fbpx
9.3 C
Kecskemét
2024. április 27., szombat

FRISS HÍREK

Ösztönözni szeretnénk az embereket – interjú a választásokra készülő kecskeméti kutyapárttal

- Advertisement -
  • Miért Rubik-kocka festés és nem kakasfőzés?
  • Próbálnak a városban kijavítható hibákat találni, és ezekre felhívni a figyelmet.
  • „Akik most is bent ülnek a kecskeméti közgyűlésben, mondjuk a DK-sok sem tudnak semmit sem elérni”. Ettől függetlenül nagyon szívesen beszélgetnének a kecskeméti ellenzéki pártokkal, de még senki nem kereste meg őket.
  • Önállóan? Vagy?

Folytatjuk sorozatunkat, amelyben azt járjuk körül, miként készülődnek a kecskeméti pártok a jövő évi önkormányzati választásokra. Most a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) kecskeméti közösségét kerestük fel. Kordik Szabolcs és Karikó Ágnes nem újoncok a kecskeméti politikai ringben, mindketten jelöltették magukat a tavalyi országgyűlési választáson. (Az MKKP parlamenten kívül maradt; Kordik 3,6, Karikó pedig 4,5 százalékot ért el.) Arról is beszélgettünk velük, hogy önállóan vagy közösen terveznek-e indulni a jövő évi választáson, és viccpártként vagy politikai pártként tekintenek-e magukra.

Helyszín: Széchenyiváros, a kutyapárt irodája.

A legutóbbi hír, ami megjelent a kutyapártról, hogy az Állami Számvevőszék nem tudta eldönteni, mire költöttétek a 2022-es kampánypénzt. Mire költöttétek?

Kordik Szabolcs: Csupa hasznos, szórakoztató és vidám dologra.

Karikó Ágnes: 1 millió forinttal támogattuk a Hirös Rescue Team Speciális Mentőegyesületet a Rózsa Sándor Népi Kampánypénz Tékozló Alap programunkból. Gyermek elsősegély oktatáshoz szükséges eszközöket vásároltak belőle és tanfolyamokat szerveztek.

Erre ment el az összes?

Kordik: Nem! Olyan jellegű dolgokra, amik a társadalom számára hasznosak. Nyilván nagyon fontosak az óriásplakátok is, de azért abból igyekeztünk minél kevesebbet vásárolni. Segítettünk még egy kutyamenhelynek is. A pénzből főleg idős, sérült, és háromlábú kutyák melegedését és gyógyulását szolgáló hőszigetelt kutyakennelt szereztek be.

Volt politikai haszna?

Kordik: Hát nyilván. Ez legalább három szavazót jelentett máris. (Nevet – a szerk.) Igazából a cél az, hogy megmutassuk nem csak hülyeségre lehet elpocsékolni a közpénzt, hanem lehet hasznosra. Ha úgy tetszik, visszaforgatjuk a pénzt, merthogy ez az adózók pénzéből érkezett a pártokhoz. A mi pénzünkből, mert mi is adót fizetünk.

Lehet vissza kell fizetnetek, mert az ÁSZ-nak nem felel meg.

Kordik: Úgy néz ki, hogy rendben lesz minden. Felhívták a figyelmünket a hiányosságokra, de nyilván a hatalomtól függ, hogy mennyire akarnak belegázolni az ellenzékbe.

És hogy akarnak belegázolni az ellenzékbe?

Kordik: Közismert, hogy a komplett összefogásnak nevezett ellenzéket 3 milliárddal büntetnék. A kutyapártnál nincs erről szó.

Ezért nem lesz a kutyapárt megbüntetve?

Kordik: Az nem biztos még, csak az, hogy nem tudják az ellenőrzésnél eldönteni, hogy ezek a költések hibásak, vagy sem. Igazából nincs pontosítva, hogy mi számít kampányköltésnek, és mi nem. Nyilván ezután majd sokkal jobban ki fogják sarkosítani, hogy kampányköltésnek csak az számít, hogyha a Rogán Antal propaganda minisztérium által jóváhagyott óriásplakátokon lehet hirdetni.

Maradt forrásotok a 2024-es önkormányzati választásokra?

