fbpx

FRISS HÍREK

Levélben vitázik az állatorvosi ügyeletről a polgármester és Bodrozsán képviselő

- Advertisement -

Bodrozsán Alexandra, miután petíciót indított azért, hogy legyen Kecskeméten állatorvosi ügyelet a hétvégén és ünnepnapokon, még a költségvetés kihirdetése előtt azzal a javaslattal élt a polgármesternél, hogy legyen betervezve egy 8 millió forintos összeg erre a feladatra, és az önkormányzat kezdje meg az ügyelet megszervezését, hogy az már áprilisban indulhasson.

Miután a közösségi oldalakon ezzel a témával kapcsolatban többen is rendre felhozzák (alább látható, hogy a polgármester is), hogy van most is állatorvosi ügyelet, Bodrozsán Alexandrától megtudtuk, hogy ezzel ő is tisztában van. Kérdésünkre elmondta, hogy valóban van, ráadásul az ő körzetében, ugyanakkor itt a kezelési/rendelési díjon felül ügyeleti díjat számolnak fel. Az ő javaslata egy olyan ügyeleti rendszer kidolgozását jelenti, amelyben a rendelkezésre állást az önkormányzat fizeti az orvosoknak, és csak a kezelést kellene a gazdáknak megfizetni. Vagyis a hétköznapi rendeléssel szemben az ügyelet nem lenne ingyenes, ugyanakkor nem is lenne plusz kiadás a gazdák számára.

Úgy látjuk, a költségvetésbe végül nem lett beépítve ez a 8 millió forint, ami azt jelenti, hogy egyelőre nem számol az ügyelettel az önkormányzat. A tervezetet módosító javaslatra levélben válaszolt a polgármester a képviselőnek.

Polgármester: Bodrozsán képviselő mutassa meg, hogy meg tudja oldani

A levélben a polgármester arra hivatkozik, hogy a Mentsvár az Állatokért Alapítvány február elején posztolt ezzel kapcsolatban, mégpedig azt, hogy ők is próbálkoztak az ügyelet megszervezésével, pénzt is ajánlottak az orvosoknak, mégsem sikerült. Azért sem sikerülhetett az írás szerint, mert nem kötelezhetők rá az orvosok.

„Hiába akar segíteni alapítványunk vagy az Önkormányzat, ha az állatorvosok nem élnek ezzel” – áll a posztban.

A polgármester szerint ebben a posztban minden benne van. És ő is felhozza azt az ügyeletet, amelyről a cikk elején írtunk. A továbbiakban ezt írja a polgármester:

„A rotációs ügyeleti rendszer mintegy tív éve szűnt meg Kecskeméten, ennek pedig szakmai okai voltak. Például: nem mindegy, hogy haszonállattal vagy kisállattal foglalkozik-e az orvos, kellőképpen felszerelt-e egy adott beavatkozáshoz. Amennyiben nem, akkor hiába ő az ügyeletes, már csak lelkiismereti okokból is kénytelen továbbküldeni az állat tulajdonosát. Viszont a hozzáértő kolléga nem lesz elérhető, hiszen nem rajta van a sor ügyeletesként. Fentiek ismeretében arra kérem Önt, hogy ha valóban megoldhatónak tartja a hétvégi állatorvosi ügyelet kérdését, akkor segítsen a szervezésben. Sorolja fel, hogy mely háziorvosok akarnak ebben részt venni, ők milyen feltételeket tudnak biztosítani és mi az elvárásuk. Hozzon erre követhető mintákat. Kérem, hogy dolgozzon ezen az ügyön, mutassa meg, hogy meg tudja oldani. Amennyiben elkészít egy komplex, megvalósítható, állatorvosok által is támogatható elképzelést, akkor azt én is támogatni fogom./…/Remélem, Ön is belátja, hogy ez nem önkormányzati szándék, de még csak nem is pénz kérdése. Segítsen, járja körbe a témát Ön is. Mi már többször megtettük, de az állatvédelmi szervezethez hasonlóan eredménytelenül.”

