A hatóság különösen figyel a piacokon árult termékekre – közölte az Agrárminisztérium. A húsvét előtt ellenőrzések során a felügyelők a pácolt, füstölt, nyers és főtt húskészítményekre, különösen a sonkákra, a tojásra és a különböző édesipari termékekre, míg a friss zöldségek és gyümölcsök közül elsősorban a primőr import termékekre fókuszálnak.
A közelgő húsvéti ünnepek élelmiszerbiztonsága érdekében elindult a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés – közölte az Agrárminisztérium. Az országos ellenőrzés hagyományosan a húsvéthoz kapcsolódó élelmiszerekre irányul. Egy hónapig a hatóság szakemberei főleg étkezési tojásokat, különböző húskészítményeket, édesipari termékeket, valamint friss zöldséget, gyümölcsöt és borokat vizsgálnak majd.
Mint a tárca hangsúlyozta, ezzel az a cél, hogy „a húsvéti időszakban is garantált legyen a fogyasztók védelme, valamint a megfelelő élelmiszerbiztonság és – minőség a családok számára”. A területi élelmiszerlánc-felügyeleti szervek ellenőrei a Nébih szakembereinek közreműködésével és koordinálásával végzik március elsejétől április első napjáig a vizsgálatsorozatot, ennek hangsúlyos része a piacok ellenőrzése.
A minél szélesebb körű felderítés érdekében a hatóság élelmiszer-előállító és -forgalmazó létesítményekben is ellenőriz. Az előállítás kapcsán a Magyar Élelmiszerkönyvnek, valamint egyéb vonatkozó jogszabályoknak való megfelelést fogják elemezni. A forgalmazók esetében pedig többek között a nyomonkövetésre, valamint a lejárati időre fordítanak figyelmet a szakemberek.
Borokból, gyöngyözőborokból is vesznek mintát, laboratóriumi vizsgálatok a húsvéti sonkáknál és az ecetes tormáknál lehetnek.