fbpx
25.6 C
Kecskemét
2024. április 28., vasárnap

FRISS HÍREK

Lehet, hogy egy baleset és a levelünk kellett ahhoz, hogy elkezdjék a felfestést a Csíksomlyói utcai kereszteződésben

- Advertisement -

Tóth Szilárd kecskeméti ellenzéki képviselő állítja, lassan négy éve írta a leveleket a Polgármesteri Hivatalnak, a Magyar Közútnak és az OMV-nek és próbált egyeztetni a Budai út – Csíksomlyói utca kereszteződés átalakítása, felújítása ügyében. Lassan őröltek a malmok, az elmúlt napokban aztán felgyorsultak a dolgok:

  • múlt pénteken elütöttek egy kerékpárost a Penny áruház behajtójánál,
  • a KecsUP kedden délelőtt írt levelet az önkormányzatnak, mikor festik fel újra az útburkolati jeleket,
  • a Városüzemeltetési Nonprofit Kft. (KVÜ) pedig még aznap, azaz kedden délután közleményt adott ki, hogy másnap, azaz szerda délelőtt elkezdik a burkolati jelek festését. Miközben ez nem is volt betervezett munkája a KVÜ-nek erre a hétre.

A Budai út és a Vacsiköz felé vezető Csíksomlyói utca csomópontjának problémájával már többször foglalkoztunk. Legutóbb télen, amikor dr. Tóth Szilárd (Szövetség a Hírös Városért Egyesület), a körzet ellenzéki önkormányzati képviselője  hívta fel arra a figyelmet, hogy a kereszteződésnél mindennapossá váltak a torlódások.

Indítványában leírta, hogy a Károly Róbert körút tavaly decemberi átadása óta többszörösére nőtt a forgalom a kereszteződésben. A Vacsi köz irányából több esetben csak ötödik-hatodik lámpára tudnak kihajtani a város és a Tesco irányába.

Az ellenzéki politikus év elején két javaslatot tett. Az egyik megoldás szerinte a közlekedési lámpa átprogramozása lett volna, hogy biztosítsa a jobbra kanyarodást a Tesco felé. A gyalogos forgalmat is elkülönítette volna az autósoktól, mondván, ez egyszerűsítené és biztonságosabbá tenné a közlekedést. Ha ez nem megvalósítható, a jobb szélső sáv átszervezését javasolta, hogy az kizárólag jobbra kikanyarodó sáv legyen.

Februárban a városvezető frakció egyiket sem támogatta, Falu György (Fidesz-KDNP) alpolgármester kijelentette: „a legoptimálisabb zöldidő és a legoptimálisabb sáv elrendezés van jelen állás szerint ebben a csomópontban”.

A gondokat nagyon sokáig az okozta, hogy a kereszteződés előtti útszakasz az OMV Hungária Kft. (és nem az önkormányzat) tulajdonában volt. Így a városnak nem volt sok mozgástere. A helyzetet az is bonyolítja, hogy a Budai út, azaz az 5-ös főút belvárosi szakasza állami közút, a kezelője így szintén nem a város, hanem a Magyar Közút.

Forrás: Google Utcakép

Tóth Szilárd a KecsUP-nak elmondta: úgy érzi, ő minden tőle elvárhatót megtett az ügyben, de részleteiben nem kívánt belemenni, konkrétan kivel mit levelezett és mit tudott meg. Azt állítja, már 2020 decemberében soron kívüli egyeztetést kért a Polgármester Hivataltól a csomópont felújítása ügyében, 2021 elején pedig írásban javasolta a kereszteződés korszerűsítését, átépítését. 2021 nyarán szintén írásban felvetette egy kanyarodó sáv kiépítését, a lámpák átprogramozását. Tóth Szilárd elmondta, írt a Közútnak és egyeztetett az OMV-vel is.

Falu György alpolgármester a januári közgyűlésen elmondta: a tulajdonossal több alkalommal felvették a kapcsolatot, és folyamatban vannak az egyeztetések.
„Felvetődött az is, ha meg akarják tartani a területet, akkor azt tegyék rendbe és fessenek fel burkolatjeleket. Erre hajlandóságot nem mutatnak, viszont az önkormányzat meg nem teheti meg, mivel nem az ő területe. A forgalmi rendbe történő beavatkozás csak a tulajdonviszonyok rendezése után lehetséges. Az OMV részére a tulajdonviszonyok rendezése végett adásvételi szerződés tervezetet küldtünk, hogy az adásvétellel kapcsolatban az észrevételeiket tegyék meg. Az adásvételi szerződés megkötése után az önkormányzat forgalomképtelen törzsvagyonába kerülne. A forgalmi rendbe nem avatkozhatunk bele, mert az az OMV érdekeit sértené” – jelentette ki Falu György.

Reménysugarat jelentett, hogy végül csak megvalósultak a tárgyalások a város és az OMV között és júliusban az ingatlan az önkormányzat tulajdonába került.

