fbpx

FRISS HÍREK

Az EU-ügyi miniszter szerint együttműködő intézményekre van szükség a jól működő Európai Unióhoz

- Advertisement -

A nyáron kinevezett európai ügyekért felelős miniszter, Bóka János Roberta Metsolával, az Európai Parlament (EP) elnökével találkozott, akivel az EU Tanácsának jövő évi magyar elnökségéről egyeztetett – erről a Facebookon számolt be Bóka.

Mint írta: „A jól működő Európai Unióhoz együttműködő intézményekre van szükség”.

Biztosította az Európai Parlament elnökét, hogy a magyar kormány ennek elérésére fog törekedni.

Eközben itthon Orbán Viktor arról beszélt Kötcsén zárt körben, hogy 50-50 százalék esélyt lát arra, hogy az Unió darabjaira hullik, vagy nem. Navracsics Tibor ennél optimistább, szerinte egyben marad az Unió, legfeljebb átalakul majd.

Júniusban az EP felvetette egy jogilag nem kötelező állásfoglalásban, hogy Magyarország „hogyan lesz képes 2024-ben hitelesen” ellátni a miniszteri Tanács soros elnökségét. Nem véletlen hát, hogy Bóka négy mondatban háromszor is emlegette az intézményi együttműködést.

Ugyan az EP-nek nincs közvetlen beleszólása a másik uniós intézmény vezetésébe, azonban megkeserítheti a 2024 második felében esedékes magyar elnökséget.

„Meg kell fosztanunk ezt az elnökséget minden glamúrjától: semmi csoportkép, semmi közös sajtótájékoztató”mondta például a holland liberális Sophie in ‘t Veld.

A Portfolio szerint Bóka arról beszélt, hogy a megbeszéléseken nem merült fel kétely a magyar elnökség megtartása felől. „A trióelnökségi programot a Tanács elfogadta” – mondta, utalva arra, hogy július óta már tart a spanyol-belga-magyar hármasfogat.

Hasonló cikkünk:  Közép-Európa kezdi utolérni a Nyugatot boldogságban

„Mi úgy készülünk, hogy Magyarország 2024 második félévében betölti a Tanács elnökségét, és rajtunk kívül mindenki más is így készül.”

A miniszter szeretne minden képviselőcsoporthoz eljutni – olyanokhoz is, akik a magyar kormánnyal szemben gyakran kritikusak -, hogy megvitassa az elnökségi célokat és az intézményi együttműködést. „A célom az, hogy az elnökségi előkészítő időszakban ezt a látogatást többször megismételjem” – nyilatkozta Bóka.

A befagyasztott uniós kifizetések kapcsán a miniszter elmondta, hogy ez „az EP-s vezetőkkel tartott tárgyalásokon nem merült fel”. Úgy gondolja, hogy „ez a kérdés a magyar elnökséget már nem fogja beárnyékolni”, attól pedig „óva intenék mindenkit, hogy úgy tekintsen az elkövetkező hetekre és hónapokra, mint a karácsony előtti időszakra, amikor a karácsonyi naptárban fölhajtjuk a füleket, és megnézzük, hogy van-e mögötte csoki” – fogalmazott.

Bóka arra számít, hogy hónapokon belül nem várhatóak kifizetések, de jövő év közepére megoldódnak a viták. Ha az Európai Bizottság rendben találja a magyar kormány teljesítményét a vitatott kérdések kezelésében, akkor nagyjából tényleg abban az időszakban várható utalás, amelyről a miniszter beszélt.

via Telex

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Végigmentünk a Három Határon, és nagyon nem bántuk meg

Árvalányhajas mezők, borókások, meredek homokbuckák, kilátás a Kolon-tóra, a soltszentimre Csonka-torony - noha nem egy könnyed séta a Három...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...