fbpx
14.4 C
Kecskemét
2024. május 2., csütörtök

FRISS HÍREK

Nem verhetik már át könnyedén a zöld fogyasztókat

- Advertisement -

A magukat jogtalanul környezetbarátnak beállító cégek komoly büntetésre számíthatnak az Európai Parlament friss döntése nyomán. Az elfogadott direktíva a fogyasztókat védi a félrevezető marketingtől.

A greenwashing, avagy magyarul zöldrefestés azt a jelenséget írja le, hogy a vállalatok a kommunikációjukban magukat vagy a terméküket környezetbarátnak, klímabarátnak vagy zöldenek állítják be minden jogalap nélkül. Teszik mindezt azért, mert a tudatos fogyasztók sok esetben nem csak az árat nézik egy termék kiválasztásánál, hanem azt is, hogy milyen hatása van a fogyasztó döntésének a bolygóra. Az elmúlt évtizedben egyre tudatosabbak lettek környezetvédelmi szempontokra az európai fogyasztók, és sok cég ezt megpróbálta kihasználni, és számos esetben mindenféle valós környezetvédelmi tett nélkül állítják be magukat környezetbarátnak. Ennek a folyamatnak vetne véget az EU mostani döntésével.

Lehoczky Annamária éghajlatkutató és környezeti szakújságíró Másfélfok.hu-n megjelent cikkében részletekbe menően körüljárja a témát, hogy milyen kifinomult módszerekkel akarják a fogyasztókat átverni a cégek marketingesei annak érdekében, hogy jobb (zöldebb) színben tűnjenek fel fogyasztóik előtt. A zöld tömegben való elbújás, az egyedi zöld törekvések kidomborítása, a felelősség áttolása, a zöldre címkézés, a zöldre öblítés, vagy a szennyezés elhallgatása mind-mind ismert taktika a vezető marketingesek körében.

A mostani EU-s szabályozás ezek közül csak a zöldre címkézést védi ki. Ám ahogy Planet Tracker a témát mélységében körül járó jelentése fogalmaz, a zöldremosás olyan, mint a görög mitológiából ismert hidra, ha levágják az egyik fejét, két másik nő ki helyette. 

Hasonló cikkünk:  Az európai parlamenti választások után erősödhet a szélsőjobboldal, de még mindig többségben lesznek az Európa-barát pártok

Ahogy arról a Kecsup is beszámolt korábban, politikai vonatkozása is lehet a greenwashing etikátlan technikának. Például azt is zöldrefestésnek tekinthetjük, amikor természetvédelmi területre terveznek egy napelemparkot, mint tették azt Kecskeméten. Hiába jó a környezetbarát cél, ha az ökoszisztéma szempontjából többet veszítünk a réven, mint nyerünk a vámon.  

Az Európai Parlamentben a héten jóváhagyott szabályozás alapján a jövőben, ha nincsen konkrét bizonyíték, akkor nem állíthatják a cégek a termékek csomagolásán, hogy környezetbarát, biológiailag lebomló, vagy hogy öko. Amint a tagállamok is bevezetik a következő két évben a szabályozást, már csak hivatalos hitelesítési eljárás során használhatók a fenntarthatóságra utaló kifejezések. Mivel a klímatudatos fogyasztókat többször is megtévesztették, ezért a “klímasemleges”, “klíma pozitív” vagy “széndioxid csökkentett” jelzők is a szabályozás alá esnek.   

Az EU kiemelte, továbbra is bátorítja a vállalatok klímabarát beruházásait és fejlesztéseit, és ezeket nyugodtan kommunikálhatják is, de csak akkor, ha valós teljesítmény áll mögötte. Már nem lesz elég az, hogy azért klímabarát egy termék, mert a cég fát ültetett valahol. 

A másik fő iránya az új szabályozásnak az, hogy a termékek tartósságát kell növelni a cégeknek, a garanciára vonatkozó információkat is jól láthatóan fel kell tüntetniük.

Az euronews beszámolója alapján hosszú út vezetett a szabályozás elfogadásához, amit számos vita előzött meg, amíg a végszavazáson túlnyomó többségben igen nyomtak az Európai Parlament képviselői a zöldremosás megfékezésére.

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...