fbpx
19 C
Kecskemét
2024. április 27., szombat

FRISS HÍREK

Izsáki út: sok korlátozást feloldanak, de van, ahol továbbra is csak két sáv lesz használható

- Advertisement -

Továbbra sem mondható tökéletesnek a kommunikáció az Izsáki úti négysávúsítás projektjében: az önkormányzat közleményét a minisztérium küldte el a Kecsup szerkesztőségének. A lényeg, hogy augusztus 25-től elkezdik megszüntetni a nagyobb tereléseket, de azért még közelről sincs kész a munka. A Szil-Coop Bevásárlóközpont-kosárlabda akadémia előtt egyelőre csak két sáv lesz használható, az itt lévő körforgalmat várhatóan év végére fejezik be. További részletek cikkünkben, friss fotókkal.

Talán még emlékeznek olvasóink, milyen kavarás volt nyár elején az Izsáki út lezárása kapcsán. Június 8-án kaptunk egy közleményt az Építési és Közlekedési Minisztérium sajtóosztályától, hogy június 19. és augusztus 25. között, tehát két hónapra teljes keresztmetszetben lezárják az Izsáki utat. Ezt közzé is tettük. Érdekesség, hogy éppen aznap járt Kecskeméten Lázár János miniszter is a Városháza átadása kapcsán – kérdés, a polgármesterrel egyeztettek-e a lezárás mikéntjéről…

Fotó: Hraskó István

Mindenesetre cikkünkre gyorsan megjelent egy hír a hiros.hu-n, amelyben Takács Valentina, az önkormányzat kommunikációs vezetője sietett közölni, „a munkaterület teljes lezárása még messze nem kész tény. A kivitelezőnek a város részéről közútkezelői hozzájárulása nincs.”

Érdeklődtünk a minisztériumnál, akkor most mi a helyzet, aztán végül az önkormányzat adott ki közleményt, amit a Kecsup szerkesztőségének nem küldtek el, viszont más újságírótól megkaptuk.

Azt, hogy a lezárások miként valósultak meg, látható volt a nyáron – hivatalosan részlegesnek mondták, a célforgalom megengedett volt. De a gyakorlatban a közlekedők valószínűleg inkább teljes lezárásként élték meg. Mindenki, aki korábban a környéken közlekedett, új kerülőútvonalakat keresett, az üzletek tulajdonosai pedig enyhén szólva nem repestek a boldogságtól, hogy nehéz megközelíteni a Szil-Coop Bevásárlóközpontot, és a lezárások kezdetén nem is volt kitáblázva, hogyan lehet eljutni az üzletekbe.

Fotó: Hraskó István

A Városüzemeltetési és Fejlesztési Bizottság június végén tartott ülésére meghívták a beruházó Építési és Közlekedési Minisztérium vezető munkatársait. Ők is megjegyezték, hogy a kommunikáció javítása és erősítése szükséges, ezen lesznek a továbbiakban. Elhangzott, a kivitelezővel együtt igyekeznek majd nagyobb betekintést adni, hogy éppen milyen munkafolyamatok zajlanak, mi történik a beruházás kapcsán.

Hát, miután láttuk, hogy az önkormányzati sajtóban nemrég megjelent egy közlemény a forgalomkorlátozások feloldásáról, a Kecsup postaládájában viszont nem landolt hasonló iromány, nem voltunk benne biztosak, hogy sikerült megfelelni ennek az ígéretnek.
Mindenesetre írtunk a minisztérium sajtóirodájának, osszák meg velünk is az információkat. Mire a tárca sajtóirodája készségesen továbbította – az önkormányzat által kiküldött lakossági tájékoztatót. Aminek fejlécében ugyanakkor a kivitelező, azaz a Hazai Építőgép Társulás Zrt. logója és a minisztérium címeres emblémája szerepel.

Forrás: képernyőfotó

Mi továbbra sem értjük, miért így kell a tájékoztatásnak történnie, hiszen az önkormányzatnak feladata (lenne) a lakosság informálása minden lehetséges csatornán, felületen keresztül, beleértve a Kecsupot is. Természetesen megosztjuk olvasóinkkal a hivatalos közleményt, a helyesírási hibákat, elütéseket javítottuk, mert ilyenek szerepeltek benne: Tisztelt ingatlan Tulajdonosok, előre láthatóan, kanyarosó, keszeteződés, felöl, Bevásárló központ, észerevételeket.

Előzetesen az hangzott el a júniusi bizottsági ülésen, hogy a remények szerint augusztus 25-től kétszer két sávon elindulhat majd a közlekedés a városnak ezen a fontos ütőerén, bár lesznek még utána is forgalomkorlátozások. A négysávos közlekedés viszont még nem mindenhol valósul meg.

