fbpx

FRISS HÍREK

Szabadulnának a forgalomtól a Hollandfaluban, de az Irinyi utca aszfaltozásáig erre aligha van esély

- Advertisement -

Március 18-30. között a Hanusz István utca burkolatának szélesítését végzi a Kecskeméti Városüzemeltetési Kft. – ez volt olvasható az önkormányzati cég tájékoztató leveleiben, melyeket március 15-én, két ünnepi megemlékezés között dobott a postaládákba Szamler László fideszes politikus. Erről a képviselő közösségi oldalán számolt be. Hétfőn a munkálatok mégsem kezdődtek el. A meghirdetett munkavégzés kezdetére ugyanis a lakosok bejelentett útlezárást szerveztek, és autóikkal a Károly Róbert körútra nyíló keskeny utcát eltorlaszolták. Feltűnő azonban az volt kora reggel, hogy építkezésnek semmi jele sem látszott a helyszínen – sem gépek, sem lapátok, sem a KVÜ munkatársai nem voltak ott, csak rendőrök és tucatnyi lakos a Hanusz István és a Görgey Artúr utcákból.

Amióta megindult a forgalom a Károly Róbert körúton, azóta a Hollandfalu igen szűk utcáin átmenő autók okoznak feszültséget a lakó-pihenő övezetben élők számára (a problémáról már 2023 júliusában is írtunk). Jelenleg a Hanusz István a körút irányában egyirányú utca, ugyanakkor a jelenlegi szélessége két autó párhuzamos haladását már nem teszi lehetővé.

Az itt lakókat ezért is érte váratlanul a postaládájukban talált „ünnepi” levél, amiben annak szélesítéséről értesültek. A szomszédos Görgey utcában élőknek ez nem volna ellenére, ami némi nézeteltérést is okozott köztük, abban viszont egyetértenek, hogy érdemi javulást csak az Irinyi utca még földes részének mielőbbi aszfaltozása jelentene. Bár közelegnek a választások, erre azonban aligha látszik esély a közeli jövőben. Addig is különféle ötletekkel állnak elő a háztulajdonosok, akiknek a mindennapjaikban jelentős változást hozott a régóta várt körút megnyitása.

Az Irinyi út folytatása a Károly Róbert körút felé / Fotó: Hraskó István

Kedden sem indult el a munka a Hanusz István utcában

Szamler László kormánypárti képviselő a Facebook oldalán vasárnap reggel azt írta, „lakossági kezdeményezést követően, a Városüzemeltetési és Fejlesztési Bizottság 2023. december 4-én hozott határozata alapján, közlekedésbiztonsági átszervezés és közúti forgalomszabályozás veszi kezdetét, 2024. március 18. hétfőtől a Hanusz István utcában. Az átszervezés közvetlenül érinti a Sinkó Ervin utcát és a Görgey Artúr utcát is. Első ütemben a Hanusz István utca kiszélesítése és a forgalomlassító elemek megépítése valósul meg, előkészítve ezzel az útszakaszt a kétirányú forgalomnak.” A munka végül nem indult el hétfőn, ahogy a következő napon sem vonultak fel a KVÜ gépei a Hanusz István utcában.

Szamler László fideszes politikus a KVÜ leveleit helyezi el a Hanusz István utca postaládáiba 2024. március 15-én / Fotó: Szamler László Facebook Politikus oldal – Szamler Photography

– A mi érdekünk most az, hogy kiszélesítsék az utcát, természetesen a fák megtartásával, ahogy az eredeti városrendezési tervben is szó van erről, és aztán, amikor kész lesz majd az Irinyi utca aszfaltozása, akkor fog igazából a forgalom is csökkenni az utcáinkban – mondta érdeklődésünkre a Görgey Artúr utca lakosa, Balogh Tibor. Felidézte: amikor átadták a körutat, a szomszéd kis utcákban azonnal megnőtt a forgalom. Elkezdtek szervezkedni, nem csak itt a Hanuszban, hanem a Görgeyben és a Kós Károlyon is. Elhelyeztek védőberendezést, sebességet mértek, forgalmat is számláltak a környékbeli utcákban figyelemfelkeltés céljából, amit a helyi képviselőkkel és a városvezetéssel is megosztottak – de megnyugtató megoldás eddig nem született, tette hozzá a hétfői útlezárás résztvevője.

