fbpx
15.5 C
Kecskemét
2024. május 2., csütörtök

FRISS HÍREK

Lelkes állatvédők, aktív civilek, hiányos ügyeleti rendszer – állatvédelem Kecskeméten

- Advertisement -

Kecskemét számos állatvédő szervezettel rendelkezik, akik a kóbor házi kedvencek begyűjtésén túl aktív szerepet vállalnak abban is, hogy megreformálják az állattartási kultúrát. Szintén érzékelhető egy erős civil összefogás is a városban, amit az állatszeretet motivál, ugyanakkor a visszajelzések alapján továbbra is hiányérzet mutatkozik az önkormányzat által nyújtott állatorvosi ügyeleti lehetőségek terén. 

A város egyik legismertebb állatvédői a Menhely az állatokért alapítvány, akik jelenleg közel 1 hektáros területen 300-400-as állatállománnyal dolgoznak. Évente közel 1200 állat kerül be hozzájuk, amelyek egy részét hazaviszi a gazda, a többi kutyának pedig igyekeznek új családot keresni, emellett 6 településen (Kecskemét, Nagykőrös, Helvécia, Városföld, Csemő, Orgovány) látnak el ebrendészeti feladatokat.

A kecsup.hu is beszámolt arról a közösségi médiában nagyot futott fehér lóról, aki egy kordély elé kötve erőlködött a sokszor több mázsás súllyal, miközben többen is szemtanúi voltak, hogy az állatot ütlegelték, a feltehetően hajléktalan, kéregetésből élő gazdái. Végül sokszoros állampolgári bejelentéseket követően a Kecskeméti Ebrendészet kiszabadította a csontsovány, Naés névre keresztelt állatot a fogságból, de az ellátására nekik sem igen futotta, pár nappal később online kértek segítséget.

Szemléletformálás, iskolai előadások

Szintén közkedvelt csapat az Argos Állatvédelmi Egyesület, akik az állatmentés mellett komoly hangsúlyt helyeznek a szemléletformálásra és az állattartási kultúra megreformálása. E célok érdekében rendszeresen tartanak iskolai előadásokat, nyári táborokat szerveznek és küldetésüket hírességek és kedvenceik bevonásával népszerűsítik.

A közösségi média erejével a kóborló kedvencekért

Kecskeméten és környékén talált vagy elveszett állatokkal kapcsolatos jelzéseknek ad teret egy közel 14.000 tagot számláló facebook csoport. A „több szem többet lát” alapon működő felület célja, hogy a fotóval feltöltött elveszett kedvencek híre minél szélesebb körben elterjedjen, így a gazdik minél hamarabb megtalálják a kóborló cicákat, kutyákat, esetenként egyéb házi kedvenceket. Persze a dolog fordítva is működik, a kóborláson kapott kutyusokat, cicákat is kiposztolják a segítőkész megtalálók, abban a reményben, hogy a tulajdonos látja és hamarosan felbukkan. A szökevényeken túl sok hasznos információ is gazdát cserél az oldalon.

Hasonló cikkünk:  Közösségi szemétszedést szerveztek Kerekdombon

Megyeszékhely állatorvosi ügyelet nélkül

A kecskeméti állattartók körében visszatérő téma, hogy egy megyeszékhely hogyan működhet állandó állatorvosi ügyelet nélkül. A gazdák legtöbbször kénytelenek esténként, vagy hétvégén más városokba  (Dunaújváros, Kiskunfélegyháza, Budapest stb…) szaladgálni a súlyos állapotban lévő kedvenceikkel, ha a szükséges vizsgálat, vagy beavatkozás nem várhat másnapig, amíg az orvosi rendelők nyitnak. A téma kapcsán több alkalommal egymásnak feszült már a városvezetés és az önkormányzat.

Mit tehetünk, ha kóbor állatot látunk?

Minden település esetében jegyzői feladatkörbe tartozik a kóbor állatokról való gondoskodás. Ennek megoldása érdekében az önkormányzatok gyakran együttműködési megállapodást kötnek a helyi állatvédelmi egyesületekkel, alapítványokkal, szervezetekkel. Ezek a szervezetek végzik a kóbor álltok mentését. Ha magánemberként találunk kutyát, vagy cicát, akkor első körben nézzük meg a bilétáját, vagy hogy található-e benne chip (ezt gyakran benzinkutakon lehet ellenőrizni), majd hívjuk fel az adott településhez tartozó állatvédő szervezetét, és kiérkezésükig próbáljuk meg helyben tartani az állatot.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...