Kordik: A 22-es kampánypénz nem érinti az önkormányzati kampányt. Arra külön nincs állami forrás.

Készültök már a 2024-es önkormányzati választásokra?

Kordik: Természetesen gőzerővel.

Ez mit jelent?

Kordik: Próbálunk a városban kijavítható hibákat találni. A passzivisták és a lakosság segítségét is igénybe vesszük, hogyha valahol kóbor vagy menekülő kátyút látnak, vagy egyéb problémát, például mozgáskorlátozottak nem tudják használni a járdát, akkor azt jelezzék, és megpróbáljuk mi is felhívni rá a figyelmet. Kommentekben nagyon sok ilyen jelzést kapunk. Keresnünk sem kell, csak feljegyezni az utcákat és közülük választani.

Karikó: Lassan ott tartunk, hogy az egész várost fehérrel körbe lehet rajzolni.

Politikai pártként az elegendő, hogy kátyúkat festetek fehérrel körbe és egyéb kreatív utcaképfestéseket szerveztek?

Kordik: El lehet játszani azzal a gondolattal, hogy mi elég és mi nem. De ezek szerintünk fontosak. Van egy titkos terv. Erről csak 2026-ban akartunk nyilatkozni, de most akkor feloldjuk a titkot.  A kutyapártnál tavasszal elkezdődött a kutyaképzés az önkormányzati választásokra. A képzéseket különböző önkormányzatban dolgozók tartják, például pénzügyi, jogi, adatigénylés, városüzemeltetési kérdésekben. Ha valaki bekerül az önkormányzatba, akkor ne világtalanként kerüljön oda.

Egyet lépjünk vissza. Mi történik a választásokig? Kecskeméti kutyapárti programot írtok?

Kordik: Az ingyen sör program folyamatosan fut, plusz az örök élet.

És lesz városi programotok?

Karikó: Most ígéreteket vársz?

A választók esetleg?

Karikó: De most őszintén, akik most is bent ülnek, mondjuk a DK-sok sem tudnak semmit sem elérni.

Mint kutyapárti közösség lesz városi programotok?

Kordik: 2022 és 2024 között három választásra kerül(t) sor Kecskeméten, ugye az országgyűlési, az EP és az önkormányzati. Mi, amiket eddig szóbahoztunk ügyeket, mint a kecskeméti kátyús utak, az aluljáró és a felüljáró felújítása, ezek még mindig megállják a helyüket. Ezek időtálló kérdések. Olyanokban érdemes gondolkodni, amit meg lehet valósítani.

Hasonló cikkünk:  Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

Lesz egy nyolcoldalas programfüzetetek?

Kordik: Hat. Az könnyebben olvasható a színes képekkel, és emészthető legyen mindenkinek.

Viccpárt vagytok, vagy politikai párt?

Kordik: Szerintem a kettő ugyanaz.

Karikó: Vicces politikai párt.

Kordik: Nehéz bármelyik politikainak mondott pártot most komolyan venni.

Önállóan indultak?

Kordik: Igen.

Tóth Szilárd LMP-és képviselő azt nyilatkozta néhány nappal ezelőtt, hogy tárgyalna a kutyapárttal.

Kordik: Nagyon szívesen beszélgetek vele, de még senki nem keresett az ellenzéki pártoktól.

És ha megkeresnek, elmentek?

Kordik: Természetesen. Nem vagyunk ellenségek.

De a stratégia az, hogy önállóan indultok?

Kordik: Igen.

És koordinációban sem gondolkodtok? Tisztán egyedül?

Kordik: Nyilván, ha olyan a körzet választóközönsége, ahol az ellenzéki jelöltnek esélye van nyerni, és a jelölt megbízható, ott nem indulunk. A többinél, nem akarok név szerint képviselőket említeni, de nem lendítettek a városon, ott indulunk.

És milyen a jó Kecskemét a kutyapárt szerint?

Karikó: Kutyabarát.

Kordik: Nyilván sablonszövegeket lehet mondani, például élhető.

Ez a nagyon politikus. Kezdtek tanulni.