A Hanusz utcai lakói gyors megoldásként megfordítattnák az egyirányú táblát

– Járdára volna szükség. Látható annál a háznál is, ahol az út és a kerítés között szinte semmi hely – mutat rá a nyugdíjas hölgy. Gumikat is elhelyeztek, mert ha az autó gyorsan jön, könnyen elsodorhatja a kapun kilépőt.

Hasonló cikkünk:  Két Yoda őrzi Kecskemét spirituális egyensúlyát

Gumikkal védik a kerítést a Hanusz István utcában / Fotó: kecsup.hu

– A legveszélyesebb pont a Hanuszból történő kihajtás a körútra, itt kerékpárúton és gyalogjárdán is át kell hajtani. Ez tavasztól esténként, a motoros szezonban különösen veszélyes – hívta fel a figyelmet a Hanusz István utca lakosa. Ismertette a lakók javaslatát is: „A mi javaslatunk, ami a Görgeyt is mentesítené, hogy fordítsák meg a mostani egyirányú táblát, ami jelenleg a körútra vezet. Csak ne szélesítsék ki, mert az újabb forgalmat generál, és amíg az Irinyi utca nem készül el. Ekkor már a kétirányúsítás sem okozna gondot. Nem azt akarjuk tehát, hogy az autókat a Görgeyre tereljék rá, vagy bármely másik utcára, hanem azt, hogy tehermentesüljenek az utcáink”.

Kihajtás a Hanusz István utcából a Károly Róbert körútra / Fotó: kecsup.hu

Többen a fákat féltik, hiszen az útépítés során azoknak a gyökere is megsérülhet. Valaki úgy tudja, 1,5 méterrel szélesítenék az utat, és voltak, akik ennél kevesebbről hallottak. Mások azzal érveltek, ha a mainál is több autó hajt az alap nélküli útra, hamarosan a meglévő is járhatatlanná válik. A jelenlévők a két évvel ezelőtti lakossági fórumon elhangzott ígéretekre is emlékeztették egymást, ezek szerint a Hanusz István utcát lezárják a Károly Róbert körút felől, és csak akkor nyitják meg, ha elkészül az Irinyi utca hiányzó szakasza, amit szilárd burkolattal borítanak.

Az ügyben megkerestük Falu György alpolgármestert és a Városüzemeltetési Kft.-ét is, és kértük a tájékoztatásukat arról, hogy milyen beavatkozásokat terveztek a Hanusz István utcában, és arról is, bevezetésre kerül-e a kétirányúsítás, amit a helyi lakók szeretnének megakadályozni. Választ cikkünk megjelenéséig nem kaptunk.

Útlezárás a Hanusz István utcában 2024. március 18-án. A helyi lakók féltik a fákat a kivágástól. / Fotó: kecsup.hu

Józsa Bálint, a városrész ellenzéki képviselője kérdésünkre elmondta, a KVÜ leveléről utólag értesült, és arról is, hogy a Hanusz utcát 1 méterrel szélesítenék meg, de további részletekről, mint például a kétirányúsítás tervéről nem értesítették. Hozzátette: a városrész forgalma valamelyest csökkent ugyan a hetényi leágazó megnyitása óta, de emlékeztetett: az Irinyi utca folytatásának szilárd útburkolatúvá tétele, melyre konkrét lépések a mai napig nem történtek meg a városvezetés részéről, orvosolná a Hanusz és a Görgey utcák lakóinak jogos kérelmét. Józsa elmondta, hétfőn este újabb találkozót szerveztek az érintett utcák lakói, ami után a nevükben közvetlenül Szemereyné Pataki Klaudia polgármesterhez fordul, bízva abban, hogy mielőbb megoldást találnak az ügyben.

A Szövetség a Hírös Városért frakció képviselője, Kopping Rita, aki Hanusz István utca lakójaként közvetlenül is érintett, Józsához hasonlóan járt el. Levelében közvetítette a lakók kérését a polgármesterhez, melyben az állt, hogy a Hanusz utca maradjon továbbra is egyirányú, a Görgey Artúr utca pedig csak célforgalom esetén kétirányú. A Hanusz mindkét irányú megnyitását akkor fogadják el, ha az Irinyi utcából végig aszfalton hajthatnak ki az autók a Károly Róbert körútra.

A Hollandfalun átmenő forgalomról szóló közlekedési vita vége még aligha látható. Minden bizonnyal a következő hónapokban zajló választási kampány időszakban is előkerül a téma – csak a kérdés, hogy a helyi lakosok megnyugvására-e.

Kapcsolódó írás:

A Hollandfalun keresztül „menekülnek” az autósok a decemberben átadott Károly Róbert körútra Kecskeméten

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...