival ábrázolták az orosz-ukrán háború egyik 2023. július 17-i eseményének fejleményeit a kormánypárti hírcsatornán.

Az Oroszország által annektált Krím-félszigetre vezető híd ellen hétfő hajnalban elkövetett támadást a HírTV egész nap ezzel a szalagcímmel közölte:

„Győzelmi mámorban úsznak az ukránok a Kercsi-híd felrobbantása után.”

Dunda György, a HírTV kárpátaljai tudósítója (képernyőfotó)

A hír forrása a HírTV kárpátaljai tudósítója, Dunda György volt, aki ezt a HírTV Napindító című reggeli műsorában állította.

A HírTV ezután az összes Híradójában  (12, 15, 17 órakor és 18:30-kor) megismételte a tudósító jelentését, és leadott egy olyan összeállítást a híd elleni támadásról, amiben szó szerint ez hangzik el:

„Felrobbant a Kercsi-híd, borzasztó az oroszok védelme – énekelték ünnepelve az ukránok egy kocsmában.”

Az anyagot készítő külpolitikai szerkesztő narrációja közben egy olyan videóbejátszást mutattak, amelyben valóban éneklő tömeg ünnepel egy szórakozóhelyen, ahol a falon egyébként kivetítők is látszanak.

Hasonló cikkünk:  A Lázár János vezette minisztérium láthatatlanná tenné az építkezéseket

A HírTV weboldalán is visszanézhető videóban (1 perc 07 másodperctől 1 perc 17 másodpercig) egyébként jól hallatszik, hogy a felvételen nem ukránul, hanem angolul énekelnek. Mégpedig a brit futballszurkolók egyik népszerű rigmusát, a Will Grigg’s on Fire-t, ami egy északír válogatott labdarúgóról szól.

A Media1 meg is találta a YouTube-on az eredeti felvételt, amin angol szurkolók énekelnek 2016-ban, miközben a kocsmában a futball Európa-bajnokság egyik mérkőzését nézik. Ebből vágta ki a HírTV az ominózus 10 másodperces részletet, hogy azzal a tudósításaikban az orosz narratívát képileg is alátámaszthassák.

Ezt a videót egyébként egy krimola nevű felhasználó töltötte fel, akinek a névhasonlóság ellenére semmi köze a Krímhez, és a videó Ukrajnához is csak annyiban kapcsolható, hogy a hét évvel ezelőtti futball EB-n az ukrán válogatott is szerepelt. Az egyértelmű képi hamisítást ezért a HírTV nehezen magyarázhatja esetleg azzal, hogy a Google-kereső megtévesztette őket.

Ezek után kit ne töltene el megnyugvással és a korrekt, objektív tájékoztatás iránti elégedettséggel, hogy hamarosan Kecskeméten is indul a kormánypárti Mediaworks Hungary Zrt.-hez tartozó Hír FM.

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...