fbpx

FRISS HÍREK

Közvilágítási hiányosságok és problémák: vizsgálóbizottságot kezdeményez a Szövetség

- Advertisement -

32 kecskeméti zebránál végzett fénymérést januárban két ellenzéki képviselő, Király József és Vancsura István, és a Szövetség szerint „megdöbbentően rossz” eredményeket tapasztaltak. Az ellenzék ezért és általában a közvilágítási panaszok miatt hat fős vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte, a közgyűlés szmsz-e szerint pedig ezt létre is kell hozni, mivel elegendően indítványozták. Összesen 26 kérdésre szeretnének választ kapni, többek között arra, a szakértők hogyan ítélik meg a város a közvilágításának hiányosságait vagy problémáit?

Napirenden akarja tartani az ellenzék a közvilágítás és annak problémáinak témáját Kecskeméten. Mint azt megírtuk, decemberben Vancsura István, az ellenzéki Szövetség a Hírös Városért Egyesület képviselője indítványban kérte, végezzenek fénymérést Kecskemét teljes területén, és ha kell, cseréljék ki azokat a a LED-es lámpákat, amelyeknek fényereje sokat csökkent az évek alatt. Az indítvány nem ment át a közgyűlésen, mert a Fidesz-KDNP frakció részben ellene szavazott, részben tartózkodott (akárcsak a függetlenné vált Dobos József).

Szolnoki út / Fotó: Hraskó István

A Szövetség a héten levelet írt az ügyben Szemereyné Pataki Klaudia polgármesternek és a Polgármesteri Hivatal Hatósági Irodájának. A levelet a Szövetség szerkesztőségünknek is elküldte, egyben megjegyezték, hogy „Józsa Bálint képviselő távolléte miatt nincs az aláírók között, de mindenben támogatja a kezdeményezéseket” – azért a többes szám, mert az ellenzéki frakció a vizsgálóbizottság mellett egy civil szervezeteket támogató munkacsoportot is javasol, de erről majd egy külön cikkben írunk (itt tesszük azt is hozzá, amiről szintén beszámoltunk korábban, hogy a Momentum és a Jobbik nem köt szövetséget a Szövetséggel a választásra Kecskeméten, de a 2019-2024 közötti időszakra szóló szerződést és frakcióban betöltött helyüket is fenntartják, azaz Józsa Bálint és Lejer Zoltán is a Szövetség tagjaként dolgozik a választásig).

Szolnoki út / Fotó: Hraskó István

A levélben az ellenzéki képviselők paritásos alapon egy 6 fős ideiglenes vizsgáló bizottság felállítását kezdeményezik közvilágítás ügyében. Mint írják, az elmúlt években számtalanszor fordultak a polgármesterhez levélben, a közgyűléshez pedig indítványban, hogy „az esti sötétségben, valamint az esős időben a szinte láthatatlan zebrákkal és utakkal kapcsolatban az elégtelen közvilágítási helyzetekre mielőbb találjunk megoldást, a problémák mielőbb kerüljenek megszüntetésre”.

Véleményük szerint elfogadhatatlan, hogy „a város számos pontján, azok bejelentése ellenére egyáltalán vagy hosszú ideig nincs, illetve alig van világítás”, egyes utcákban, utakon, zebráknál „elégedetlen” (itt nyilván elégtelent akartak írni) „és az elvárható szintnek nem megfelelő a közvilágítás fényereje”, éspedig „a jelenlegi gyenge lumen teljesítménnyel rendelkező (ELIOS) LED lámpáknak köszönhetően”.

Nyíri út / Fotó: Hraskó István

Ezért a Szövetség politikusai szerint Kecskeméten a teljes közvilágítás felülvizsgálata szükséges. A közvilágítás ügyében szükségesnek tartják emellett „a szolgáltatóval kötött szerződés tartalmi feltételeinek sürgős felülvizsgálatát is, ennek eredményeként a lakossági igények és elvárások maradéktalan teljesítésére a jelenlegi szerződés módosítása vagy egy új szolgáltatóval történő szerződéskötés indokolt”.

