fbpx

FRISS HÍREK

Ismét indul a kecskeméti polgármesterségért a nyugalmazott főiskolai dékán – interjú Hegedűs Gáborral

- Advertisement -

– Dühöngök a politikán, mikor hallgatom és olvasom a híreket. Ezért jutottam arra, hogy inkább cselekszem. Fontos, hogy az emberek megtudják, vannak más emberi, erkölcsi, politikai, gazdasági értékek, mint amit most tapasztalunk a közéletben. Szempont, hogy eljusson az emberekhez egy olyan értékrendszer, amire eddig nem is gondoltak – fogalmazott dr. Hegedűs Gábor Imre, akinek a neve hallatán többeknek először a katedrán álló főiskolai tanár jut az eszébe, mint a néptribun, aki új politikát hirdetne Kecskeméten.

A nyugalmazott dékán nem új ember a politikai palettán, hiszen a hajdan volt kecskeméti Tanítóképző Főiskolai Kar vezetője – melyet szerinte kivégeztek három éve, amikor megszüntették a tanítóképzést a városban – 2019-ben, függetlenként már megmérettette magát a polgármester választáson. A négy jelölt közül akkor csaknem háromezer voksot szerzett, és a harmadik helyen végzett 8,5 százalékkal.

Hegedűs 2024-ben ismét nekiveselkedik a választásnak, de most nem egyedül vág bele, hanem csapatot is verbuvál. Minden egyéni választókerületben terveznek jelöltet indítani, önálló listát állítanának, és egy polgármester-jelöltet is, Hegedűs Gábor személyében. Nevet is választottak már maguknak: „Puritán Irányváltás Civil Szervezet” – ami elsőre inkább tűnhet egy vallásos, szabad keresztény csoportosulásnak.

Négy hónap múlva tartják az önkormányzati választást, de a lehetséges kormánypárti és ellenzéki jelöltekről egyelőre keveset tudni – írtuk nemrég a KecsUP-on. Ahogy arról is kevés a kézzelfogható információ, hogy milyen irányt vesz a Szövetség a Hírös Városért Egyesület jövője, miután a Jobbik és a Momentum bejelentette, mégsem kötnek választási együttműködést a DK-val, az MSZP és az LMP-vel; ami így a 2019-ben megkötött ötpárti szövetség végét jelenti.

Hegedűs Gábor öt éve ugyan külön indult polgármesterjelöltként, bár különösebb kampányt nem folytatott, mégis bízott az ellenzéki összefogásban, melytől sokan azt várták, képes megtörni az 1998 óta tartó Fidesz túlsúlyt Kecskeméten.

 

– 2019-ben bíztam az ellenzéki összefogásban, de érdemben nem változtattak semmin – – emlékezett vissza Hegedűs Gábor, akivel kedden kora reggel találkoztunk egy belvárosi kávézóban, hogy politikai terveiről beszélgessünk. – Köztük is vannak olyanok, akiket a pénz és a hatalom hajt, az emberek, a város szolgálata helyett – véli Hegedűs.

Hozzátette:”Nem vagyok elégedett a rendszerváltás utáni kormányokkal, se a helyi önkormányzattal, és az emberekhez való viszonyulásukkal sem. De mondhatom azt is, ahogy 2019-ben is tettem, hogy Magyarországon nincs demokrácia. Ezt különösen a választási törvény igazolja. Mondok egy konkrét példát. Egy családtagom Dortmundtól 20 km-re lakik, aki nem szavazhat levélben, de az ugyanott élő és dolgozó határon túli, kettős állampolgárságú magyar szavazhat ugyanabból a városból levélben Magyarországra. Ez a demokráciákban diszkrimináció, megkülönböztetés.”

Jobboldali, de nem fideszes

Hegedűs szerint népuralomról már régen nem lehet beszélni, mert Orbán Viktor diktatúrát épít.