Mint Tóth Szilárd kijelentette, ezután arra koncentrált, hogy míg valóban végre elkezdődhet az átépítés, addig is legyen kézzelfogható előrelépés a helyszínen, mert szerinte nagy szükség lenne rá.

Hasonló cikkünk:  Már hat körzetben nincs felnőtt háziorvos Kecskeméten

„A Károly Róbert körút megnyitása óta teljes a káosz, nem volt erre felkészülve a város. Az emberek egymás arcát lesve közlekednek, főleg a ki-és be fordulásnál, hogy felmérjék, mit akar a másik, hogy ne legyen koccanás. Csúcsforgalom idején 100 méteres kocsisor van” – mondta Tóth Szilárd, hozzátéve: bonyolítja a közlekedést ezen a szakaszon az is, hogy az áruház felé is szeretnének az autósok vagy teherautók lekanyarodni, vagy a Pennytől és a benzinkúttól kikanyarodni.

Augusztusban írásban kérte az önkormányzatot, hogy az iskolakezdés és az ezzel járó nagyobb forgalom beindulása előtt átmeneti megoldásként fessék fel újra az útburkolati jeleket, az átkelőt, a vonalakat, nyilakat. Nem történt semmi.

Szeptember 13-án képviselői indítványt nyújtott be a következő közgyűlésre. Ebben emlékeztet, hogy korábban több fórumon ígéretet kapott arra, hogy ha a városhoz kerül az ingatlan, átadják üzemeltetésre a KVÜ-nek, és helyrehozzák az útszakaszt. Kifejtette a képviselő azt is, hogy a beavatkozás, a felfestés elvégzése még a rossz idő beállta előtt elengedhetetlen. Szeptember közepén még egyszer kérte az önkormányzatot, gyorsuljanak fel ezek a folyamatok.

Újabb hetek teltek el

Múlt pénteken, október 6-án aztán baleset történt a Csíksomlyói utcában: elütöttek egy kerékpárost a Penny kihajtójánál. Tóth Szilárd ekkor azt posztolta: a kereszteződés azonnali helyrehozatalára van szükség. A kommentelők között többen a körforgalmat javasolták.

Forrás: Tóth Szilárd Fb-oldala

„Én négy éve kérem a kereszteződésben az útburkolati jelek újrafestését és a Csíksomlyó utca ezen szakaszának aszfaltos karbantartását. Most ismét azzal a Kéréssel fordulok a Döntéshozók felé az újabb balesetek megelőzése érdekében, hogy a kereszteződés köztulajdonba vételét követően gyorsítsák fel a Csíksomlyói utca ezen szakaszának rendbehozatalát, a legszükségszerűbb aszfaltozási munkálatok elvégzését és az útburkolati jelek, így a sávok, nyilak, a zebra valamint a bicikliút jelzéseinek újrafestését.” – írta Tóth Szilárd.

A Kecsup is megkereste az ügyben az önkormányzatot kedden. Megkérdeztük, mikor várható a csomópont felújítása, átalakítása, megvalósul-e a Tóth Szilárd képviselő által szorgalmazott jobbra kanyarodó sáv, és hogy van-e már terv az átalakításra, történt-e etéren előkészület, van-e keret a beruházásra? Érdeklődtünk arról is, az elkövetkező hetekben megtörténik-e a lekopott útburkolati jelek újrafestése, az úttest javítása?

Levelünk október 10-én, kedden 9:46-kor ment el. Úgy tudjuk, a helyi sajtó munkatársai közül többen még aznap délután 4 óra körül megkapták a Városüzemeltetési Kft. közleményét (a KecsUP nem), eszerint október 11-én szerdától a kora délelőtti óráktól a Csíksomlyói utca Budai út felőli szakaszán burkolati jel festést végeznek, a munkálatok – időjárás függvényében – a hét végéig eltartanak, ezalatt félpályás útlezárás várható. A KVÜ posztja:

Nyilván örömteli egy ilyen hír, de egyben kicsit fura is az egybeesés: hogyhogy augusztus óta nem kezdtek neki a képviselő kérésére a festésnek, most pedig hirtelen igen – pont akkor, mikor a KecsUP ismét foglalkozik a témával. Megkérdeztük a KVÜ-t, hogy miután honlapjukon a forgalomtechnikai heti tervezetben nem látjuk nyomát a Csíksomlyói utcai burkolati jel festésének, akkor ez egy ad hoc, be nem tervezett, de rövid határidőn belül elvégzendő feladat volt? És ha igen, mi indokolta a gyors elrendelését? Választ egyelőre nem kaptunk.

Forrás: kvu.hu, Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft. honlapja

Tóth Szilárd azt írta oldalán, „áttörésként” értékeli a fejleményt.

„De itt nem állunk meg! Képviselői programom egyik legfontosabb pontja továbbra is a jobbra kikanyarodó sáv kiépítésének elérése lesz, illetve hosszú távon egy körforgalom kialakítása a kereszteződésben. Nagyon köszönöm az Önkormányzat és a Kecskeméti Városüzemeltetési Kft. Segítségét” – tette hozzá.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...