Kordik: Igyekszünk. (Nevet – a szerk.) Viccet félretéve. Tényleg felfoghatatlan, hogy csomó pénz nem arra megy, amire kapják az önkormányzatok. Hol a megfelelő megvilágítás? Miért van ennyi kátyú?

Karikó: Hogy néz ki a kecskeméti vasútállomás? És mennyit elköltöttek már az intermodális csomópont tervezésére? Újra és újra röhögnek a polgárok képébe, hogy jó lesz neked az a felüljáró, és bízzunk meg egymásban. A végén pedig semmi nem épül meg belőle.

Mégis a Fidesz nyer sorozatban Kecskeméten. Érdekli ez a választókat?

Kordik: Szeretném hinni, hogy eléggé érdekli őket. Eléggé sok a panaszos hang.

Karikó: Mindenkinek a saját lehetőségeihez képest kellene jó dolgokat tenni. Mi figyelemfelkeltő akciókat szervezünk, és megjavítunk dolgokat.

Mi a politikai cél? Egy képviselői hely a városi közgyűlésben?

Kordik: 127 százalék általában a terv, aztán amennyi sikerül. Rugalmasak vagyunk. Mindig nagyot kell álmodni.

Nem féltek, hogy nagytok estek?

Kordik: Nem, nem. Szerencsére.

Megszoktátok, hogy parlamenten kívüli párt vagytok?

Karikó: Van előnye is, meg hátránya is. Nyilván szabadabb az ember valamilyen szinten. És a parlamenti pártokat se zavarja különösebben, hogy nem tartják be a választási ígéretüket. Nem is foglalkoznak vele. Ebbe a parlamenti összetételbe szerintem jobb is, hogy nem jutottunk be.

Kordik: Csodákat persze Kecskeméten sem lehet várni az ellenzéki képviselőktől, de azért valamivel több valós tevékenységet el lehetne várni tőlük. Szerintem az nem ellenzéki siker, ha megszűnik a szelektív gyűjtősziget a központban, mert ritkán ürítik, és sok mellette a hulladék. Esetleg lehetne gyakrabban üríteni. De ez persze csak egy tipp. És a széchenyivárosi kakasfőzés sem. Értjük, hogy vannak ezek a néphangulatát javító akciók, például a virágosztás is. Nem az a baj, hogy vannak ezek, hanem az, hogy majdnem csak ebben merül ki a tevékenységük.

Miben különbözik a kakasfőzés, mint a Rubik-kocka festés?

Kordik: Egy kicsit többel gazdálkodnak. És mégis többen fotózkodtak a Rubik-kockánál. Turisták is, és a helybéliek is.

Karikó: Mi ösztönözni szeretnénk az embereket, hogy mindenki tehet a saját környezetéért. Nem jó irány beletörődni abba, hogy minden szar, és úgy sem tudunk semmit sem csinálni.

Ha bekerülnétek a közgyűlésbe, mit tudnátok tenni?

Kordik: Nyilván attól függ, hogy mekkora az ellenzék létszáma. De abban többet tudnánk tenni, hogy a mainál sokkal több közpénzt érintő információt hoznánk nyilvánosságra. Ha egy olyan közbeszerzést írnak ki, ami pont Kovács Jóska nevére passzol, akkor teljesen mindegy, hogy Kovács Jóska melyik párthoz tartozik. A lopás az lopás.

Az ellenzék ellenzéke lesztek?

Kordik: Ha kell, az is, igazából most is azok vagyunk A város érdekét az szolgálná, ha nem az számítana, hogy melyik oldalról jön a javaslat. Ha az jó, akkor meg kell csinálni. Persze ezeket a javaslatokat most nem könnyű eljuttatni szélesebb közönséghez, mert hiába az online csatornák, azon más információ ömlik. És a hirdetési felületek is igen korlátosak. A KTV meg ugyanaz, mintha a Pravdát olvasná az ember. Nyomokban tartalmazhat igazságot is, de azért eléggé egy rózsaszínű változat.

Mit üzentek a Fidesz kecskeméti vezérkarának és az ellenzéki pártoknak?

Karikó: Szedjétek már össze magatokat.

És a választóknak?

Kordik: Kezdjetek el, ne csak Megafont hallgatni.

Karikó: Kezdjetek el élni.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...