fbpx
10.3 C
Kecskemét
2024. április 24., szerda

FRISS HÍREK

Ha nincs KECSUP, sok kecskeméti ellenzéki és kormánypárti ügy homályban marad – ez a válaszunk

- Advertisement -

A szabadon író közéleti sajtónak a legfontosabb feladata a közhatalom működésének, a közpénzek elköltésének, és a hatalommal bíró – akár ellenzéki, akár kormánypárti – körök ellenőrzése, ami közvetlen állampolgári érdek.

Ha nincs a szabad és a mai kecskeméti közéleti viszonyokkal szemben kritikus hangot megütő KecsUP – egy sor, a politikai oldalakat kellemetlenül érintő ügyről nem tudnának a választópolgárok városunkban. Azért is, mert a döntően közpénzből működő kecskeméti önkormányzati médiacentrum alomjába tartozó hiros.hu/Kecskeméti Lapok/KTV csatornáin kijövő tartalmak szigorúan szelektáltak, amik párthűen a FIDESZ-KDNP nézőpontjából tudósítanak a kecskeméti történésekről – ami kísértetiesen hasonlít a pártállami időszakra.

Nincs mit titkolni, minden átlátható a KecsUP körül, mert a kiadónk a jogszabályok szerint működik

Azután, hogy néhány nappal ezelőtt megírtuk a „Kecskeméti politikusok nevei a Schadl-Völner-ügy nyomozati anyagában” cikkünket, feltételezhetően, erre válaszul közölte a fideszes Magyar Nemzet, hogy a kecsup.hu-t kiadó alapítványt különböző pártok pártalapítványai támogatták 2020-ban és 2021-ben 1, illetve 2 millió forint alatti összegekkel, és 8 millió forinttal a Nyílt Társadalom Alapítvány. Az információért nem kellett lehajolni sem, hiszen a KecsUP-ot kiadó alapítvány a törvényeknek megfelelően évente elkészítette és közzétette a beszámolóit, amiben feltüntette, hogy milyen adományokból, támogatásokból, piaci reklámbevételekből működik, jóval évi 20 millió forint alatti összforrásból. (Az önkormányzati sajtó évi körülbelül 200 millió forintból.)

A KecsUP ezekkel a támogatásokkal nem hallgatást vásárolt. Sőt! Megírtuk több cikkben a Bodrozsán Alexandra és Király József között ellenzéki képviselők/jelöltek kirobbant szavazatvásárlási vádaskodást az ellenzéki előválasztáson, ahogy beszámoltunk arról is, hogy egy szocialista képviselő cége bútorozza be a homokbányai munkásszállót. Nálunk olvashatták, hogy egy másik ellenzéki képviselő cége építi a hiányzó szociális épületet a Margaréta buszfordulóban, illetve újít fel iskolát. A zajló ellenzéki pártpolitikai átrendeződésekről is írunk, miszerint megszűnt a Momentum közgyűlési képviselete. Politikai oldalaktól függetlenül megírjuk évente, hogy mi szerepel a kecskeméti ellenzéki (Jobbik, DK, LMP, MSZP) és kormánypárti képviselők vagyonnyilatkozatában,  mert joguk van erről tudni a kecskeméti választóknak – szavazzanak bármelyik pártra is. Arról is beszámoltunk, hogy ittas vezetésen kapták az MSZP kiskunfélegyházi elnökét.

A KecsUP szabad sajtóként működik; elvünk a demokratikus és kritikus hangvétel. Kérdezünk akkor is, ha évek óta nem válaszolnak a kérdéseinkre a kormánypárti politikusok, és küzdünk az állami intézményekkel is, amelyek, tisztelet a kivételnek, szintén nem szolgáltatnak választ a kérdéseinkre. A mai kecskeméti sajtóviszonyokat nem mi alakítottuk ilyenné. Ellenkezőleg, amikor 2019-ben a KecsUP elindult, addigra már az összes Kecskeméten működő sajtótermék (Petőfi Népe/ baon.hu/Hirösvény/KEOL/hiros.hu/Kecskeméti Lapok/KTV) egy politikai zászló alól fújta a szelet a megfelelő irányba.

