fbpx

FRISS HÍREK

Marad pozícióiban a kecskeméti ellenzéket elhagyó Dobos József, amihez kellett a kormánypárt tartózkodása

- Advertisement -

Marad önkormányzati tisztségeiben Dobos József tanácsnok, a 6. egyéni választókerület képviselője, aki kilépett az MSZP-ből, majd az ellenzéki Szövetségből, amely indította 2019-ben, és amely különböző pozíciókba delegálta. A Dobos visszahívásáról szóló indítvány azután került a közgyűlés elé, hogy hiába kérte a szocialista párt és az ellenzéki frakció, mondjon le tisztségeiről, ő ezt nem tette meg. Az ellenzéki indítvány végül nem kapott többséget, amihez a Szövetség szavazatai mellett szükség lett volna a Fidesz-KDNP támogatására is. A szavazásban a nyolc ellenzéki képviselőből hárman nem vettek részt, a kormánypártiak tartózkodtak, ami elegendő volt ahhoz, hogy Dobos József a székében maradjon, így továbbra is lehet például tanácsnok.

A csütörtöki testületi ülésen Dobos József kért elsőnek szót, aki – miután ismertette kilépését az ellenzéki blokkból, és bejelentette, hogy munkáját függetlenként folytatja a jövő évi választásokig – sajnálatát fejezte ki, hogy nem egy „építő jellegű” indítványról kell vitázni, hanem a személyét ért támadások miatt kell magyaráznia a bizonyítványt. Dobos ezután felsorolta, mit tett az elmúlt években képviselőként, a Városgazdálkodási Kft. felügyelő bizottsági tagjaként, a Jogi és Ügyrendi Bizottságban, valamint település-fenntartásért felelős tanácsnokként (az ellenzéki frakció ezekből a tisztségekből akarta visszahívni Dobost, és helyére új személyeket delegálni).

Ezek a posztok számomra nem megélhetést, bólogatást jelentenek, hanem szakmai munkát. Sajnálom, hogy volt frakciótársaim így tekintenek egy önkormányzati posztra, hogy azt bármelyikük be tudná tölteni, ha úgy adódik” – mondta Dobos, aki politikai terveit előrevetítve közölte, a jövő évi választáson is tervez indulni. „Ne az én tisztségeimen lovagoljanak. Meglátjuk, hogy jövőre miként osztályoznak bennünket a választópolgárok” – zárta felszólalását a képviselő.

Szavaira volt frakciótársa Lejer Zoltán, az ellenzék frakcióvezetője reagált. Elmondta, hogy semmilyen személyes támadást nem írtak az indítványba. Csupán annyit kérnek a Fidesz-KDNP-től, hogy támogassák azt a 2019-ben elfogadott frakciók közti megállapodást, amikor arról döntöttek, hogy kormánypárt és ellenzék kit delegál az önkormányzati vezetőtisztségekbe, azaz bizottság élére, tanácsnoki székbe, városi cég felügyelő bizottságába. Majd hozzátette, a Szövetség is támogatta a Fidesz-KDNP által kezdeményezett személyi változásokat.

A Dobosról szóló politikai csörtében mindkét oldal adott és kapott is

Fekete Gábor, a Fidesz frakcióvezetője kért szót, aki elmondta: ez az ellenzék magánvitája, az összevisszasággal, amit csinálnak, nem akarnak foglalkozni, „és egyébként nem is vagyunk abban biztosak, hogy ezzel esetleg megszűnne a további kilépés a Szövetségből”. Lejer kért ismét szót, aki szerint „nagyon nem elegáns”, amit a Fidesz csinál, azaz hogy nem tartja be a 2019-es helyfelosztásokat.

Ülésezik a kecskeméti közgyűlés 2023. október 19-én / Fotó: Gunity Gábor / kecsup.hu

Sztachó-Pekáry István alpolgármester amellett érvelt, hogy Dobos Józsefnek miért kellene maradni a pozícióiban. A Jogi és Ügyrendi Bizottságba, Dobos helyére Tóth Szilárdot delegálta volna a Szövetség frakciója, aki ellen Sztachó-Pekáry azt a kifogást emelte, hogy „a különböző bizottsági, illetve közgyűlési rendezvényeken igencsak hiányos” a jelenléte. És nem látta szakmailag indokoltnak a Városgazdasági Nonprofit Kft. felügyelőbizottságának elnöki posztjáról sem leváltani Dobost dr. Balogh Lászlóra, mert „ugyan nem vagyok teljesen biztos benne, de le kéne mondani előtte az elnöki tisztéről” – mondta az alpolgármester. Lejer Zoltán ekkor a jegyző segítségét kérte, szerinte ugyanis az alpolgármester tévedett, mert a városi cégek felügyelő bizottságainak elnökeit a közgyűlés választja, tehát leválthatók, illetve az SZMSZ-ben nincs olyan passzus, ami előírná, hogy egy bizottságban milyen iskolai végzettségre, aktivitásra van szükség (a jegyző ezeket a kérdéseket megerősítette).

