fbpx
25.6 C
Kecskemét
2024. április 28., vasárnap

FRISS HÍREK

Dobos József letagadta a Szövetséggel kötött politikai megállapodást

- Advertisement -

Dobos József ex-ellenzéki képviselő azt nyilatkozta a Hírösvénynek, hogy semmi olyat nem írt alá, ami alapján le kellett volna bármiről is mondania, miután elhagyta a Szövetséget és az MSZP-t, az ellenzék csak a lufit fújja. Csakhogy a dokumentum létezik. Be is mutatjuk ebben a cikkben.

Október utolsó napjaiban megírtuk, hogy a Szövetség közleményben tudatta, hogy az egyesületből és a frakcióból kilépett Dobos József önkormányzati képviselő a 2019-es választás előtt aláírt egy olyan dokumentumot, amelyben vállalta, hogy felajánlja lemondását, amennyiben képviselői munkáját lehetetlenné teszi, ha az MSZP-vel (amely párt ajánlotta őt a Szövetség felé), a Szövetséggel és/vagy a frakcióval feloldhatatlan konfliktusba kerül.

DOBOS JÓZSEFNEK ERKÖLCSI KÖTELEZETTSÉGE LETT VOLNA A LEMONDÁS FELAJÁNLÁSA

– ezt írta még közleményében egy hónapja a Szövetség. Ebben nincs benne, de a KecsUP-nak a Szövetség egyik politikusa azt mondta, hogy véleményük szerint elég nagy konfliktusnak számít, ha a frakció egy tagja elhagyja a frakciót, a jelölőszervezetet, és az MSZP-t is, amely ajánlotta Dobost a Szövetség felé képviselőjelöltnek. Magyarul: a megállapodásban foglalt feltételeknek nem tud megfelelni Dobos József, hiszen már nem tagja a frakciónak és a Szövetségnek. Tehát a dokumentumban vállaltakat a kilépés után Dobos József nem tudja teljesíteni, nem a Szövetség elvei és elvárásai szerint politizál. Ráadásul azt is vállalta a ciklus végéig, hogy a Szövetség frakciójában ül. Mégsem ajánlotta fel a lemondását.

A pont, amely alapján fel kellett volna ajánlania Dobosnak a lemondását

A Szövetségnél a jelöltség kötelező feltétele volt a megállapodás aláírása

A Szövetség minden jelöltje aláírt egy olyan dokumentumot, amelyet Dobos József is. Ez alapvető feltétele volt a választáson indulásnak. Ez a dokumentum rögzítette ugyanis többek között, hogy:

  • a jelölt nem kampányol a Szövetség kárára
  • választási sikere esetén a közgyűlésbe jutott képviselő a Szövetség frakcióba ül, amelynek elfogadja működési alapelveit
  • a Szövetség politikáját fogja képviselni

Cserébe a Szövetség vállalta, hogy a kampányban mindenben segíti és támogatja a jelöltet, intézi a jelöltállítási folyamatokat, bejelentéseket. Támadás esetén pedig kiáll képviselői mellett. Vagyis lényegében egy oda-vissza biztosíték volt ez jelöltnek és jelölőszervezetnek. Ebből a megállapodásból lépett ki tehát Dobos József, amikor elhagyta politikai családját.

A Dobossal kötött megállapodás bevezetője

A Szövetség felszólította Dobost, majd közgyűlés elé vitte az ügyet, de a Fidesz-KDNP megmentette őt

Miután Dobos közölte, hogy otthagyja az MSZP-t és a Szövetséget, valamint a frakciót, a Szövetség és az MSZP is felszólította őt, hogy mondjon le a képviselőséggel összefüggő tisztségeiről: a mandátumról, a bizottsági tagságról, a felügyelőbizottsági tagságáról az egyik önkormányzati cégnél, és a tanácsnoki tisztségről is, ha már nem tette ezt meg magától, ahogy a dokumentumban áll. Dobos azonban semmiről nem mondott le. Utána a Szövetség azt indítványozta a közgyűlésben, hogy a képviselők hívják vissza Dobost. A Fidesz-KDNP frakció azonban megmentette, tartózkodó szavazataik éppen elegek voltak ahhoz, hogy az indítvány ne menjen át. Dobos József maradt tehát képviselő, és minden más tisztséget is megtarthatott a kormánypárti képviselők jóvoltából.

Hasonló cikkünk:  Az aláírásgyűjtés előtt pár nappal visszalépett a Fidesz-KDNP egyik kecskeméti képviselőjelöltje, Tihanics Tibor

Dobos most letagadta, hogy bármit aláírt volna

A Dobos Józsefet gyakran futtató és pozitív színben feltüntető Hírösvény (Főszerkesztő: Rajnai Attila) azt írta szerdán, hogy megkérdezte Dobos Józsefet arról a dokumentumról, amiről a Szövetség közleményt adott ki és mi is cikkeztünk. Dobos József pedig a következőt nyilatkozta:

„nem írtam alá semmit, ha lenne ilyen dokumentum, már megmutatták volna, de csak lufit fújnak, ám ez nem elég, ebből már kinőttek a kecskeméti választók, tenni kell az asztalra, mert ez a lényeg és ennek van értelme, mind a képviselőjelölt, mind a választók számára.”

 

Dobos aláírása a megállapodáson

Dobos József tehát letagadta, hogy van ilyen megállapodás. Ami azért is érdekes, mert információink szerint az MSZP az MSZP által a Szövetségbe küldött jelöltekkel külön is megállapodott, és akkoriban Dobos József volt az MSZP kecskeméti elnöke. És minden bizonnyal városi elnökként részese volt az egész jelöltállítási folyamatnak. Neki tehát mindenről tudnia kellett, ami érintette az MSZP-t és annak jelöltjeit. Ráadásul ő volt ugyebár az egyik jelölt, tehát ilyen minőségben is tudnia kell a dokumentum létezéséről.

Szövetség: Dobos megnézheti a megállapodást az MSZP irodájában, ha nem tudja, mit írt alá

A Hírösvénynek tett nyilatkozata után megkerestük a Szövetséget, hogy mi a véleményük. Azt felelték, hogy természetesen korábbi közleményüket a Dobos által is aláírt megállapodás alapján írták. Kérésünkre el is küldték ezt a dokumentumot, rajta az aláírásával. Tehette ezt a Szövetség minden jogi aggály nélkül, ugyanis a megállapodás záradékában benne van, hogy amennyiben bármelyik fél megszegi a megállapodást, az teljes terjedelmében nyilvánosságra hozható. Ennél többet azonban nem kívántak mondani. Csak még annyit, hogy amennyiben Dobos József szeretné megismerni, amit aláírt, akkor az MSZP irodájában megmutatják neki.

A KecsUP tehát megkapta a Dobos József által aláírt politikai megállapodást teljes terjedelmében. Azonban mégis bizonyos részeket homályossá tettünk. Semmi titok nincs ezekben, csupán ezek olyan részek, amelyek elterelték volna a figyelmet az eredeti hírről. Ráadásul egyfajta kötelező jogi körök, amelyek gyakran feltűnnek megállapodásokban. Nem tesznek hozzá semmit a történethez, és nem is hisszük, hogy olvasóinkat ezek a részletek érdekelnék. Tehát segítünk a lényegen tartani a figyelmet.

Itt van tehát mindhárom oldal:

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...