fbpx

FRISS HÍREK

Diákszakácsok, leendő cukrászok és pincérek versengtek a Széchenyiben

- Advertisement -

Fennállásának 70. évfordulóját ünnepli idén a Kecskeméti SZC Széchenyi István Technikum, ennek tiszteletére egy színes és színvonalas szakmai találkozóra hívták az ország hat szakképző intézményének turizmus-vendéglátás ágazatában tanuló diákjait.

A március 22-én megrendezett versenyen Ignácz Bence főigazgatóval beszélgettünk, aki elmondta, hogy az ország hat szakképzési intézményéből képviseltették magukat diákok: szakácsok, cukrászok és vendégtéri szakemberek, azaz pincérek. Az esemény célja nem kifejezetten az iskolák közötti vetélkedés volt, hanem az, hogy a vendéglátós „család” tagjai ismerkedjenek egymással, tanuljanak egymástól, és hogy a diákok a gyakorlati képzőhelyeken elsajátított tudásukat, készségüket minél teljesebb módon bemutathassák.

– Az iskola fennállása óta volt-e hasonló színvonalú rendezvény?

– Jó, ha az ember gyakran talál okot az ünneplésre, és mi lehetne jobb apropó, mint egy ilyen kerek jubileum? Alapításunk óta minden évben sok szakmai versenyt szerveztünk, de ritkán adódik lehetőség ilyen komplex ágazati megmérettetés lebonyolítására, hisz itt egyszerre mutatták be tudásukat szakácsok, cukrászok és pincérek.

– Hány csapat jelentkezett?

– Meghívás alapján érkeztek a csapatok. Hat iskolából jöttek résztvevők. Volt, ahonnan mindhárom szakma képviseltette magát, és volt, ahonnan csak egy-két szakma kiválóságai érkeztek.

– Volt-e nemzetközi résztvevő?

– A Széchenyi István Technikum harminc éve ápol testvériskolai kapcsolatot a németországi Villingen Szálloda- és Vendéglátóipari Szakiskolájával, ahonnan szintén érkeztek tanulók. Így lehetőség nyílt az európai kapcsolatok elmélyítésére, valamint a német vendéglátóipari képzés megismerésére. A testvériskolai kapcsolatok persze kölcsönösségi alapon működnek, így minden évben a mi tanulóink is ki tudnak utazni Németországba szakmai gyakorlatra.

Fotó: Kecsup

– A versenyfelhívásban szereplő alapanyagokat önök jelölték ki. Ezen felül volt-e más megkötés, akár az elkészítési módokra vonatkozóan?

– A konyha hasonlítható egy sportpályára. Szinte minden sportágban vannak kötelező elemek. Itt az alapanyagok voltak meghatározva. Az elkészítési mód a felkészítő tanárok és diákok fantáziájára volt bízva. Az előzetesen kiküldött meghívó alapján az ételeknek négy, a desszerteknek pedig legalább öt elemből kellett állnia. Az elkészítési idő az ételeknél maximum négy, a desszerteknél öt óra volt.

Hasonló cikkünk:  Szalvétára nyomott üzenettel kedveskedik az Alibi - máshol milyen ötletek vannak?

– Az alapanyagok kiválasztása mi alapján zajlott?

– Célunk az volt, hogy a hozzávalók könnyen elérhetőek legyenek, ezért esett a választásunk a kacsamellre és a kumkvat (törpemandarin) pürére. Az elkészítésnél annyit kellett figyelembe venni, hogy az elkészült kreációk le gyenek innovatívak és feleljenek meg a modern gasztronómiai trendeknek. A pincérek feladata két kávékülönlegesség elkészítése volt latte art technikával, valamint két koktélkeverés és egy vörösbor dekantálás.

– A verseny győztesei a tárgyi díjakon felül kaptak felmentést a szakmai vizsgák alól?

– Ahogy említettem, itt a részvétel is elismerésnek számított, és a kapcsolatépítés volt a fő szempont. Támogatóinknak hála a versenyzők között értékes tárgyjutalmakat tudtunk kiosztani, de a diákok számos tapasztalattal is gazdagodtak, melyeket tovább vihetnek magukkal úgy a szakmai, mint a magánéletükbe is.

– Terveznek hasonló versenyeket rendezni a jövőben?

– Elsődleges feladatunk a most lezajlott esemény kiértékelése, melyet a következő hét folyamán tervezünk. A szervezőbizottsággal karöltve megbeszéljük a nap eseményeit, és megkérjük az idelátogatókat is, hogy osszák meg velünk tapasztaltaikat. Az iskola a jövőben is fog szakmákra bontva versenyeket rendezni, de jelenleg nem tudom megmondani, hogy lesz-e ilyen összetett rendezvény a közeljövőben. Talán egy újabb kerek évforduló kapcsán.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...