fbpx

FRISS HÍREK

Fiktív Shakespeare történetet mutattak be a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban

- Advertisement -

Shakespeare-klasszikus helyett ezúttal egy fiktív történetet mutatott be péntek este nagy sikerrel a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház, amely magáról a világ drámairodalmában elsők között számon tartott íróról szól. A Szerelmes Shakespeare című vígjátékot Pataki András álmodta színpadra.

Elképzelte valaha bárki, hogyan születhettek meg a drámairodalmunkat meghatározó történetek? Ezen gondolat mentén elindulva Tom Stoppard és Marc Norman forgatókönyvírók, majd nyomukban Lee Hall színpadi szerző egy olyan fikciót alkotott, amelyet a “hogyan született a Rómeó és Júlia” felvetés inspirált. A történet persze ennél jóval összetettebb: Shakespeare írói válságban szenved, de egy színháztulajdonos felbéreli, hogy írjon vígjátékot. Meghallgatást írnak ki, amelyre az irodalomkedvelő Viola de Lesseps férfinak öltözve megy el. Elsőként így, később pedig eredeti valójában is lenyűgözi Shakespeare-t, aki az iránta érzett szerelmétől inspirálva írja a darabot. Nem kell sok idő hozzá, hogy rájöjjön, Thomas Kent valójában Viola…

Fotó: Benkő Emese

Szente Vajk, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház főrendezője már az olvasópróbán hangsúlyozta: nagyon ritka az, hogy a huszonegyedik század határán ilyen remekművek születnek. Mint mondta

a Szerelmes Shakespeare egyrészt mesél egy olyan korról, amelyről mindannyiunknak, akik színházzal foglalkozunk, van egy-egy nosztalgikus élménye, másfelől pedig megmutatja, hogyan készült akkoriban egy színdarab, továbbá betekintést nyújt egy zseni agyába is.

Pataki András rendező is egyetért abban, hogy Shakespeare-t a világelsősége predesztinálja arra, hogy a közönség számára érdekessé váljon. „Az élete és a történetei a mai napig számos izgalmat hordoznak. Nem véletlenül mutat túl a századokon a Shakespeare-életmű jelentős része; még a ritkábban játszott darabjai is értéket és minőséget képviselnek.”

Hasonló cikkünk:  Építkezés nem, hanem a kecskeméti pályaudvar tervezésének az értékelése zajlik

Mint elmondta: az előadás hangulatában tükrözi Shakespeare korának világát, de nem törekedtek arra, hogy teljesen eredeti látványvilággal jelenjen meg. A jelmezek kapcsán a régi stílust megtartották, a tervező izgalmas ötlete nyomán azonban modern, új anyagokból készültek el.

Fotó: Benkő Emese

A Lee Hall által, Tom Stoppard és Marc Norman forgatókönyve alapján született történetet Pataki András rengeteg szereplővel, énekkarral és tánckarral kiegészülve állította színpadra. Vendégszereplőként a darabban visszatért Vásári Mónika, akit az elmúlt egy év során több előadás kapcsán is megismerhetett már a társulat és a közönség, továbbá hosszú évek után újra színpadra állt Sára Bernadette is. A díszlettervező Tóth Kázmér, a jelmezek Szélyes Andrea munkáját dicsérik.

Fotó: Benkő Emese

Az előadás április 5-étől látható a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház nagyszínpadán, a főszerepben Märcz Fruzsinával és Koltai-Nagy Balázzsal.

A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház sajtóanyaga

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...