fbpx

FRISS HÍREK

Kecskeméten is Novák Katalin lemondását követelték

- Advertisement -

Péntek délután a fővárosi tüntetéssel összhangban flashmob jellegű tiltakozó megmozdulást szervezett a Szövetség a Hírös Városért Egyesület Kecskemét főterére. Felháborodásuknak hangot adva a köztársasági elnök távozását követelték, és elmondták, a jövő heti városi közgyűlés elé terjesztenek egy indítványt, amelyben elítélik a kegyelmi döntést, felszólítják lemondásra Novák Katalint, és kiállnak az áldozatok mellett.

Mint a napokban kiderült, a tavalyi pápalátogatás idején széles körben megadott kegyelmi döntések között szerepel a K. Endre kérvényét pozitívan elbíráló is, aki annak ellenére jöhetett ki a börtönből a köztársasági elnök döntésének hatására, hogy a bicskei gyermekotthon szexuális zaklatásért elítélt igazgatójának bűnsegédjeként eltitkolni igyekezett a nyilvánosság és az igazságszolgáltatás elől a bűncselekményeket, az áldozatokat pedig hamis vallomásra kényszerítette. A bíróság ezért 3 év 4 hónap letöltendő börtönbüntetést szabott ki rá jogerősen.
A szexuálisan bántalmazott gyerekek közül az egyik áldozat öngyilkos lett, vonat elé ugrott.

Az ügy kipattanása komoly társadalmi felháborodást váltott ki, sorra mondanak le Novák Katalin tanácsadó testületének tagjai is. A miniszterelnök alkotmánymódosítást kezdeményezett, hogy a jövőben a gyermekek ellen elkövetett bűncselekmények esetén ne lehessen a kegyelmi jogkört gyakorolni. Közben az országban számos tüntetést hirdettek meg, a köztársasági elnök pedig a konkrét döntésével kapcsolatban azóta sem adott magyarázatot – igaz, erre őt nem is kötelezi a jog.

Fotó: Hahn-Tapodi Zsuzsanna

A tiltakozó felszólalások sorát Király József képviselő nyitotta meg. Felvezető gondolataiban kihangsúlyozta, hogy alapvető társadalmi normákkal megy szembe ez a kegyelmi döntés, a pedofíliát és a gyermekek elleni bűncselekményeket pedig minden országban elítélik. Szimbolikusnak szánják, hogy a Szövetség a Hírös Városért Egyesület részéről egy édesanya, illetve egy édesanya és nagymama szólal fel ezen a demonstráción.

Szégyenletesnek nevezte a döntést Dr. Siposné Bodrozsán Alexandra képviselő, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy miközben a pápalátogatásra hivatkozva kaptak kegyelmet az elítéltek, köztük K. Endre is, a pápa zéró toleranciát hirdetett a szexuális visszaélésekkel szemben. Csalódottságának adott hangot, hogy éppen egy gyerekotthonban történhetnek ilyen súlyos bűncselekmények, ahol a szerető gondoskodásra még jobban rászorulnának az egyedül maradt, sok esetben szülő nélkül felnövekvő gyermekek.
Eközben a keresztény-konzervatív nyilvánosság szinte mentegeti az egykori igazgatóhelyettest, és arra helyezi a hangsúlyt, hogy az államfő nem a pedofil bűncselekményeket elkövető számára adott kegyelmet. De a kormány felelősségét is hangoztatta a képviselő asszony, hiszen a kegyelmi határozatot ellenjegyezte Varga Judit akkori igazságügyi miniszter, és miután ez nem csupán jogi, hanem erkölcsi döntés is, alapjaiban kérdőjeleződik meg az a családvédelmi hozzáállás, amit oly sokszor hangoztatnak.

Hasonló cikkünk:  Japán teaceremónia is volt a kecskeméti Sakura ünnepen

Fotó: kecsup.hu

A legsúlyosabb vétségnek tartja, és mélyen elítéli a gyermekek elleni erőszakot Kopping Rita képviselő, aki szerint méltatlanná vált Novák Katalin az államfői tisztség viselésére, és nem maradt más választás számára, mint a lemondás. Tanácsadó testületének lemondott tagjai is erre kérik őt, illetve magyarázat várnak a döntéssel kapcsolatban.
A képviselő asszony felolvasott egy nyilvános üzenetet is, amelyet Pop Mert Julián, a gyermekotthonban elkövetett bűncselekmények egyik áldozata írt a napokban a köztársasági elnöknek. Ebben választ követel a döntés miértjeire vonatkozóan, és hiányolja a felelősséget, egyben kiemeli, hogy az államfőnek az igazságosság és az áldozatok oldalán kell állnia.

Ezután Király József felolvasta a csütörtöki közgyűlésre beterjesztett indítványt. A határozattervezet név szerinti szavazást kér arra vonatkozólag, hogy a képviselőtestület állásfoglalásban ítélje el az államfői döntést, lemondásra szólítsa fel Novák Katalint, és fejezze ki szolidaritását az áldozatok mellett.

Fotó: Hahn-Tapodi Zsuzsanna

Az áldozatokkal szolidaritást jelképesen is megjelenítve a demonstráción résztvevők egy-egy plüssfigurát hoztak magukkal. Ezeket a tüntetés végén felajánlották a Juhar utcai intézet gyerekei számára.

Azóta történt: Lemondott Novák Katalin az államfői posztról

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...