fbpx
Kezdőlap Itthon Polgármester: Jó eséllyel lesz posta a Vacsiközben és a Hunyadivárosban

Polgármester: Jó eséllyel lesz posta a Vacsiközben és a Hunyadivárosban

Google Map/ A hunyadivárosi posta és a vacsiközi posta

Októberben jelentette be a Magyar Posta, hogy az energiaárak miatt, az elrendelt 25%-os költségcsökkentésre reagálva, országosan 364 postát ideiglenesen bezár. Kecskeméten ez hat postát érintett.

Szövetség: Bezárta a Fidesz

A kecskeméti ellenzék azonnal nekiugrott a Fidesznek, és „Bezárta a Fidesz” feliratú matricákat ragasztott a bezárásra ítélt postaépületekre. Mondván, hogy a kormány általi rezsiemelés és az elhibázott kormányzati döntések vezettek oda, hogy kecskemétiek ezreinek okoznak kellemetlenséget a bezárások.

Végleges bezárás lett az ideiglenesből

Mára azonban kiderült, hogy az ideiglenes bezárások végleges bezárások. A posta ugyanis közölte, hogy továbbra is nagyok a fenntartási költségek, ráadásul még mindig több a posta az országban, mint amennyit a jogszabály előír, így nincs lehetőség az ideiglenes posták megnyitására.

Kecskeméten azonban a -vacsiközi postárért különösen- megmentő akció indult. A Gázló utcai posta újranyitását több száz aláíró kérte. Tóth Szilárd önkormányzati képviselő indítványban is kezdeményezte, hogy a város járuljon hozzá 35 millió forinttal az üzemeltetéshez. Ezt azonban lesöpörte a fideszes többség. A polgármester más megoldáson gondolkodik, amit a Gong Rádióban is elmondott minap.

Polgármester: Megkaptuk a postától az elbocsátó szép üzenetet

Szemereyné Pataki Klaudia szerint jó eséllyel megoldódik a hunyadivárosi és a vacsiközi posta ügye is. A postával történt tárgyalásokon az is felmerült, hogy legyenek a posta és a város által közösen üzemeltetett posták, de az is, hogy vállalkozók bevonásával nyissanak ki a posták. A polgármester szerint a Hunyadivárosban már van is vállalkozó, aki ebben együttműködne, de a Vacsiközben is mutatkozik erre hajlandóság. Az lehet a megoldás, hogy a postának használt épület egy részét vállalkozóknak adják ki, így a bérleti díjból fedezhetnék a működtetést.

Hasonló cikkünk:  Megsínylette az elmúlt két-három évet a civil szektor Kecskeméten

A polgármester arról is beszélt, hogy felmérték a helyzetet, hogy melyek azok a szolgáltatások, amelyeket hiányol a lakosság ott, ahol kiesett a posta. Ez pedig a csekkbefizetés, a másik az ajánlott levelek feladása – számolt be a városvezető. Mint elmondta, a futárcégek létrejöttével átalakultak a küldeményezési szokások, megtört a posta korábbi piacvezető szerepe. Mint mondta, megkapta a város a Magyar Postától az elbocsátó szép üzenetet (a posták bezárásáról – a szerk.), és nem is esett jól. A postai szolgáltatások ügye azonban nem városi feladat – tett hozzá. Elmondta (és felsorolta), hogy még mindig hat posta üzemel a városban. Korábban a posta azt írta a KecsUP-nak, hogy a jogszabály szerint Kecskeméten öt postának kell működnie, tehát szám szerint itt is túlteljesít az állami cég.

Hatot a posta zárt be, egyet az üzemeltető vállalkozó mondott fel

Korábban megszűnt a kadafalvi postapont is, de azt nem központilag állították le. Azt az üzemeltetésben résztvevő vállalkozó mondta fel, és két éve nem sikerült megoldást találni erre.