Hasonló cikkünk:  Király József a közös polgármesterjelöltje a Szövetségnek, a DK-nak, az LMP-nek és az MSZP-nek

Vancsura István (Szövetség) a Jogi és Ügyrendi Bizottság elnökeként állt ki frakciótársa, Tóth Szilárd mellett, és amellett érvelt, hogy Tóthtal jogász végzettségű taggal cserélnék le Dobost. Vancsura reagált Fekete Gábor azon személyét érintő támadására is, miszerint az ellenzéki képviselő sem adta vissza a mandátumát, miután kilépett a Momentumból. Az ellenzéki politikus elmondta: Dobossal ellentétben, aki 2019-ben a Szövetség a Hírös Városért Egyesület jelölőszervezet segítségével nyert, ő nem lépett ki sem a szervezetből, sem a frakcióból. Az ügyvéd-politikus szerint a Dobosról szóló indítvány – függetlenül attól, hogy ki nyert a választáson – arról az íratlan alkuról szól, ami a választási aránynak megfelelő képviseletet jelenti a közgyűlésben, immár 30 éve.

 „Hogyha a Fidesz frakció nem szavaz, vagy éppen tartózkodik, akkor ez azt jelenti, hogy ezt az indítványt nem támogatja. Én csak azt szeretném hangsúlyozni, hogy egy ilyen 30 éves megállapodásnak a felrúgása nyilvánvalóan ilyen súlyú viszontválaszt fog eredményezni” – mondta Vancsura.

A Fidesz részéről Falu György alpolgármester vitte tovább a politikai csörtét, aki felemlegette azt az időszakot, amikor 2004-ben a kecskeméti Fidesz frakció megvonta a bizalmat Szécsi Gábor fideszes polgármestertől (Szécsi nevét nem mondta ki Falu – a szerk.), és a frakciók közötti mozgást követően több, a Fidesz frakció által delegált képviselőt is lecseréltek más politikai táborhoz tartozókra. Falu szerint most az történik, hogy Dobos kilépése után eggyel csökkent a frakciólétszám és csökkent a szavazatarány. „Tehát én azért azt a forgatókönyvet is el tudnám képzelni, hogy egyelőre ezt a napirendet nem tárgyalja a testület, hanem a következő közgyűlésre bejön egy olyan előterjesztés, ahol a Fidesz-KDNP tagok közül teszünk pozícióba bizonyos helyekre tagokat. Értem én, hogy itt most megy a polémia arról, hogy ők saját magukat hogyan cserélgessék, de nem biztos, hogy ez így matematikailag is korrekt.

A kormánypártiak szavazási magatartását Leviczky Cirill vetíttette előre, aki világossá tette, amiről Falu beszélt: „az Szécsi Gábor pálfordulása környékén történt, akkor az MSZP által uralt ellenzék volt az, aki nem vette figyelembe az önök által most fölhozott szép demokratikus elveket”. Majd hozzátette: „az ellenzéki frakció létszáma eggyel csökkent, a független képviselők száma eggyel nőtt, így a Fidesz-KDNP által el nem foglalt pozíciókat nem az ellenzéki frakció kapja meg”. Leviczky szerint pedig az utolsó egy évben már nem érdemes új személyeket új pozíciókba tenni, tehát „nem árulok zsákbamacskát a magam részéről, ezt az indítványt én nem fogom támogatni, tartózkodni fogok” – zárta hozzászólását.

A politikai adok-kapok mintegy félóráig tartott, mire a közgyűlés tagjai szavazhattak. A szavazógombok megnyomása kicsit lassan haladt, a polgármester Dobos képviselőt külön is biztatta, hogy „álljon ki maga mellett” és szavazzon. A kilencről nyolc főre csökkent ellenzéki frakció tagjai közül a szavazásnál nem volt jelen Kopping Rita, Török Józsefné és Tóth Szilárd, így az MSZP-t 21 év után maga mögött hagyó Dobos József visszahívásáról szóló indítványt 5 igen, 0 nem és 13 tartózkodással nem fogadta el a Fidesz-KDNP többségű közgyűlés, ami azt jelenti, hogy Dobos József maradhat önkormányzati tisztségeiben.

Szavaz a kecskeméti közgyűlés Dobos József képviselő visszahívásáról 2023. október 19-én / Fotó: képkivágás

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Két új kecskeméti polgármesterjelölt – bővülhet még a számuk

Hódi Zsuzsanna, a Mi Hazánk és Király József, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltje is leadta - Szemereyné...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...