Iratkozz fel napi hírlevelünkre, hogy a legértesültebbek közé kerülj Kecskeméten!

Politikai adok-kapok Fekete Gábor és Király József között – a frakciók értékelték a kecskeméti választást

- Advertisement -

A kormánypárti és az ellenzéki frakció két vezérszónokának a felszólalásával vette kezdetét a június 9-ei kecskeméti önkormányzati választás után megtartott, de még a régi képviselőkkel összeülő képviselő-testületi ülés. Az új közgyűlés ugyanis csak októberben fog megalakulni.

Mielőtt a frakcióvezetők politikai adok-kapokja elkezdődött volna, Vancsura István ügyrendi hozzászólást kért, amelyben a korábbi bejelentését ismételte meg, eszerint azt, hogy kilépett a Szövetség a Hírös Városért Egyesület frakciójából és a hátralévő rövid időben függetlenként folytatja.

A Szövetség, a Hírös Városért Egyesület sajnálatos módon, kizárólag az MSZP, DK irányításával működő, magát önkényesen helyi vezető ellenzéknek kikiáltó, álcivil, álfüggetlen fiókszervezetté vált”, amely „súlyos vereséget szenvedett”, de „az új ellenzék megjelenésével van remény arra, hogy egy új, valódi alternatíva léphessen színre” (a Tisza Pártra utalt – a szerk.) – indokolta meg politikailag a döntését az ex-momentumos Vancsura, aki a választási kampányban még a Szövetség színeiben jelöltette magát, de végül visszalépett a 3. számú választókerületben. Ezt akkor azzal magyarázta, hogy a Szövetség és a Civil Összefogás Városunkért ellenzéki szervezetek között nem került sor koordinálásra.

Politikai adok-kapok és köszönet

Ezután kezdődtek el a napirend előtti felszólalások, sorrendben Fekete Gábor (Fidesz-KDNP) frakcióvezetővel, aki azzal kezdte, hogy:

Vancsura István képviselő úr felszólalása után nem tudom, van-e még mit mondanom”, de végül a választási végeredmény ismertetésével elkezdte a beszédét. Elmondta, hogy a polgármester választást Szemereyné Pataki Klaudia nyerte és a város vezetésére újra a Fidesz-KDNP frakciót jelölték a választók, illetve az európai parlamenti választáson is a kormánypártok adták a többséget. Fekete az eredményt azzal magyarázta, hogy szerinte a város lakói észrevették azt a munkát és a fejlesztéseket, amelyeket a városért tettek, és amelyek a kecskeméti lakók javát szolgálják. „Hiába ment a sok baloldali ködösítés, hogy ebben a városban rossz élni, hogy itt semmi sem fejlődött, hiába volt Király József érthetetlen akciója, mely során a főtéren reklámtáblákat ragasztott le, a város polgárai láttak a pályán” – fűzte hozzá a politikus. Fekete azt a politikai következtetést vonta le június 9-e kapcsán, hogy „a kecskemétiek nemet mondtak a koncepció nélküli baloldali szövetségre, olyannyira nemet mondtak, hogy a város baloldali érzelmű lakói sokszor inkább a Kutyapártra szavaztak.”

A Szövetség a Hírös Városért frakció részéről, Király József képviselő mondott beszédet, aki Feketéhez hasonlóan saját szemszögéből fejtette ki a véleményét a választási végeredményről. Az ellenzéki politikus szerint „egyértelmű üzenetet adott a város azzal, hogy 60 százalékban nem a Fideszre szavaztak a kecskemétiek”. Majd gratulált minden megválasztott képviselőnek és a polgármesternek is, megköszönte Király a köztisztviselők választásokban való közreműködését, és azoknak a választóknak a támogatását, akik a Szövetségre adták a voksukat.

Kiemelte, hogy az elkövetkezendő öt évben azon fognak munkálkodni, hogy lehetőség szerint megvalósítsák a Szövetség választási programját, és a város pénzét valamennyi helyi lakos életkörülményeinek javítására használják fel, különös tekintettel az elmúlt években egyre nagyobb szegénységben élőkére. „A város élhetőbbé tételéért szorgalmazni fogjuk, hogy az utak, kerékpárutak, járdák, közterületek, játszóterek rendbe hozására, valamint zöldfelületünk növelésére fordítsunk jelentősen nagyobb összeget azért, hogy belátható időn belül érzékelhetővé váljék a minőségi és mennyiségi változás. A közbiztonság növelésére további támogatást kell nyújtani. A 12 fejezetből álló programunk több mint 100 pontja részletesen tartalmazza minden vállalásunkat.” – hangsúlyozta Király.

Falu György alpolgármester elnézést kért Vancsura Istvántól

Falu György kért ezután ügyrendi hozzászólást, aki elmondta, hogy a nyilvánosság előtt szeretne bocsánatot kérni Vancsura István képviselőtől. „Nemrég egy zárt szakmai egyeztetésen, tiszteletlenül viselkedtem vele szemben, és ezért ezúton is elnézést kérek” – indokolta meg az alpolgármester.

Az esetről a Szövetség még május 8-án közölt rövid videóban számolt be. Aznap ülésezett ugyanis a Közvilágítást Vizsgáló Bizottság, amelynek a felállítását a Szövetség még februárban kezdeményezte a közvilágítási hiányosságok és problémák kivizsgálására. Vancsura elmondta, azt kérte, hogy a lakosságot a „fideszes propaganda lapokon kívüli” más sajtóorgánumokon keresztül is szükséges volna tájékoztatni – olvasható a város honlapjára feltöltött jegyzőkönyvben. Ezen pedig vita alakult ki a kormánypárti és az ellenzéki képviselő között, majd Falu elhagyta a termet.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Mindent megtesznek, hogy megtisztítsák Kecskemétet a kábítószer-terjesztőktől – ígéri a rendőrkapitány

Húsz rendőr kezdi meg szolgálatát augusztus 1-jén Kecskeméten - mondta el a június 27-ei képviselő-testületi ülésen Timafalvi László rendőr...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version