fbpx
29 C
Kecskemét
2024. június 21., péntek

FRISS HÍREK

A kertészkedés lett a sláger a mostani kampányban, de volt itt minden

- Advertisement -

Faültetés, virágosztás, fűkaszálás, kerítésfestés, szemétszedés, futás, bulizás, párnacsata és persze beszédek, megtekintések és átadások – hihetetlenül sokat tüsténkedtek a kecskeméti politikusjelöltek a kampányban, öröm volt ezt látni. Ha ilyen tevékenyek lesznek a választás után is – akár megválasztják őket, akár nem -, akkor új távlatok nyílhatnak Kecskemét számára, gyönyörű lesz a város. Vélemény.

Lassan itt van a választás napja, úgyhogy képekben kicsit felidézzük – a teljesség igénye nélkül -, milyen is volt ez a mögöttünk hagyott kampány. Ehhez végigpörgettük a hat polgármesterjelölt és rengeteg képviselőjelölt közösségi oldalát (már akiét megtaláltuk).

Az kijelenthető, hogy a mostani kampány felülmúlta a képzeletünket: soha nem gondoltuk volna, hogy ennyire kreatívak lesznek a jelöltek, és ennyi mindenből, még a teljesen hétköznapi dolgokból is tudnak kampánytémát csinálni. Nyilván az üzenet az lenne, hogy ők igenis tesznek, sőt, akár két kezükkel is dolgoznak a lakókért, nemcsak légkondis irodában ücsörögnek. Ők bizony köztünk élnek, törődnek velünk, és ha bizalmat kapnak, minden erejükkel azon lesznek, hogy jól képviseljék a körzetet, átérezve az itt élők gondjait, problémáit.

Nem kételkedünk, hogy sokaknál ez tényleg így is van. Csak az visszás (de nagyon), ha valaki az ismeretlenségből tűnik fel, pár hétig tetszeleg a mindent megoldó lelkes közösségi ember szerepében, és a föntről irányított támogatásnak köszönhetően tényleg néhány dolgot el is intéz, buzgólkodásáról rengeteg fotót, videót készít(tet), posztol(tat), kihívja a baráti sajtót, odaáll büszkén megmutatni, amit a Városüzemeltetési Kft. munkatársai végeztek el, akiknek vélhetően első szóra ugraniuk kellett az elmúlt hetekben, ha a kormánypárti jelöltek (nevében) kértek tőlük valamit.

Megjegyzés: természetesen semmi baj a kétkezi-fizikai munkával, ha nemcsak a magamutogatásról szól és nemcsak erre a pár hétre korlátozódik. Ugyanakkor feltűnő volt, hogy valós társadalmi problémákról viszont alig, pontosabban inkább semmit sem beszéltek egyes jelöltek.

Sok indulóról meg alig tudni valamit, nem látni plakátjukat, nem találkozni szórólapjukkal. Náluk is felmerül a kérdés: vajon nincs mondanivalójuk, tervük, programjuk? Nem is kíváncsiak a lakók véleményére? Komolyan gondolják ők az indulást, felmérték-e, hogy ha megválasztanák őket, az milyen feladattal, felelősséggel járna? Vagy azért a láthatatlanság, mert nincs pénzük kampányolni, nincs emberük, aki vigye a Facebook-oldalukat?

Egy biztos: hamarosan kiderül, hogy kik lesznek a győztesek. Reméljük, minél többen olyan képviselő, aki a körzetéért és a városért valóban az egész ötéves cikluson keresztül komolyan dolgozni kíván.

Na és most lássuk a képeket, posztokat a jelöltek Facebook-oldaláról!

Kertészkedés, faültetés, virágosztás

Ez volt most a sláger, főleg a Fidesz-KDNP jelöltjei ragadtak ásót, fűkaszát és tűntek fel virágok között (Laczkó-Zsámboki Angéla vitte a prímet), de az ellenzék indulóitól sem állt távol a téma.

Sport

Jó dolog megmutatni a kampányban, ki milyen sportos, és hogy mennyire szurkol a kecskeméti sportolóknak.

Hasonló cikkünk:  Történelmi sikert értek el a kecskeméti futsalosok

Buliii!