Hisszük és tudjuk, hogy ezzel szemben színesebb kulturálisan, társadalmilag, világnézetileg Kecskemét, mint azt az országosan és helyben központosított tartalomgyártás az olvasók elé tárja. A KecsUP ezt a centralizált világot törte meg. Kiemelt figyelmet fordítunk a közpénzből működő szervezetekre és intézményekre, politikai oldaltól függetlenül a hatalommal bíró személyek és csoportok ellenőrzésére.

Hasonló cikkünk:  Válaszolt a Médiacentrum, szerintük idő előtti foglalkozni a perköltséggel

Megismerhették a kecskemétiek, hogy Szemereyné Pataki Klaudia polgármester a kecskeméti egyetemet működtető alapítvány felügyelő-bizottságának tagjaként havonta bruttó 1,6 millió forintot kap a polgármesteri fizetésén felül; ahogy azt is, hogy az AIPA hogyan követte a polgármester politikai felemelkedését. Beszámoltunk arról, hogy Nemcsik Mátyás , a kecskeméti Fidesz alelnöke az elsőrendű vádlott a trolloldal-ügyben; és arról, hogy az országgyűlési kampányban román rendszámú autókkal hoztak fiatalokat kampányolni a Fidesznek. Követtük a megyei parlementi képviselők munkáját is, akik között voltak, akik egyszer sem szólaltak fel. Megírtuk a nagy port kavart piaci kirúgási botrányt, amelyben az egyik alpolgármester is érintett volt.

Ha nem ment volna az események után a KecsUP, akkor a pártpolitikai ügyeken túl nem értesülnek a kecskemétiek arról, hogy beépítésre nem szánt, természeti területen terveznek építeni napelemparkot Kecskeméten. És arról is alig tudnának részleteket, hogy mivel járhat, ha a belvárosába, a Dobó körútra többemeletes parkolóházat- és bevásárlóközpontot húzna fel az Univer, ami ellen nem csak helyi civilek, de az ott lakók is erőteljesen felemelték a hangjukat. A külterületen élők szemszögéből írt riportjainkban mutattuk be a kecskeméti külterületi utakat, amik nem városiaknak való vidék.

Sokat közlekedtünk nagyon sok cikkben Kecskeméten az elmúlt években, és nyomom követtük, hogy vakok és gyengénlátók számára szinte lehetetlen önállóan közlekedni Kecskeméten, de nem könnyebb kerekesszékkel sem a barátságtalan padkák között. Küzdelmes a kerékpározás is, ahogy autóval sem jobb. Írtuk meg ezeket és más témákat is, mert az adófizető polgárok, a demokratikusan gondolkodó kecskeméti polgárok elvárják, hogy lássák – ne csak a politikusok szemüvegén keresztül – mi történik a városunkban.

Nem soroljuk tovább a példákat. A képlet világos. Olvasóinknak ezúton köszönjük, hogy követnek minket, és témákkal és ötleteikkel segítik a munkánkat. Mi továbbra is szabadon fogunk írni, kérdezni fogunk és kritikusan fogjuk nézni a hatalommal bíró köröket, álljanak balon, jobbon, elől vagy hátul.

A KecsUP szabad újság!

Valljuk és tudjuk, hogy Kecskemét közélete, társadalma, gondolatvilága sokkal színesebb, mint azt az évi körülbelül 200 millió közforintokból működő önkormányzati Kecskeméti Médiacentrum alomjába tartozó irányított médiumok szeretnék láttatni. A KecsUP kiadójának pénzügyi helyzete átlátható, pár kattintással megtudható bárki számára. Szeretnénk, ha ez az önkormányzati sajtónál is így lenne, de évek óta nem válaszolnak (a jogszabályt felrúgva) arra a megkeresésünkre, hogy a felületeiken futó állami és/vagy kormányzati reklámokért mennyi pénzt kapnak.

A KecsUP szerkesztősége

 

 

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kecskeméti civilek gondolnák újra a város közösségi közlekedését

A közösségi együttgondolkodásra épülő kezdeményezés egyik aktivistája először április elején posztolt az egyik legnagyobb kecskeméti Facebook-csoportba, most pedig lapunkat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...