fbpx
25.8 C
Kecskemét
2024. július 26., péntek

FRISS HÍREK

Ne fotózkodjanak gyerekekkel! – üzente a Szövetség a kecskeméti fideszes jelölteknek

- Advertisement -

„Elfogadhatatlan és felháborító, hogy saját magukat gyermekekkel pózolva próbálják fényezni, jó benyomást kelteni!” – írta Szemereyné Pataki Klaudia polgármesternek és a kecskeméti fideszes képviselő-jelölteknek címzett nyílt levelében a Szövetség a Hírös Városért egyesület polgármester-jelöltje, Király József. A Népszava éppen nemrég készesített egy összesítést a Magyarországon  nagyüzemben zajló politikai pedofíliáról, és az derült ki, hogy a nagyvárosok polgármester-jelöltjeinek 31 százaléka használta fel közösségi oldalán a gyerekeket is az utóbbi hetek kampányában. 

„Ha már annyira fontos Önöknek a gyermekek védelme, akkor ugye abban is egyetérthetünk, hogy nem kifejezetten etikus őket felhasználni a saját politikai céljaik érdekében. Gyermekeink nem lehetnek a politikai marketing eszköztárának jól bevált eszközei!” – írja a Szövetség Facebook-oldalára május 14-én, kedden felkerült posztban Király József. A bejegyzéshez több mint egy tucat, a polgármester és a kecskeméti kormánypárti képviselő-jelöltek közösségi oldaláról származó olyan képet is mellékelnek, amelyen gyerekek társaságában, gyerekek között láthatóak valamilyen rendezvényen (a Szövetség a gyerekek arcát kitakarta).

„Ma már egy iskolai rendezvényből, sportnapból, városrészi majálisból is tudnak politikai marketinget generálni. És minden ilyen – elvileg a kecskeméti polgároknak rendezett – eseményen szükségét érzik, hogy valamelyik képviselőjelölt megszólaljon” – írja Király József, aki szerint teljesen érthetetlen például, hogy egy generációkutató kecskeméti előadásán miért indokolt egy képviselőjelölt bevezetője, de „a sort lehetne folytatni a végtelenségig”.

„Mi felnőttek ismerjük már ezt a politikai ‘látványpékséget’, sokan azt is tudjuk, hogy mi folyik hátul a boszorkánykonyhában, DE kérem, hogy a gyermekeket semmilyen módon ne vonjuk bele a politikába! Miért olyan nehéz lemondani önöknek a gyermekekkel való fotózkodásról? Miért használják ki a gyermekeket? Miért nem elegendő Önöknek, ha a saját házi sajtójuk számol be ezekről az eseményekről?” – teszi fel a kérdést a Szövetség polgármester-jelöltje, és egyben kéri a kecskeméti fideszes jelölteket, hogy „hagyják ezt abba és gyermekeinknek hagyják meg az önfeledt gyermekkor lehetőségét”.

Tény, Szemereyné Pataki Klaudia oldalán gyakran megjelennek olyan fotók, amelyeken gyerekekkel látható. Tisztségénél fogva nála ez nem minősülhet mindig kampányelemnek, hiszen természetes és magától értetődő lehet a jelenléte és szereplése például egy gyerekeknek, fiataloknak szóló díjátadón. Véleményesebb már a dolog, ha saját gyermekével fotózkodik: egyesek szerint ez magánügy, csak rá és családjára tartozik, de a gyermekjogokkal foglalkozó Hintalovon Alapítvány szerint ez is a politikai pedofília része.

És van, amikor kampány során, valamilyen rendezvényen készülnek a képek, amelyek azt akarják megmutatni, hogy milyen emberközeli és gyermekbarát a polgármester. Ezekből egy válogatás (a gyerekek arcát mi takartuk ki):

Szintén gyakran fotózkodik gyerekekkel az egyik széchenyivárosi körzetben (a 4. egyéni választókerületben) induló Fidesz-KDNP-s Gál Zsombor, aki ugyan nem politikus, de kétségkívül nagyon aktív, és mint a Hírös Sport Nonprofit Kft. marketing munkatársa és a Lendületben a Széchenyivárosért Egyesület elnöke rendszeresen szereplési lehetőséget kap az önkormányzati sajtóban. Ezek a képek politikusjelölti Facebook-oldaláról vannak (a gyerekek arcát mi takartuk ki):

Hasonló cikkünk:  Mennyit költöttek hirdetésre a kecskeméti jelöltek és a helyi média?

