fbpx
7.9 C
Kecskemét
2024. április 28., vasárnap

FRISS HÍREK

Vidékiek véleménye a kegyelmi ügyről (videók)

- Advertisement -

Hogyan lett Magyarország igazságügyi minisztere egy avasi gimnazista lányból, majd jutott el a kegyelmi botrányig, erről a Borsod24 írt cikket. Öt vidéki független lap foglalkozott összehangoltan, helyi szinten az elmúlt napokban a kegyelmi üggyel. A Szegeder a Tisza-parti városból származó Novák Katalinról és Botka László kijelentéséről írt, míg a Kecsup, a Nyugat és a Szabad Pécs az utca emberének véleményére volt kíváncsi, Pécsen külön cikkben helyi politikusok válaszait is összefoglalták. Ezeket az írásokat és videókat ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Nemcsak az elmúlt napok, hanem az elmúlt évtized legnagyobb politikai-közéleti ügye lett abból, hogy a 444 február elején megírta, hogy Novák Katalin köztársasági elnök kegyelmet adott egy gyermekotthonban hosszú ideig, szexuális abúzust elkövető igazgatót fedező embernek, K. Endrének. A volt igazgató-helyettest is elítélték ugyanis a pedofil bűncselekményekkel összefüggésben, mégha ő maga azokban nem is vett részt. Az ügy kirobbanásának közvetlen következményeként végül lemondott Novák Katalin az államfői tisztségéről. Az elnöki kegyelmet még lemondása előtt, miniszterként ellenjegyző Varga Judit bejelentette, hogy visszavonul a közélettől, pedig róla azt beszélték, hogy ő vezetheti majd a Fidesz EP-listáját. A politikai pályával már évekkel korábban felhagyott volt emberierőforrás-miniszter, Balog Zoltán pedig már nem a Magyar Református Egyház feje, habár püspöki címét nem adta vissza és nem is fosztották meg tőle. Végül Orbán Viktor is kénytelen volt átírni február 17-i évértékelő beszédét, az évkezdetet rémálomnak nevezve, és a beszéd első bő tíz percében a kegyelmi üggyel és annak hullámaival foglalkozni. Bocsánatot azonban ő személyesen nem kért az egykori áldozatoktól.

Az elmúlt évtized legnagyobb politikai botránya természetesen az egész országot megmozgatta, ezért lehettek a youtuberek és influenszerek által szervezett budapesti tüntetésen is rengetegen, becslések szerint akár 150 ezren is. A kegyelmi botrányról éppen ezért Budapesten túl is volt véleményük az embereknek, illetve talán nem is csak a helyiek számára volt és lehet érdekes az, hogyan vélekednek erről a fideszes erőközponttól távolabb eső helyeken a Fidesz politikusai. Öt vidéki lap ezért készített összehangoltan, de különböző súlypontokkal cikket az elmúlt napokban.

Varga Judit kalandos útja az Avasi Gimnáziumtól a pedofilbotrányig

A miskolci származású Varga Judit egy nem hétköznapi szakmai sikertörténetet, és annak hirtelen bukással záruló fejezetét tudhatja maga mögött. Az egyébként megnyerő külsejű, határozott fellépésű politikust sok kritika érte szűk négy évig tartó regnálása alatt. Több kényes ügy is felmerült a minisztersége alatt, de végül a Völner-Schadl-ügy ütötte ki a bársonyszékből (mégha ezt kifejezetten tagadják is). Úgy volt, hogy ezzel még nincs vége a politikai karrierjének, amit Brüsszelben folytathat, mivel őt szánták a hírek szerint a Fidesz EP-listavezetőjének.

Végül azonban ebből sem lett semmi (az EP-listát még nem jelentették be addig és azóta sem), mert a Novák Katalin köztársasági elnöki kegyelmi ügye keltette cunami elsöpörte politikai karrierjét. Miután neki is szignóznia kellett (vagy a szokásjog szerint nem tagadta meg az ellenjegyzést) K. Endre a köztársasági elnök által aláírt kegyelmi iratait, nem volt többé visszaút. Novák Katalin lemondása után a Facebook-profilján osztotta meg a nyilvánossággal, hogy teljesen visszavonul a közélettől, lemond parlamenti képviselőségéről és EP-listavezetőségéről.  A cunaminak azonban vele kapcsolatban csak ekkor kezdett igazi hullámokat verni: volt férje, Magyar Péter ugyanis közösségi oldalán nyíltan kritizálni kezdte a rendszer legbelső köreit, különös tekintettel Rogán Antalra, majd ezt hosszasan ki is fejtette a Partizán által készített interjúban.

Hogy mit kell tudni a furcsa karrierről, azt a Borsod24 foglalta cikkbe, melynek kiindulópontja az állambiztonsági múlttal rendelkező édesapa, a vége pedig a pedofilbotrány.

Kecskemétiek a botrányról: Novák Katalinnak szíve joga dönteni, az ellenzék meg mondjon le

A kecsup.hu Kecskemét főterén kérdezte az utca emberét, hogy mit gondolnak Novák Katalin lemondásáról – videó: ITT. Továbbra sem tudni ugyanis, hogy a gyermekvédelmet hangsúlyozó kormány vezetése alatt miért kaphatott köztársasági elnöki kegyelmet K. Endre, a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatójának bűntársa. Kecskeméten február 9-én a fővárosi tüntetéssel összhangban flashmob jellegű tiltakozó megmozdulást szervezett a Szövetség a Hírös Városért Egyesület. Novák február 10-én lemondott, és mint ismert, Varga Judit volt miniszter bejelentette visszavonulását.