– Erre akkor jöttem rá, amikor még a Fidesz tagjaként, ahová 1996-ban léptem be, egyedüliként fogalmaztam meg kritikát a Fidesz kulturális és oktatási bizottság megyei elnökeinek egy 2009-es tájékoztatón a párt oktatási programjáról, amit Orbán Viktor személyesen vázolt fel. Hegedűs azon a napon kilépett a Fideszből.

2010-ben Hegedűs a baloldalra nem akart szavazni, azt viszont kérdésünkre sem árulta el, hogy végül kire adta le a voksát; csak annyit, hogy nem a Fideszre.

Jobboldalinak tartja magát?

– Konzervatív liberálisnak, de kálvini értelemben aposztrofált puritánnak. A liberális számomra azt jelenti, engedjük az emberek egyéni érvényesülését. A konzervativizmus pedig, hogy a világnak a múlt örökségeire támaszkodva kell fejlődnie. A Fidesz nem jobboldali. Egy jobboldali párt ilyen oktatási törvényt, mint ami érvényben van hazánkban, nem fogadhat el – fejtette ki Hegedűs.

És mitől puritán?

– Ismerjük Kálvin János református tanait és az angliai puritánokat, akik az angol polgári forradalom zavargásai után, megegyezésre törekedve megszervezték a működőképes monarchiát. Egy kis sántítással, Magyarországon az 1867-es kiegyezést lehetne ehhez hasonlítani. A puritanizmusnak van azonban két, számomra nagyon fontos üzenete: a tisztesség és a nem hivalkodó életvitel. Ez nem egyenlőséget jelent, és nem is ezt hangsúlyozom. Ezért is nem vagyok baloldali, mert aki tisztességesen dolgozik, az anyagilag is érvényesüljön! A puritán, hatékony módon hagyja érvényesülni az elesettebbeket. Általános iskolai tanárként több energiát fordítottam a nehezebben tanulókra, mint a tehetségesekre.

– Egy tehetséges gyereket, gondolom én, könnyebb sikeressé tenni, mint a nehezebben tanulókat. Miként tudom elfogadtatni egy gyerekkel, hogy legyen aktív az ismeretszerzésben? Ez nem a gyermektől függ, hanem az oktatáspolitikától és a mindennapi szakmai oktatásszervezéstől. Ma ilyen nincs

– szögezte le a független jelölt, majd a magyar társadalom válságáról beszélt hosszan.

Hasonló cikkünk:  Vetőmagokat csereberéltek és kertészeti praktikákat tanultak Kecskeméten

A nagyfokú szegénységet, ami általánosan jellemző hazánkban, hosszú múltra vezeti vissza. A szociális érzékenység sárba tiprásának tekinti, amikor az Orbán-kormány bevezette az egykulcsos személyi jövedelemadót. A nyugalmazott dékán, aki aktív időszakában személy szerint ugyan az egykulcsos adóval jobban járt, mégis úgy érzi, lerontották a magyarok többségének az életszínvonalát, nem is beszélve arról, hogy az egekbe emelték az áfát – érvelt Hegedűs Gábor.

Hegedűs Gábor 2019-ben már indult polgármesterjelöltként Kecskeméten / Fotó: kecsup.hu

– Az én puritánságom azt jelenti – magyarázza Hegedűs, hogy ha én értelmiségi vagyok, vagy jobb szerencsém van, akkor ne kihasználjam az érdekképviselet nélküli embereket, hanem segítsem őket felismerni, hogy az életminőség más is tud lenni, mint ami nekik osztályrészül jutott. A Fidesz propaganda zajában erre szerinte senki nem hívja fel a figyelmet.

Szociális populista?

– Nem! Ami zavar, az a mindent behálózó korrupció, melyben a magyar társadalmat is korrupttá tették. A Fidesszel és Orbán Viktorral – nem olyan régóta – úgy öt-hat éve állok ilyen szinten szemben. Elmondok egy saját példát. A Gulács hegyen van a balatoni telkem. A Balaton-felvidék legkisebb épületével. Olyan magasságban, ahova még annak idején felvezették a vizet. Oldalt, ugyanabban a magasságban Orbán Ráhel megvett egy lerobbant pincészetet. (Papíron nem az övé, de ő felügyelte a tulajdonosi érdekeket az átalakításkor.) Attól a pillanattól kezdve nekünk többé nem volt vizünk. Nyolcezer forintért szállítanak egy köbmétert hozzánk és két éve ígérik, hogy visszaállítják az eredeti állapotot.

