fbpx
11.4 C
Kecskemét
2024. február 27., kedd

FRISS HÍREK

A vagyonnyilatkozati rendszer inkább alkalmas a politikusok iránti bizalom aláásására

- Advertisement -

„Valódi tét nélkül idén is legfeljebb a politikusok iránti bizalom további aláásására volt jó a procedúra” – írja elemzésében a K-Monitor a napokban nyilvánosságra hozott parlamenti képviselői vagyonnyilatkozatok kapcsán. Hiába alakítgatták az elmúlt másfél évben a rendszert, az semmivel sem lett jobb.

Konkrét példaként Fazekas Sándor volt agrárminisztert említik, akinek hiányzik pár nulla a nyilatkozatából, és akit az összeférhetetlenségi aggályok sem zavarnak, hiszen képviselőként simán megszavazza saját alapítványa állami támogatását. A K-Monitor a Facebookon felsorolja: Fazekas képviselőként bruttó 2 166 217 forintot keres, az Állatorvosi Egyetem alapítványában 1,5 milliós a tiszteletdíja, emellett cégéből 9 millió forint osztalékot vett ki tavaly, „ezek egyébként pont nem derülnek ki a nyilatkozatból”.

2022 óta többször alakítottak az országgyűlési képviselőkre vonatkozó vagyonnyilatkozat-tételi szabályokon, de csak rosszabb lett. Először átvették az EP-képviselők vagyonnyilatkozatát, majd „uniós nyomásra a vagyonnyilatkozat-tételre kötelezettek személyi köre és a vagyonnyilatkozat megtételének módja 2022 őszén végül visszatért a sokat kritizált régi rendszerhez, de a kormány így is elérte, hogy tovább gyengítsen a nyilatkozatok tartalmán”.

Nagy probléma a rendszerrel, hogy hiányzik belőle a szankció lehetősége. Az is gond hogy bár a kereshetőségről sok szó volt, azt „végül úgy sikerült biztosítani, hogy az összes képviselő vagyonnyilatkozatát géppel olvasható formában feltöltötték egyetlen 2186 oldalas pdf-be”. A blogposzt ír arról is, hogy az Integritás Hatóság előállt ugyan egy, még a K-Monitorénál is szigorúbb javaslattal, „javaslataikat azonban úgy tűnik, betették a fiókba a mieink mellé”.

via 444.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Demokráciadeficit a kampánylázálmok láttán – a kecskeméti polgármester újabb alkalmassági vizsgája

-vélemény- Megint nem kaptunk meghívót pár kecskeméti rendezvényre, így nem tudtunk első kézből beszámolni a "rendhagyó gazdaságfejlesztési fórumról", ami a...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...