fbpx

FRISS HÍREK

Idén lehet repülőnap Kecskeméten – legalábbis a honvédelmi miniszter utasítást adott ki a megrendezésére

- Advertisement -

Tavaly az Ukrajnában dúló háború miatt elmaradt a kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató. Lehet, hogy idén lesz augusztus 24-25-én, legalábbis 2023 december végén megjelent Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter utasítása a megszervezéséről.

„A mostani háborús időkben a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség számára Magyarország és a magyar emberek biztonsága az első. A háborúval járó biztonsági kihívások miatt most a hadgyakorlati, kiképzési, haderőfejlesztési és katonaszakmai feladataink élveznek előnyt, ezért az augusztusra tervezett kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató idén elmarad” – tavaly júniusban így indokolta a tervezett repülőnap meg nem rendezését a Honvédelmi Minisztérium.

Azt is hozzátették, hogy elhúzódó háborúra számítanak, fokozott figyelem irányul a katonák harckészültségének emelésére: a miniszter a haderő képességének magasabb, hadműveleti szintre emelését írta elő Böröndi Gábor altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke részére, és ez az alakulatok számára fokozott terhelést és összpontosítást jelent.

A kecskeméti repülőnapot legutóbb 2021-ben rendezték meg, az azt megelőzőig viszont nyolc évet kell visszamenni az időben, egészen 2013-ig.

Több portálon megjelent (a kecskeméti repülőbázis közösségi oldalán viszont még nem), hogy idén újra megtartják a tízezreket vonzó eseményt. Több helyen az airshowinfo.hu anyagát veszik át, erről a portálról azonban tudni kell, hogy nem a rendezvény hivatalos oldala, hanem egy esemény gyűjtő site – mint azt tavaly a főszerkesztője ki is jelentette megkeresésünkre.

Mostani cikkében az airshowinfo.hu arra hivatkozik, hogy megjelent a honvédelmi miniszter 65/2023. (XII. 28.) HM utasítása a rendezvény 2024-es megszervezéséről, mégpedig augusztus 24-25-ei dátummal.

A tavaly december 28-án megjelent Hivatalos Értesítőben (a Magyar Közlöny mellékletében) megtaláltuk az utasítást, ebben valóban az áll, hogy az idén augusztus 23–25. között „megrendezésre kerülő” 2024. évi Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató „végrehajtásának előkészítése és megvalósítása érdekében munkacsoport valamint almunkacsoportok működnek”, és a végrehajtásba bevont honvédelmi szervezet „a rendezvénnyel összefüggésben részére meghatározott feladatait a 2024. évi kiképzési és munkatervébe betervezi”. A munkacsoport vezetője a Honvéd Vezérkar főnökének gazdálkodási helyettese (jelenleg Schmidt Zoltán vezérőrnagy).

Hasonló cikkünk:  Nagyon úgy tűnik, hogy idén is elmarad a repülőnap

Fotó: Hraskó István

Érdekesség, hogy az utasításban nem szerepel a rendezvény konkrét helyszíne, amely eddig a kecskeméti repülőtér volt. Persze azért elég nyilvánvaló, hogy a kecskeméti MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár bázisáról lehet szó, hiszen más helyszín nem alkalmas egy ilyen volumenű nemzetközi légibemutatóra.

A miniszteri utasításból kiderül, hogy a rendezvényszervezésért felelős igazgatónak idén január 31-ig kell a munkacsoport részére jóváhagyásra felterjeszteni az erőforrás- és a költségtervet, javaslatot tenni a szükségessé váló beszerzési eljárásokra, azok előkészítésére és megindításának időpontjára, és többek között feladata még, hogy elkészíttesse a rendezvény kockázatbecslési tervét.

A repülési igazgató kezdeményezi a külföldi légi katonai szervezetek megkeresését, február 10-ig jelentést készít a részvételüket visszaigazolókról, velük kapcsolatot tart és egyeztet.

A bemutatókért felelős igazgatónak március 31-ig kell jóváhagyásra elküldeni a programtervet, ő irányítja a szárazföldi dinamikus és statikus bemutatók összeállítását, a légierő bemutatókkal való összehangolását.

A külföldi fegyveres erők képviselőinek meghívására a vezérkari főnök jogosult.

Hasonló miniszteri utasítás egyébként 2022 decemberében is megjelent, a repülőnap 2023-as megrendezését előirányozva, aztán mégis elmaradt az esemény. Pont emiatt hétfőn délelőtt megkerestük a HM sajtóosztályát, teljesen bizonyosnak tekinthető-e a rendezvény megtartása, vagy ha még nem, akkor mikortól lesz az? Ha pedig már most száz százalék, akkor lehet-e tudni, kb. hány ország légierejének részvételével számolnak, vannak-e már visszajelzések a részvétellel kapcsolatban és mekkora összeg van elkülönítve a szervezésre? Ha kapunk választ, visszatérünk a témára.

Frissítés 2024. január 8. 14:25: Válaszolt a HM sajtóosztálya, telefonon annyit közöltek, hogy „még nincsenek biztos információk a repülőnappal kapcsolatban, ha lesznek, készséggel állnak rendelkezésre”.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...