A mostani közlemény szerint a Dózsa György úton és az Izsáki úton – a nagykörút és a Vízmű utcai csomópont közötti szakaszon – augusztus 25-én megkezdődik, és várhatóan augusztus 30-ig befejeződik „a nagymértékű forgalomterelés megszüntetése és az új forgalomszabályozás bevezetése”, tehát előreláthatóan augusztus 31-e csütörtöktől így alakul a közlekedés a környéken:

  • A Katona József Gimnáziumnál lévő csomópontban minden irányban megengedett lesz a kanyarodás, de a nagykörúton – Árpád körúton és Mária körúton – még továbbra is csak 2×1 sáv lesz biztosítva a forgalom számára.
  • A Petőfi Sándor utcán 2×2 sávon lehet majd közlekedni, de a városból kifelé tartó külső sáv a forgalom elől továbbra is le lesz zárva, így egy jobbra és egyenesen, illetve egy balra és egyenesen haladó sávot alakítanak ki.
Hasonló cikkünk:  A vadvilág nemzetközi napja is figyelmeztet a drámai helyzetekre

  • A Dózsa György utat teljes keresztmetszetben megnyitják, kivéve az Árpád körútra jobbra kanyarodó sávot. Jobbra kanyarodás a külső sávból lesz lehetséges.
  • A Dózsa György úton megszűnik a forgalomterelés a Katona József Gimnáziumtól a vasúti átjáróig, így a főút 2×2 sávon használható lesz. A keresztező és csatlakozó utcákat megnyitják, a Kodály Iskolánál lévő kereszteződést is, amely minden irányban járható lesz.
  • Az út 2×1 sávra szűkül a vasúti átjáró és az Olimpia utca közötti szakaszon, azaz a Szil-Coop Bevásárlóközpont és a kosárlabda akadémia előtt (a McDonald’s-ig). Az akadémia előtt a nyáron kialakított szervizutat megszüntetik.

Fotó: Hraskó István

  • Az Olimpia utcai körforgalmon (McDonald’s-nál) augusztus 31. után még csak egyenesen az Izsáki úton és vissza lehet közlekedni 2×1 sávon. A keresztirányú forgalom továbbra sem lesz lehetséges. A körforgalom Olimpia utcai ága (a sportcsarnok felé) várhatóan idén október elején, a Szil-Coop Bevásárlóközpont felőli ág pedig várhatóan év végén nyílik meg a forgalom számára.
  • Az átmeneti időszakban a bevásárlóközpont a vasúti átjáró felőli bejáratán keresztül lesz megközelíthető. A belváros felől érkezők számára itt tilos a balra kanyarodás, a bevásárlóközpontot csak úgy tudják megközelíteni, ha pár száz méterrel kintebb, a GAMF közelében visszafordulnak a Sport utcai új körforgalomban.

  • A Rudolf kert területén lévő ingatlanok és üzletek a Sport utcai körforgalom felől lesznek megközelíthetőek az Olimpia utca megnyitásáig.
  • A bevásárlóközpont területére áruszállítás céljából továbbra is be lehet hajtani a dr. Szobonya Zoltán utca irányából az épülő körforgalmon keresztül. Kihajtani a körforgalmon keresztül az Ipoly utca irányába lehetséges.
  • Az Olimpia utca és a Sport utcai körforgalom között már 2×2 sávon lesz biztosított a haladás, valamint a Sport utcai körforgalmat is teljes szélességében használhatják a közlekedők.

  • Elkészült az új parkoló a kormányhivatal előtt.
  • A dr. Szobonya Zoltán utcai csomópontban is minden forgalmi sáv használható lesz augusztus végétől, tehát most már az utcából a Target Center üzletközpont (OBI, Tesco, stb.) felé balra is lehet kanyarodni.
  • Az Izsáki út – Vízmű utca – Könyves Kálmán körút csomópontban a kivitelezési munkák továbbra is tartanak és az őszi időszakban is folytatódni fognak, így ott a Vízmű utcai ágat még várhatóan további egy hónapig csak a menetrend szerinti autóbuszok használhatják mindkét irányból.

  • A Könyves Kálmán körúton a csomópont felé vezető ág továbbra is lezárva marad 100 méteren a Rába utca és Izsáki út között. A körútra csak a városba befelé tartók tudnak jobbra kanyarodni. A lezárt útszakasz alternatívájaként az Izsáki út – Szobonya Zoltán utca – Korhánközi utca út használható terelőútként.
  • Augusztus 30. után a közösségi közlekedés birtokba veheti az átépített autóbuszöblöket és autóbuszmegállókat, a Vízmű utca (városból kifelé) elnevezésű megálló kivételével, amelyet az építés ideje alatt ideiglenesen a Hírös Rendezvényház (volt Sport Hotel) elé helyeznek át.
  • A közösségi közlekedést használókat kérik, hogy indulás előtt tájékozódjanak a keko.hu vagy a menetrend.kecskemet.hu oldalon a járatok útvonalával és a menetrendek változásaival kapcsolatban.
  • A gyalogos forgalom részére az Izsáki út felújítással érintett szakaszán jellemzően még csak egy oldalon (a délin) alakítanak ki járdát, az Olimpia utcai építési területen ideiglenes, váltakozó kiépítésekkel, ezért kérik a gyalogosan és kerékpárral közlekedők fokozott figyelmét. A gyalogos közlekedésre kijelölt végleges és ideiglenes terelőutakat tájékoztató sárga táblák jelölik.

  • Felhívják még a figyelmet, hogy a főút 2 km hosszú szakasza illetve a csatlakozó utcák érintett részei változatlanul munkaterületnek számítanak, ezért a teljes útszakaszon sebességkorlátozás és előzési tilalom van és lesz érvényben, kérik a járművezetők és minden közlekedő türelmét és óvatos, körültekintő közlekedését.
  • A kivitelezés ideje alatt felmerülő kérdések esetén a kivitelező az alábbi elérhetőségeken keresztül nyújt tájékoztatást az érdeklődőknek: 6000 Kecskemét, Izsáki út 10. II. emelet., panasziroda e-mail címe: kecskemet52@epitogep.com. A bejelentéseket, észrevételeket és panaszokat írásban kérik benyújtani.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...