fbpx

FRISS HÍREK

Az Alaptörvény megkaphatja a tizenharmadik módosítását

- Advertisement -

A gránitszilárdságú Alaptörvény újabb módosítást kaphat, ezúttal a tizenharmadikat, ugyanis hétfőn benyújtották az erre vonatkozó javaslatot. A fideszes parlamenti többség három helyen is változtatna.

Orbán Viktor azt mondta, hogy a jövőben nem kaphat elnöki kegyelmet, aki kiskorú sérelmére követett el szándékos bűncselekményt. Erről korábban be is nyújtotta a módosítóját, Vejkey Imre ezt most kiegészítené a beadványával,  ami szerint sarkalatos törvény határozza meg a gyermekek ellen elkövetett szándékos bűncselekmények körét, amiknél köztársasági elnök nem adhat kegyelmet. Az igazságügyi miniszter ellenjegyzése pedig kikerült a törvényből.

„A kegyelem a köztársasági elnök kizárólagos joga, ezért a továbbiakban a döntésének érvényességéhez ellenjegyzés nem szükséges. Az alkotmányos szabályozást így a valós helyzethez igazítjuk, ugyanis az elmúlt több mint három évtizedben mindössze egy alkalommal történt meg, hogy az igazságügyért felelős miniszter megtagadta az ellenjegyzést a köztársasági elnök egyéni kegyelmezési döntésétől” – szól az indoklás.

Hasonló cikkünk:  A külföldön dolgozó magyarok többsége az Orbán-rendszer miatt vándorolt ki

Sarkalatos törvénnyel határoznák meg a Magyar Honvédség és a külföldi erők műveleteit, állomásozását és más, határátlépéssel járó csapatmozgását. Ezt a módosítót Kósa Lajos nyújtott be arra hivatkozva, hogy a veszélyek korát éljük.

Kétharmados többséghez kötné a közös uniós hitelfelvételt Tessely Zoltán módosítója.

„Magyarország az Európai Uniónak olyan hitelfelvételéhez és az ahhoz kapcsolódó garanciavállaláshoz, amely Magyarország által teljesítendő fizetési kötelezettséget keletkeztet, az Országgyűlésnek az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatával elfogadott egyedi határozatával adott felhatalmazása alapján, a Kormány egyedi döntése alapján járulhat hozzá” – írta.

via 444.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Orbán és Gyurcsány is csütörtököt mondott Kecskemétre (galériával)

Úgy tűnik Kecskemét lesz a 2024-es választások metszéspontja, ahol a párhuzamosok mégis találkoznak, ugyanis információink szerint egy napon látogat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...