fbpx
21.8 C
Kecskemét
2024. április 28., vasárnap

FRISS HÍREK

Jön a hidrogénbusz Kecskemétre is, ingyen használhatják az utasok

- Advertisement -

Néhány magyarországi nagyvárossal egyetemben Kecskeméten is megfordul tesztbuszként a Solaris új hidrogénbusza, melyen egy évig ingyen utazhatunk majd.

A Solaris 89 utas szállítására képes, háromajtós, 12 méter hosszú hidrogén-üzemanyagcellás autóbuszát először Debrecenben, majd Miskolcon, Kecskeméten, Kaposváron, Zalaegerszegen és Győrben próbálhatják ki az utasok. Február 1-ig számos útvonalon részt vesz a forgalomban, fél évvel később pedig újabb négy hétre tér vissza, hogy minél változatosabb időjárási körülmények között tesztelhessék a működését. A HUMDA projektjének keretében egy éven át gyűjtik a tapasztalatokat az alternatív hajtású buszról.

Hogyan működik a hidrogénbusz?

A busz 70 kW teljesítményű hidrogén üzemanyagcellájában a betankolt tiszta hidrogén és a légköri oxigén elektrokémiai reakciójának eredményeként villamosenergia, melléktermékként pedig vízgőz keletkezik. A tetején elhelyezett, összesen 1560 literes hidrogéntartályokban összesen 36,8 kilogrammnyi hidrogéngáz tárolható; egyszeri feltöltésükkel 350, de legfeljebb 400 kilométer tehető meg.

Hasonló cikkünk:  500 érvényes ajánlással polgármesterjelölt lehet Kecskeméten

Az először 2019-ben bemutatott típust a ZF AV 130 típusú elektromos hajtástengelyével szerelték, amiben két, egyenként 125 kW teljesítményű kerékagymotor található – egyébként 160, illetve 200 kW-os központi elektromos motorral is rendelhető – olvasható a vezess.hu-n.

Az emissziómentes, alacsony zajkibocsátású hidrogénbuszon az utasok ingyen utazhatnak majd és az indulási időpontokról minden nap a járatot üzemeltető DKV Zrt. Facebook-oldalán tudnak tájékozódni.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...