fbpx
3.6 C
Kecskemét
2024. február 22., csütörtök

FRISS HÍREK

Amíg a többség egyre szegényebb lesz Európában, addig a leggazdagabbak vagyona kiugróan nő

- Advertisement -

Az Oxfam civil szervezet kiadta az egyenlőtlenségekről szóló éves jelentését, amiből kiderült, hogy Európa öt leggazdagabb emberének a vagyona 2023-ra elérte a 430 milliárd eurót. Ez az összeg a kontinens éves oktatási költségeinek a félét jelenti. 2020 óta a Zara, a L’Oreal, az LVMH, a Ferrero és a Lidl tulajdonosainak a vagyona 76 százalékkal nőtt.

„Ezek a milliárdosok az extraprofitjuknak és a monopolhelyzetüknek köszönhetik a rengeteg pénzüket, de szerepe van ebben a befolyásuknak is, amivel megpróbálják fenntartani a mostani rendszert, ami egyre inkább kedvez nekik” – mondta Chiara Putaturo, az Oxfam tanácsadója. A szervezet szerint a leggazdagabbakat meg kellene adóztatni, a bevételeiket pedig korlátozni kellene.

Az Oxfam számításai szerint 2000-ben még 32,2 százalék volt a társasági nyereségadó, ami mára 21,5 százalékra csökkent. Ez a nagy multiknak kedvez. Eközben a legnagyobb cégek képesek a politika befolyásolására is. Az adatok szerint miközben a gazdagok sokkal gazdagabbak lettek, az európaiak 99 százaléka szegényebb lett az infláció miatt. A megoldás a gazdagok megadóztatása lenne.

Hasonló cikkünk:  Aki targoncás szeretne lenni Ausztriában, most jelentkezhet magyar nyelvű tanfolyamra

„A számításaink szerint 290 milliárd eurót lehetne beszedni a leggazdagabbak megadóztatásából. Itt tényleg a leggazdagabbakról lenne szó, nem pedig a középosztályról. Ez az összeg a tagállamok által felállított helyreállítási alapok 40 százalékának felel meg.” – tette hozzá a szervezet tanácsadója.

Az Oxfam szerint korlátozni kellene a milliárdosok profitját is.

via Euronews

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A Fidesz szerint kapacitás-áthelyezés történik, az ellenzék szerint bezárják az óvodákat Kecskeméten

A törvényben meghatározott maximális 25 főnél több gyermek vehető fel a Corvina, a Ferenczy Ida és a Kálmán Lajos...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...