fbpx

FRISS HÍREK

Az összes megszámozott fát kivágják az 52-es főút mellett, csak nem egyszerre

- Advertisement -

Válaszolt pontosítást kérő kérdésünkre a Magyar Közút Nonprofit Zrt. az 52-es főút melletti fák megszámozásával kapcsolatban. Így most már jobban el lehet képzelni, pár év múlva hogyan fest majd az út környezete. Farkas Barta Kata, a Zöld Küldetés Egyesület elnöke a KecsUp-nak elmondta: a közútkezelő fafenntartási kötelezettségére vonatkozó szabályok elavultak, szemrevételezéssel történő favizsgálatot írnak elő, pedig szerinte lézer szkenner alkalmazásával kellene felmérni a fákat.

Mint azt hétfőn megírtuk, az 52-esen közlekedők a Sasfészek étterem környékén, a Csalánosi erdő mellett, egészen az izsáki leágazásig rengeteg – számításunk szerint közel száz – fán láthatnak számokat, a főút mindkét oldalán. Nagyméretű nyárfákról és platánokról van szó, amelyeket – úgy tudjuk – az ötvenes-hatvanas években ültettek, és amelyek jól beárnyékolják az utat. Volt olyan fa, amelyen az 51-es sorszámot láttuk.

Fotók: Hraskó István

A számokról valószínűleg sokaknak az jut eszébe, hogy ezeket a jövőbeli kivágás miatt festették fel a fák törzsére. Mi legalábbis erre gondoltunk, és hétfőn meg is kerestük a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-t. Megkérdeztük, milyen okból lettek megjelölve a fák, kell-e számítani a kivágásukra, és ha igen, az összes számmal ellátott fa ki lesz-e vágva, mikor kerül erre sor, hány fát jelent ez, milyen korban és állapotban vannak, ha ki lesznek vágva, milyen fával lesznek pótolva?

Kaptunk választ, bár a tájékoztatás véleményünk szerint nem mondható teljes körűnek a témában, és nem minden kérdést világít meg. Így például nem tudtuk meg, összesen hány fáról van szó, milyen állapotban vannak, a kivágásra ítélteket mikor, hány és milyen fával fogják pótolni.

Hétfőn ezt írta a Magyar Közút kommunikációs osztálya:

„A vonatkozó szabályzat szerint a közút területén levő fák állapotát szemrevételezéssel kétévente legalább egyszer meg kell vizsgálni és a forgalomra veszélyes fák kivágásáról intézkedni kell. Ezen folyamat első eleme a száraz, csúcsszáraz vagy részben korhadt útmenti fák megjelölése, beazonosítható módon. A kijelölt fák kivágására ütemezetten kerülhet sor saját teljesítésben vagy külső vállalkozó bevonásával a rendelkezésre álló erőforrások függvényében.”

Rákérdeztünk, hogy pontosítsunk: amelyik fa törzsére számot festettek, az kijelöltnek tekinthető, azaz ki is lesz vágva?

„Igen, a számozás azt jelenti, hogy az adott fát kivágják a szakemberek, azonban nem egyszerre, hanem a fák állapotától függően ütemezetten. Egyes fák esetében csak évek múlva lehet szükség a kivágásra” – áll a Magyar Közút második válaszában.

Senki nem kéri számon, hogy egészséges-e a kivágott fa vagy sem

„Sajnos a közútkezelő fafenntartási kötelezettségére vonatkozó szabályok eléggé elavultak, amelyek 2 évenkénti, szemrevételezéssel történő favizsgálatot írnak elő, így a kezelő biztosra megy és kiirt mindent, ami nagy, mivel senki nem vállal vakon felelősséget egy viharkár esetén. Sajnos azt nem kéri rajtuk számon senki, hogy egészséges-e a kivágott fa, avagy sem, vagy esetleg szakszerű ápolással megtartható lenne. Hiába a fás szárú növények védelméről szóló rendelet, tudtommal nem kérnek engedélyt a jegyzőtől a fák kivágására és nem történik meg a helyi szabályozásoknak megfelelő fapótlás sem” – mondta el a KecsUpnak a téma kapcsán Farkas Barta Kata, a Zöld Küldetés Egyesület elnöke.

Hasonló cikkünk:  Sok lakó szerint veszélyesek és még szöszölnek is, ezért kivágják a nyárfákat a katonatelepi véderdőben

Mint hozzátette, az utóbbi időben hatalmas méreteket öltött a nagyméretű fák kivágása országosan, a faanyag árának emelkedésével látszólag ugrásszerűen megnőtt.

„Ezek az utak menti nagy fák sokszor nagyon idősek, 60-80-100 évesek. Arról senki sem beszél, hogy ezzel sok milliárd forint szolgáltatási értékű egészséges nagy fát vágnak ki értelmetlenül az országban. Szakmailag az lenne a helyes, ha az utak menti fákat  gépjárműves lézer szkenner alkalmazásával mérnék fel, amit mesterséges intelligencia értékel ki. Jelzésre be lehet állítani különböző paramétereket, például különböző szélterhelésre is lehet szűrni, ami után a kérdéses fákat egyedileg kellene FAKOPP műszerrel megvizsgálni, majd a vizsgálati eredményben megállapított módon faápolóval kezelni. Ezen vizsgálatok ára a nagy fák évenkénti szolgáltatási értékének töredéke, ezért megéri erre költeni” – véli.

Fotók: Hraskó István

Úgy látja, az utak mentén történő fanyesések során – ugyanúgy, mint a közműveket érintő munkálatoknál – semmibe veszi a fákat, mint értéket és hatalmas, értelmetlen pusztítások borzolják a lakosság kedélyeit. Pedig ha szakszerűen végeznék ezeket a műveleteket, akkor sokkal kevesebb fa betegedne meg és lenne veszélyes.

„A klímaváltozással minden fa felértékelődik, a nagy fák pedig kiemelt értéket képviselnek, mert a talajvíz drasztikus csökkenése miatt a közepes méretű fák állománya rohamosan pusztul. Így csak azok tudnak vízhez jutni, amelyeknek a közelében vannak nagy fák és képesek még vizet felhozni a kisebb társaiknak. Ha ezeket a nagy fákat kivágjuk, a már így is nagyon rossz állapotban lévő vízrendszereinkben óriási károkat okozunk”  – jelentette ki a Zöld Küldetés elnöke.

Farkas Barta Kata hangsúlyozta azt is: jogszabályi háttér nélkül a kezelő nem tesz semmit.
„Előkészítés alatt van már évek óta egy zöld kerettörvény, amely reményeink szerint valós védelmet is adhatna a fáknak és egyéb növényeknek, ezért mielőbb sürgető lenne a régi rendelet megváltoztatása. Reméljük, hogy a környezet iránt elhivatott országgyűlési képviselőink megteszik a szükséges lépéseket és meg tudjuk védeni a természeti értékeinket!” – zárta szavait a környezetvédő egyesület elnöke.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...