fbpx

FRISS HÍREK

Új főszerkesztő a KecsUP élén – maradunk szabadok és kritikusak

- Advertisement -

Nincs jó állapotban a magyarországi és a kecskeméti újságírás helyzete. Hiába látunk önkormányzati forrásokból működtetett, s támogatott kecskeméti orgánumokat, a kép, amit mutatnak ezek a felületek, egysíkú világot tárnak elénk. Ezzel szemben hisszük, tudjuk, látjuk, hogy a vidéki Magyarország, Kecskemét és Bács-Kiskun sokkal színesebb kulturálisan, társadalmilag, világnézetileg, mint, ahogyan azt az országosan és helyben központosított tartalomgyártás a helyi olvasók elé tárja.

A KecsUP 2019 márciusában azért indult el, hogy más hangot is hallhassanak és új tónusokat is láthassanak a kecskeméti olvasók. Kérdezünk, erőseket is írunk, kritikusak vagyunk, mert, ha nincs a szabad és a mai kecskeméti közéleti viszonyokkal szemben kritikus hangot megütő KecsUP, egy sor – akár ellenzékieket, akár kormánypártiakat – kellemetlenül érintő ügyről nem tudnának a helyi polgárok városunkban. Gunity Gábor főszerkesztőként ebben a szellemben szervezte a KecsUP elindulását, és dolgozott azon, hogy olyanról is tudjanak az olvasók, amit mások nem írnak meg, vagy írhatnak meg. Ahogy az sem titok, hogy Gábor a közreműködésével átsegítette azon a nehéz időszakon a lapot, amikor a megszűnés fenyegette.

A KecsUP és kiadója, hogy stabilabb alapra állhasson, az elmúlt másfél évben nagyobb fordulatszámra kapcsolt. Sokat tanultunk, lépésről lépésre növekedtünk, fejlődünk, bővültünk, s tovább bővül a szerkesztőségünk. A feladatok ma sokrétűbbek, mint voltak, amik változásokat indítottak el. Ezért közösen úgy döntöttünk, hogy csapatunkat összetartva változtatunk, hogy a kitűzött eredeti és új célok mentén tovább folytathassuk eddigi munkát.

Új főszerkesztőnk Bajáki Zsanett. Kisebb-nagyobb megszakításokkal 15 éve dolgozik a helyi médiában. Még másodéves hallgató volt, amikor újságírói állást kapott a megyei napilapnál (Petőfi Népe), így az újságírás alapjait tényleg a gyakorlatban volt alkalma elsajátítani; több kiváló szakemberrel, szerkesztővel, újságíróval, fotóriporterrel együtt dolgozva. Nem készült tudatosan erre a pályára, nagyjából az első megjelent cikke után viszont tudta, hogy ez számára hivatás. Az elmúlt 15 évben közélet, gazdaság, kultúra témakörökben írt, így átfogó kép él benne Kecskemétről.

Hasonló cikkünk:  Tetten érte a szemetelőket a Kecskeméti Városrendészet

Az elmúlt másfél évtizedben rengeteget változott az újságíró szakma és a nyilvánosság helyzete. Ma Magyarországon aligha beszélhetünk a klasszikus értelemben vett újságírásról, sokkal inkább tartalomgyártás zajlik, ami egy rendkívül szomorú folyamat. Ebben a celebvilágos, kék híres, propagandista mezőnyben üdítő színfoltot jelent a kecsup.hu, amelynek működését már a 2019-es alapítása óta nyomon követem. Nagyon örültem, amikor 2023 nyarán csatlakozhattam a csapathoz a Peremhelyzetek, sorsok rovat élén” – mondta Zsanett.

A korábban „garázsprojektként” induló kecsup.hu mára önálló rovatokkal, és profi újságírókkal rendelkező, mérvadó és független hírportállá nőtte ki magát, amely együtt jár komoly szervezetfejlesztési lépésekkel is. Megtisztelő, hogy ennek a folyamatnak az eredményeként mostantól én tölthetem be a főszerkesztői pozíciót” – fogalmazott az új főszerkesztő.

Tudjuk, hogy a KecsUP előtt még nagyon sok feladat és kihívás áll. Zsanett irányításával az egységes szerkesztőségi működés mellett az egyik fő célunk az, hogy megerősítsük és fejlesszük az újságunk olvasóinak a bázisát. Nemcsak írásainkkal, hanem közönségtalálkozóinkkal is tervezzük szorosabbá, személyesebbé tennünk ezeket a kapcsolatokat.

Hiszek a média szemlélet- és közbeszédformáló szerepében, és küldetésként tűzöm ki ennek megvalósítását. Talán soha nem volt még ekkora szükség arra, hogy valós értékek, tartalmak mentén szerveződjön a helyi közösség tudatos, analizáló, kompromisszum- és vitakész hírfogyasztóvá” – fejtette ki Zsanett a vízióját és a céljait a szerkesztőségünknek.

Olvasóinknak ezúton is köszönjük, hogy továbbra is követnek minket, és témákkal, kérdésekkel és ötletekkel segítik a munkánkat. Mi továbbra is szabadon fogunk írni. Kérdezni fogunk. Kritikusak leszünk.

A KecsUP szerkesztősége

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bezárt a Szilvási Áruház, de mi lesz a helyén?

Húsz, harminc, majd a végén már ötven százalékos kiárusítás volt április végén a Szilvási Áruházban, aztán végleg bezárt. Hallottunk...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...