A kecskeméti járókelők általában sem szoktak, most sem szívesen nyilatkoztak a kamerának politikai kérdésekben, de a Kecsupnak végül sikerült megszólaltatni néhányukat. Egy édesanya arról beszélt, mennyire sajnálja, hogy lemondott Novák Katalin. Volt, aki meglepődött, egy hölgy szerint pedig a köztársasági elnöknek szíve joga volt kegyelmet adni, abba az átlagembernek nincs érdemi beleszólása. Egy idős úr határozottan állította, hogy az ellenzéknek kéne lemondani és nem a köztársasági elnöknek. Többen viszont úgy gondolták, hogy őket nem érintik az ilyen kérdések, inkább nem politizálnak. A fiatalok viszont örömmel fogadták a hírt, és szerintük a tüntetés csak felgyorsította az eseményeket.

„Ez az ügy az erkölcsi fertő legmélye” – Szombathelyiek a kegyelmi ügyről

A Nyugat.hu az utca emberének véleményére volt kíváncsi, ezért a szombathelyi Fő téren állítottak meg járókelőket, és tettek fel kérdéseket a kegyelmi ügyről. Többek között Novák Katalin lemondásával, a várható következményekkel, Magyar Péter őszinteségi rohamával kapcsolatban.

A megkérdezettek között nem volt olyan ember, aki ne követte volna a február 2-án elindult lavina útját. Van, aki úgy gondolja, megindulhat a dominó, míg más szerint Magyarország egy következmények nélküli ország. Abban szinte egyetértés volt, hogy ha valaki hibázik, akkor vállalnia kell a felelősséget, többek szerint jól tette a köztársasági elnök, hogy lemondott, de van, aki szeretné tudni a valós, teljes történetet. És volt, aki azt reméli, hogy az emberek természetes morálja a helyére teszi majd a történetet. A szombathelyiek álláspontját a Nyugat.hu egy videóban foglalta össze, amit EBBEN a cikkben lehet elérni.

Mindenkinek volt véleménye a kegyelmi botrányról és egy dologban mindenki egyetértett

Két külön cikkben is kereste a kegyelmi ügy kapcsán a Szabad Pécs a helyiek véleményét. Az ugyanazon a napon megjelent két cikk egyikében nem politikusok, nem újságírók és nem érintettek véleményét kérte ki a pécsi belvárosban a független lap, míg a másik írásban három pécsi városházi politikust szólaltatott meg. Mindkét anyagban videón mondják el a megkérdezettek a véleményüket, a civileket Pécs belvárosában, a politikusokat pedig Pécs 2024-es költségvetéséről döntő közgyűlési ülés előtt és után kérdezte a Szabad Pécs. Egy dologban mindenki, az utca embere és a politikusokok is egyetértettek, de a részletekben már voltak eltérések. Ráadásul akkor, amikor a Szabad Pécs a helyieket próbálta szóra bírni (ami nagyon könnyen ment, egy megszólított mondta csak azt, hogy nem kíván a kamera előtt véleményt mondani), akkor tartott a református egyház vezetőinek ülése, így még azt akkor nem is lehetett tudni, hogy az első nekifutás után Balog Zoltán nem mond le az egyház vezetéséről, és azt sem, hogy elismeri a szerepét a kegyelmi botrányban.

A pécsi lap a járókelők véleményét kérve többek közt azt kérdezte, hogy tudhatott-e szerintük bárki más a két visszavonult politikuson kívül a kegyelmi döntésről, kérhette-e azt valaki a kormányból Nováktól, elképzelhető-e, hogy nem tudott az ügyrők előzőleg Orbán Viktor, és okozhat-e akár kormányválságot is az elmúlt évek legnagyobb magyarországi politikai botránya?

Szócsata a szegedi közgyűlésen Novák Katalin lemondása és Botka elhíresült Facebook-posztja miatt

Egy százmilliós csalással vádolt, egykori MSZP-s szegedi képviselő, Joób Márton olvasott fel nyílt levelet a szegedi közgyűlési ülésen a kegyelmi ügy kapcsán. Többek közt arról beszélt, hogy Botka László „belerúgott egy földön fekvő nőbe, tette ezt Szeged város közösségének vezetőjeként” – majd arra kérte, hogy fejezze be a vele szemben indított “tudatos karaktergyilkosságot”, számolt be a Szegeder. A polgármester erre úgy felelt, hogy szerinte egyértelmű, hogy az ellenzéki összefogás frakciójából kizárt Joóbnál száznyolcvan fokos fordulat történt, ahogy az az elmúlt években is látszott.

Joób a felszólalásával Botka azon Facebook-posztjára reagált, melyben a polgármester arról írt Novák Katalin köztársasági elnök lemondása hírét kommentálva, hogy „Nem könnyítette meg a dolgom, hogy többgenerációs, felső értelmiségi szegedi család lánya lett a NER celebje”. Botka szerint „Kati tíz éve még titkárnő, kabinetfőnök volt, semmi nem alapozta meg, hogy Magyarország államfője legyen, Orbán választotta és dobta egy ostoba hiba miatt”.

A független képviselő Botkát ostorozó felszólalásáhot több szegedi kormánypárti politikus is csatlakozott, akik szerint a polgármester ezzel a bejegyzéssel megsértette a nőket. Botka viszont azzal kontrázott, hogy pont értük emelte fel a szavát. Szabó Bálint, aki az országos gazdatüntetést is szervezte, majd hónapokig előzetesbe került, azzal vádolta Botka Lászlót felszólalásában, hogy „még életében nem dolgozott”, eközben „letitkárnőzte és kabinetfőnöközte” Novákot. A legfinomabb kifejezéssel is ellentmondásos akcióival magára időről időre a figyelmet felhívó Szabó Bálint szerint, Botka “ha férfi lenne, nem „egy már földön lévő politikai hullán ugrálna”, hanem Orbánnal menne szembe.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...