fbpx

FRISS HÍREK

Nyílnak-e postapontok a bezárt posták helyett Kecskeméten?

- Advertisement -

Tavaly ősszel zárt be a vacsiközi posta a Gázló utcán, mint gyorsan kiderült: nem ideiglenesen, hanem véglegesen, mert azóta sem nyitott ki. A körzet önkormányzati képviselője, dr. Tóth Szilárd (Szövetség) nemrég Facebook-posztban szólította meg a városrész vállalkozóit, üzlettulajdonosait, jelentkezzenek, ha látnak fantáziát egy postapont üzemeltetésében. Erre a Magyar Posta partneri programjában van lehetőség. Hallani arról is, hogy a Hunyadivárosban az új közösségi házban lesz postapont, erről pedig Pászti András képviselőt (Fidesz-KDNP) kérdeztük meg.

Mint ismert, a Magyar Posta tavaly október végén döntött úgy, hogy országosan 366 postahelyet ideiglenesen bezárnak az energiafelhasználás csökkentésére hivatkozva. Kecskeméten összesen hat posta lett a döntés áldozata: a Kodály Zoltán téri (vasútállomásnál lévő), a Dózsa György úti, a Czollner közi (hunyadivárosi), a Gázló utcai (vacsiközi), a reptérnél lévő és a ménteleki.

A november 12-étől elrendelt ideiglenes bezárásból azóta végleges bezárás lett ott, ahol az önkormányzat nem kötött szerződést a postával, hogy díjfizetés ellenében újranyithasson a postahivatal. A posta ugyanis közölte, hogy továbbra is nagyok a fenntartási költségek, ráadásul még mindig több a posta az országban, mint amennyit a jogszabály előír, így nincs lehetőség az ideiglenes posták megnyitására.

A bezárt Gázló utcai posta, melynek újranyitására aláírásgyűjtés is kezdődött/ Fotó: Hraskó István

Kecskeméten a Gázló utcai posta újranyitását közel hétszáz aláíró kérte. Dr. Tóth Szilárd, a Vacsiköz és Bethlenváros önkormányzati képviselője (Szövetség a Hírös Városért Egyesület) ezért arra tett javaslatot, hogy a Magyar Posta és a kecskeméti önkormányzat kössön postai szolgáltatás igénybevételére piaci szolgáltatási szerződést, és a város a posta működési költségeinek felét vállalja át. Ilyen konstrukcióra ugyanis több más vidéki településen is sor került. Ezt a javaslatot azonban elutasította a fideszes többség.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester februárban más utat vetett fel: keressenek piaci szereplőket, akik megállapodást kötnek a postával és saját üzletükben végeznek postapartneri szolgáltatást.

2022 ősze óta szünetel „átmenetileg” a bezárt posták működése / Fotó: Hraskó István

A Magyar Posta ugyanis szintén februárban meghirdette új partneri programját, amelyben olyan helyi vállalkozások (például élelmiszerüzletek, gyógyszertárak vagy bankfiókok), illetve önkormányzatok vehetnek részt, amelyek vállalják, hogy átveszik a Magyar Posta alapvető szolgáltatásait (a saját ingatlanukban, azaz a boltban, a patikában és így tovább). A csekkfelvételt, valamint a levél- és csomagfelvételt lehet majd végezni az új partnereknek, a háznál történő kézbesítéssel továbbra is a Magyar Posta foglalkozik majd.

„Nemzetközi viszonylatban számos országban hasonló formában működnek posták. Korábban már 19 Takarékbank fiók és 2 kistelepülési élelmiszerüzlet bevonásával került tesztelésre a partneri üzemeltetési forma. A Magyar Falu Program keretében megújuló kistelepülési üzletek közül 220-ba integrálódik be postai szolgáltatás. A tapasztalatok szerint ez az üzemeltetési forma mind az ügyfelek, mind a partner vállalkozások számára hatékonyan és eredményesen működik. Az új partneri modell keretében a meglévő vállalkozói vagy szolgáltatói tevékenység mellett végezhető a postai feladatellátás, így növelhető az ügyfélkör és az árbevétel. Ezzel is erősödik a vidék megtartó ereje. Az új modell továbbá lehetőséget teremt a lakosság számára, hogy a postai szolgáltatások továbbra is helyben, a korábbinál akár hosszabb nyitvatartási időben legyenek elérhetőek. Ennek köszönhetően egy helyen, gyorsan és hatékonyan vehető igénybe több szolgáltatás is” – indokolta meg részletesen a Magyar Posta, miért is jó, ha már nem náluk, hanem mondjuk egy élelmiszerboltban kívánjuk feladni a levelet vagy befizetni a csekket.