Hát ezen a terepen csak a kormánypártok jelöltjei rúg(hat)tak labdába, itt volt ugye nekik Nagy Feró, akivel büszkén fotózkodtak, és – akárcsak a 2019-es választás előtt – ismét megmutathatták a CityRocks-on, mennyire odavannak a rockért (bár ez az ellenzéki indulóknak sem volt megtiltva). Gál Zsombor és Nemcsik Mátyás pedig a Majálison még énekelhetett is a színpadon.

Gyerekek felhasználása a kampányban

Ezt a témát nem viccelnénk el. Sajnos a kormánypárti jelölteknél visszatérő gyakorlat a gyerekekkel fotózás, mi is írtunk róla, a Szövetség is megüzente a Fidesz-KDNP indulóinak, hogy ne csinálják.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester oldalán gyakran megjelennek olyan fotók, amelyeken gyerekekkel látható. Tisztségénél fogva nála ez nem minősülhet mindig kampányelemnek, hiszen természetes és magától értetődő lehet a jelenléte és szereplése például egy gyerekeknek, fiataloknak szóló díjátadón. Véleményesebb már a dolog, ha saját gyermekével fotózkodik: egyesek szerint ez magánügy, csak rá és családjára tartozik, de a gyermekjogokkal foglalkozó Hintalovon Alapítvány szerint ez is a politikai pedofília része.

És van, amikor kampány során, valamilyen rendezvényen készülnek a képek, amelyek azt akarják megmutatni, hogy milyen emberközeli és gyermekbarát a polgármester.

Forrás: Szemereyné Pataki Klaudia Facebook-oldala

Szintén gyakran fotózkodott gyerekekkel az egyik széchenyivárosi körzetben (a 4. egyéni választókerületben) induló Fidesz-KDNP-s Gál Zsombor.

Forrás: Gál Zsombor politikusi Facebook-oldala

És még mi volt?

Például gépekkel való pózolás – a kormánypárti jelöltek etéren is előnyből indulhattak, hiszen szóltak nekik a Városüzemeltetési Kft. sajtótájékoztatójáról, és ha már ott voltak, akkor volt lehetőség pár fotóra is.

A kultúra nem volt a top témák között, de Szamler László becsületére legyen mondva, ő könyvvásárlásról is posztolt, úgy tűnik, megvett pár kötelező olvasmányt. Sőt, még táblát is állított. Laczkó-Zsámbóki Angéla főzött, szemetet szedett és párnacsatázott, Jánosi István kerítést festett, Karikó Ágnes (Magyar Kétfarkú Kutya Párt) meg villamos kapcsolószekrényt dekorált ki, sőt a kutyapártosok egy buszmegállót is megszépítettek és ahogy kell, szalagátvágással, ünnepélyesen át is adták (ezt Helvécián). Tóth Attila libikókát, Jánosi István pedig padokat adott át. És persze volt cukiskodás is nagy mesefigurákkal. És nem utolsósorban szelfizés Orbán Viktor miniszterelnökkel. Vagy a bosszantása putyinos transzparenssel.

Bevált recepthez nyúlt Dobos József (Civil Összefogás Városunkért Egyesület) a pörköltfőzéssel:

És abszolút egyedülálló, úttörő módon ő bemutatta, hogyan is zajlik egy napja, kezdve az ágyból való kipattanástól:

Szóval tényleg volt itt minden a kampányban. Néha vicces volt, olykor érdekes is, máskor zsibbasztó és kiábrándító és összességében tanulságos. Mindenesetre nem baj, hogy lassan itt a vége. Vasárnap pedig mindenki eldöntheti, hogy számára ki a leghitelesebb jelölt.

——————————

A Vélemény rovatunkban megjelent írások nem feltétlenül egyeznek a szerkesztőség álláspontjával. A tartalom megtartása mellett ezeket az írásokat jogunkban áll a jobb olvashatóság érdekében megszerkeszteni.

Van véleménye? Szeretné másokkal is megosztani? Írjon nekünk a szerkesztoseg@kecsup.hu címre.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Alá kellett dúcolni a mentőfeljárót és a rendelőintézet gyalogos feljáróját a kecskeméti kórházban

A mentőfeljárót fémoszlopokkal, míg a rendelőintézethez felvezető gyalogos feljárót egyelőre fagerendákkal támasztották alá. Elég nagy foltokban kilátszik a vasbetonszerkezet. Olvasónk...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...