De puritán voltam akkor is, amikor dékánként az oktatók évente háromszor kaptak jutalmat, míg a nem oktatók négyszer. Nagyon nagy támadásokat kaptam az oktatók részéről. Nem győztem nekik elmagyarázni, ezeknek az embereknek nincs lehetőségük külső pályázatokat írni, vagy egyéb forrásokból plusz jövedelmet szerezni. Eközben a gazdálkodásomnak köszönhetően, a romos pedagógus kar kampusza kívül-belül megfiatalodott.

Ez a puritánság azt jelenti, hogy nem mások rovására akarok gazdagodni. Nem lesüllyeszteni, felemelni szeretnék.

Önállóan indulnak, saját listát állítanának

Egyelőre megmondani sem lehet, hogy a Fidesz-KDNP listáján kívül hány másikkal lehet számolni. Év eleji írásunkban sorra vettük a lehetséges indulókat: Mi Hazánk, Kétfarkú Kutya Párt, Dobos-lista, Mindenki Magyarországa Néppártja. Ekkor még úgy tűnt, hogy a közgyűlésben helyet foglaló öt ellenzéki párt is közös listát állít. De mióta a Jobbik és a Momentum bejelentette, hogy 2024-ben nem folytatják az együttműködést a Szövetségen belül, tovább emelkedhet a listák száma. A legfrissebb pedig az, hogy Hegedűs Gábor és alakuló puritánjai is lista állításán fáradoznak.

– A 2019-es őszi választás jó eredménye után sokan leszidtak azok, akik bíztak bennem, hogy miért nem úgy szerveztem meg magamat, hogy legalább önkormányzati képviselőként bekerüljek a közgyűlésbe – válaszolta arra a kérdésünkre Hegedűs, hogy most mégis miért állítanának listát. Hozzátette: „Hat jelöltünknek már a körzete is megvan. Mind a 14 egyéni választókerületben indítunk jelöltet. Saját listát állítunk. És magam nemcsak polgármesterjelöltként, hanem egyéniben is megmérettetem, de erről majd a megfelelő időben fogunk bejelentést tenni.”

Mikor?

– Március végén.

Együttműködésben sem gondolkodnak?

– Nem. A Mi Hazánkkal ideológiailag nem tudok azonosulni, szerintem túlzottan szélsőségesek. Találkoztam a Kutya Párt helyi vezetőjével. Túlzott humort csinálnak komoly témákból. Király Józsefet a kitartása miatt tisztelem, és úgy vélem, sokan kedvelik a körzetében, de még vele sem. A Fidesszel szembefordultak egy része kijelentette,hogy ha az ellenzékkel kötök alkut, ne is számítsak a szavazatukra. A 8,5 százalék 2019-ben nem csupán nekem szólt.

A közösségi oldalon közzétett posztjaiból düh érződik. Dühös?

– Igen! Az egyik nagyon közeli rokonom, erősen fideszes, azt kérdezte tőlem, hogy miért gyűlölöm zsigerből Orbán Viktort. Válaszomban azt írtam neki, én nem gyűlölök embert. Csupán megvetem a Fidesz vezetőit. Megismételhetetlen történelmi lehetőséget kaptak, hogy hazánkat felemeljék a legvidámabb barakk státuszból. Nem éltek, hanem visszaéltek és visszaélnek a történelmi lehetőséggel. Ez nem vétek. Ez bűn!

Jobboldali tartalmú kampányt várhatunk Hegedűs Gábortól?

– Nem. Visszafogott, nem hivalkodó kampány lesz. Ugyanakkor „nem fogom be pörös számat”, hogy József Attilát idézzem. Puritán kampányunk lesz, amelynek a két vezérelve: tisztesség és nem hivalkodó életvitel.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...