Hasonló cikkünk:  Tesztelik Kecskeméten a brazil katonai szállító repülőgépet, amelyből kettőt vásárol a honvédség

A házakhoz továbbra is a postások viszik majd ki a leveleket / Fotó: Hraskó István

A Magyar Posta tájékoztatása szerint a partnerük részére biztosítják:

  • 1 fő ingyenes képzését
  • teljes körű logisztikai ellátást
  • munkapultot (kiszállítással)
  • számítógépet (monitorral, kiegészítőkkel, operációs rendszerrel, speciális postai szoftverrel)
  • POS terminált PIN paddal
  • csekkszkennert
  • digitális aláírópadot
  • pénztárgépet
  • arculati elemeket (kültéri postapajzs, beltéri táblák)

És mit várnak el a partnerektől?

  • internetvonal
  • router
  • nyomtató
  • vonalkódolvasó
  • min. 10 négyzetméter terület a szolgáltatóhely és ügyféltér részére
  • 2 négyzetméter szabad falfelület a tájékoztatók kihelyezéséhez
  • mobiltelefon(ok) a VPN-es bejelentkezéshez
  • minimum 16A elektromos hálózat

Az alapcsomagba a levél- és csomagküldemények felvétele, a csekk- és utalványbefizetés, borítékok, bélyegek értékesítése, és egyéb tevékenységek (például POS-en keresztül történő pénzfelvétel) tartozik. A bővítettbe pedig (ez választható): fiókbérleti szolgáltatás, papír alapú állampapír értékesítés, biztosítás közvetítés, szerencsejáték értékesítés.

A partnereknek havonta jutalékot fizet a Magyar Posta a forgalmi adatok alapján. A tájékoztató szerint 15 ezer főnél népesebb településeken egy levél felvétele 28 forint, egy csomagé 44 forint, egy készpénz-átutalási megbízás 26 forint.

A napokban Tóth Szilárd Facebook-posztban írta ki, hogy a körzetben „régóta várt postapont kialakításával kapcsolatos eddigi egyeztetések nem hoztak eredményt”. Csatolta a fentebb általunk is leírt részleteket és kérte a városrész vállalkozóit, üzlettulajdonosait, jelentkezzenek, ha ezek alapján látnak fantáziát egy postapont üzemeltetésében. „Amennyiben megkeresnek, én továbbítom adataikat a Magyar Posta Zrt. és az Önkormányzat kapcsolattartói felé, hogy a postapont feltételrendszerét egyedileg letárgyalhassák” – ígéri képviselő. Mint kérdésünkre elmondta, talán lesz foganatja a felhívásnak – legalábbis a héten felhívta őt egy, a postapont iránt érdeklődő üzletvezető.

A széchenyivárosi posta megúszta a bezárást / Fotó: Hraskó István

Más kérdés, hogy a Magyar Posta azt is közölte: a partner programra jelentős számban érkeztek regisztrációk, amelyek feldolgozása folyamatosan történik, és először a 3000 főt elérő vagy ennél kisebb lélekszámú települések esetében kezdik meg a pályáztatási szakaszt. Van egy lista, amelyen feltüntetik azokat a településeket, ahova keresnek együttműködő partnert, ezen Kecskemét nem szerepel – igaz, a listát közlésük szerint folyamatosan frissítik.

A Hunyadivárosi Közösségi Ház / Fotó: Hraskó István

Hallani arról is, és az önkormányzati sajtóban, a hiros.hu-n is megjelent, hogy a nemrég átadott Hunyadivárosi Közösségi Házban is postapont működhet majd. Megkérdeztük erről Pászti Andrást, a városrész önkormányzati képviselőjét (Fidesz-KDNP), aki megerősítette: zajlanak erről a tárgyalások a városvezetés – Szemereyné Pataki Klaudia polgármester és az egyik alpolgármester – valamint a Magyar Posta között, és van rá esély, hogy valóban elérhetőek lesznek a postai szolgáltatások a közösségi házban. További konkrétumokat egyelőre nem tudtunk meg, de a képviselő megígérte, ha valóra válnak a tervek, és lesz postapont, meghívja a KecsUp-ot is a megnyitóra.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Székre állt Orbán Viktor Kecskeméten – érdekességek a zártkörű kormányfői látogatásról

Hogy jutottunk be a rendezvényre? Mit írt a Kétfarkú Kutya Párt képviselő-jelöltje a transzparensére? Hogy lehetett levelet feladni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...