Az ellenzék szerint indítványukat igazolja, hogy Király József és Vancsura István januárban (egész pontosan január 18-án este 7 és 9 között) 32 kecskeméti zebránál végzett fénymérést, és a Szövetség szerint „megdöbbentően rossz” eredményeket tapasztaltak, ezeket a levélhez-indítványhoz is csatolták.

Hasonló cikkünk:  Izsáki út: június 18-án műszaki, július 18-án forgalmi átadás

Bem utca / Fotó: Hraskó István

Ezzel kapcsolatban megkerestük Király Józsefet, hogy megkérdezzük, milyen módszerrel történt a fénymérésük. Mint elmondta, egy alapvetően belső terekre alkalmas készülékkel, amely alapján ugyan az eredmény nyilván nem hitelesíthető, de azért nagy pontosságú, azt pedig kiválóan jelzi, hogy mekkora eltérések vannak az egyes gyalogátkelőhelyek megvilágításában, egyesek mennyire sötétek, mások pedig teljesen jól beláthatóak (főleg az újonnan kivitelezett utakon, kereszteződésekben, körforgalmakban).

Mint megnéztük, a méréseik alapján sokat kellene javítani például a Batthyány utcai (színház melletti), a Bem utca végén (a Klapka utcai kereszteződésnél) lévő, a Szolnoki úti (buszmegállóhoz közeli és a pékség előtti), valamint a Nyíri út – Balaton utca találkozásánál lévő zebrák megvilágításán.

Bem utca / Fotó: Hraskó István

A Szövetség a hat fős vizsgáló bizottságba a képviselőcsoportjukból Józsa Bálintot, Kopping Ritát és Vancsura István jelöli tagoknak, Vancsurát egyben elnöknek is. Jelezték azt is, hogy képviselőik lemondanak bizottsági tagi díjazásukról. A bizottság ülései nyilvánosak, testületi előterjesztés keretében írásban beszámol az elvégzett munkájáról, valamint a vizsgálatok eredményeként tett megállapításairól. A szakértők díjazását az általános tartalék alapból kérik kifizetni. A Szövetség egyúttal kérte, hogy a február 15-ei közgyűlés napirendjére vegyék fel az indítványt.

A közgyűlés szmsz-e szerint bármely kérdés megvizsgálására ideiglenes vizsgáló bizottságot állíthat fel a képviselő-testület, és „létre kell hozni, ha azt a képviselők egynegyede indítványozza” – ez öt képviselőt jelent, ennél pedig többen – heten írták alá a levelet.

Balaton utca / Fotó: Hraskó István
Balaton utca / Fotó: Hraskó István

Végül pár kérdés a huszonhatból, melyet a Szövetség szerint ki kellene vizsgálni közvilágítás témájában:

  • Milyen gyakorisággal és módon történik az utak és zebrák karbantartása, újrafestése vagy javítása?
  • Milyen statisztikai adatok állnak rendelkezésre a zebrákon történő balesetekről, és ezek alapján milyen átfogó intézkedéseket tervez a város a gyalogosok védelmére?
  • Konzultált-e az elmúlt években szakértőkkel a város a közvilágítás átfogó helyzetének javítása érdekében, milyen szempontok alapján választotta ki őket és milyen megállapításokat tett?
  • Mit mutatnak átfogóan a szakértői mérések a városban az utak, utcák és zebrák közvilágítása kapcsán? Hogyan vélekednek a saját mérési eredményeikről a szakértők?
  • Melyek a város legforgalmasabb vagy legveszélyesebb útszakaszai és zebrái, ahol a közvilágítás hiánya vagy elégtelensége a legnagyobb problémát okozza?
  • A közvilágítás és a gyalogátkelőhelyek megfelelőségének vizsgálatával foglalkozó előző bizottsági ajánlások, intézkedések végrehajtása hiánytalanul megvalósult-e?

A fénymérések eredményei:

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...