Még azt is leírta Szemereyné Pataki Klaudia, hogy Bodrozsán Alexandra ne hivatkozzon Szolnokra, hogy ott milliókkal támogatja az ügyeletet az önkormányzat, mert a polgármester szerint „ott csak elméleti szinten oldották meg az ügyeletet, a gyakorlatban nem tudták megvalósítani.”

Hasonló cikkünk:  Közösségi szemétszedést szerveztek Kerekdombon

Ehhez képest az ottani sajtóban találtunk olyan cikket, amely azt írta, hogy sikeres a szolnoki állatorvosi ügyelet. A várost ugyanaz a fideszes polgármester vezeti most is, mint aki a korábbi ciklusban is vezette.

„Országszerte párját ritkítja a szolnoki állatorvosi ügyeleti rendszer. Az immár tíz hónapja működő, a város önkormányzata által támogatott rendszer tapasztalatairól a napokban egyeztettek az állatorvosok és Fejér Andor alpolgármester. Az ügyeleti rendszerben résztvevő orvosok, valamint az érintett állattulajdonosok is elégedettek az eddig tapasztaltakkal – derült ki a múltheti egyeztetésen. Fejér Andor alpolgármester elmondta, hogy mára országszerte csak nagyon kevés településen működik állatorvosi ügyelet, ezért is fontos a szolnoki példa sikeressége.

– Városunk önkormányzata azt vállalta, hogy a hétvégi ügyelet közvetlen költségeit megtéríti az orvosoknak, illetve a munkatársuknak. Ezzel biztosítjuk, hogy Szolnokon a hét minden napján elérhető legyen az állatorvosi rendelés – mondta Fejér Andor.” – áll a szolnoki cikkben.

Bodrozsán: Már azzal is többet tettem, mint amennyit egy képviselő tehet, hogy összegyűjtöttem a teendőket

Bodrozsán Alexandra a Facebook oldalán osztotta meg a polgármester levelét, majd csatolta hozzá a válaszát is. E szerint a polgármester félreértette őt, mivel a rendszer megszervezése, az egyeztetés, a minimum elvárások kidolgozása a hivatal feladata és nem egy képviselőé. Ezen átlendülve azonban a levélben leírta a képviselő, hogy négy kérdésre kell válaszokat találni.

  1. Hány állatorvosra lenne szükség egy fenntartható ügyeleti rendszerhez?
  2. Azt mennyi pénzért vállalnák el az erre jelentkező állatorvosok?
  3. Mi legyen az ügyeleti alapellátás minimális szintje?
  4. Mely önkormányzati osztály lássa el a szervezési és ellenőrzési feladatokat?

Bodrozsán szerint a polgármester csak kifogásokat keresett a levelében, az pedig szerinte „megmosolyogtató”, hogy egy „jótékonysági alapítvány” próbálkozását veti össze egy önkormányzat lehetőségeivel.

„Mivel az állatorvosok magánpraxisban dolgoznak, természetesen fel sem merült bennünk, hogy erre bárki kötelezni kívánná őket. Ilyen húzásokat legfeljebb az Ön pártjának kormánya szokott tenni. Itt egy egyszerű lakossági igényről van szó, melyre a piac úgy tűnik, nem tud megoldást nyújtani. Ennek vélhetően az az oka, hogy kevés az állatorvos, és úgy ítélik meg, ha plusz díj bevezetésével kezdenének ügyeletet, kockázatos lenne, hogy nem jönne vissza a befektetett hétvégi munka. Ráadásul ez komoly önszerveződést is igényelne a kecskeméti állatorvosok részéről” – írja a képviselő.
Bodrozsán Alexandra úgy zárja a levelét, hogy felkéri a polgármestert, hogy bízza meg munkatársait a kérdések megválaszolásával és az állatorvosi ügyelet megszervezésével.
- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...