Az előző önkormányzati választás során tapasztalt politikai pedofíliáról is írt a KecsUP több cikket, ezek például itt és itt olvashatók.

Nem tudnak erről leszokni a politikusok

„Évtizedek óta virágzik a politikai pedofília Magyarországon. Gyakorlatilag a politikusokat képtelenség leszoktatni arról, hogy népszerűség növelési szándékkal gyerekekkel fotózkodjanak, oktatási intézményekbe látogassanak, és ezt például Facebookon megjelenítsék” – mondta nemrég a Klubrádióban Döbrentey Dániel, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) Politikai Szabadságjogi Projektjének vezetője.

Döbrentey arra is kitért, hogy több esetet meg kell különböztetni. Amikor egy politikus egy közoktatási és köznevelési intézménybe lép be tanítási idő alatt, „az mérlegelés nélkül jogsértő”. A kampányidőszakban ezen felül a választási eljárás alapelveivel is ütközik, ha valaki gyerekekkel kampányol.

Hangsúlyozta, a szülői hozzájárulás sem igazolhatja azt, hogy egy politikus kampánycélokra használja fel a gyerekeket, hiszen ugyanúgy kiszolgáltatott helyzetbe hozza őket. Hivatkozott egy 2019-es ombudsman-jelentésre, amely szerint ilyen helyzetekben „a gyermekeket kvázi díszletként, tárgyként kezelik a politikusok”.

A fideszes polgármester-jelöltek negyven százaléka fotózkodik  gyerekekkel a kampányban

A nagyvárosok (30 ezer fő feletti települések és a fővárosi kerületek) polgármester-jelöltjeinek 31 százaléka használta fel közösségi oldalán a gyerekeket is az utóbbi hetek kampányában, vagyis ekkora arányban követtek el politikai pedofíliát. Ez derül ki abból az összesítésből, amelyet a jelöltek főbb közösségi oldalai (elsősorban a Facebook és az Instagram) alapján a Népszava készített.

Ami az ellenzék és a Fidesz arányát illeti, a mérleg a kormánypárt felé billent: az 54 vizsgált fideszes jelöltből 22-en használtak gyerekeket a kampányukhoz, ami majdnem 41 százalék. Az ellenzéki indulóknál (ide sorolták a Magyar Kétfarkú Kutya Párt jelöltjeit is, viszont a Mi Hazánk indulóit nem, mivel utóbbiak között sokan egyszerűen nem rendelkeznek közösségi oldallal) a 73 jelöltből 17-nél volt egyértelműen megállapítható a politikai pedofília, azaz itt az arány 23 százalék.

Checklist a politikusoknak

„Egy gyerek nem eszköz, nem díszlet, hanem jogokkal rendelkező állampolgár. A jogait sérti, ha kihasználják, vagy más módon politikai előnyszerzésre használják” – hangsúlyozza a Hintalovon Alapítvány, amely gyermekközpontú útmutatót készített a szülőknek, hogy segítsen felismerni a gyerekekkel való politikai visszaéléseket, emellett kiadtak egy gyermekjogi 1×1-et politikai kampányok szervezőinek és politikusoknak.

Az alábbi pedig egy checklist – szintén a Hintalovon Alapítvány összeállításában -, melynek kérdéseit érdemes minden politikusnak és politikusnak készülőnek átnéznie, akár rendszeresen is:

  1. A politikai programja és közössége miatt álltak ki Ön mellett a gyerekek?
  2. A gyerekek szerettek volna ebben részt venni?
  3. Értették a gyerekek, hogy a találkozás, megjelenés a választási kampányról szól?
  4. Ismeri a gyerekek véleményét a politikai programjáról?
  5. Biztonságosnak, önazonosnak érezhették a gyerekek az alkalmat?
  6. Segítették mérlegelni a gyerekeknek a részvételük esetleges kockázatát?
  7. Mérlegelte, mi az itt szereplő gyerekek érdeke?
  8. Megszólítja az embereket a programja a gyerekek használata nélkül is?

Ha bármelyik kérdésre NEM a válasz, akkor sérülnek a gyerekek jogai, vagy bevonásuk tárgyiasíthatja a gyerekeket – hangsúlyozza a Hintalovon Alapítvány.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Csoportosan küldtek el dolgozókat a kecskeméti Mercedes-gyárból

Olvasónktól értesültünk arról, hogy a kecskeméti Mercedes-Benz gyárban hirtelen, az előzetes kommunikációval ellentétesen közölték több kölcsönzött munkavállalói csoporttal, hogy...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...