fbpx
18.2 C
Kecskemét
2024. március 28., csütörtök

FRISS HÍREK

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

A többedik párt volt a Momentum, aminek búcsút intett Vancsura István

- Advertisement -

Vancsura István, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület közgyűlési frakciójának tagja, az utóbbi időben (már csak volt) momentumos politikus, a múlt héten kilépett a Momentumból. Tette ezt arra válaszul, hogy a párt felfüggesztette tagságát és erről közleményt adott ki, amit a KecsUP hozott le elsőként. Ebben leírták, hogy Vancsura nem tudta megemészteni, hogy nem őt, hanem Bodrozsán Alexandrát választotta a helyi szervezet a Bács megyei kettes körzetben előválasztási jelöltnek. Ezért aztán előbb a pártban, majd a frakcióban kezdett aknamunkába – áll a párt közleményében.

A háttér: Így kezdődött a Vancsura-Bodrozsán nyilvános csörte

Ez nincs a Momentum közleményében, mi tesszük hozzá, hogy Vancsura István első nyilvános véleménykülönbsége Bodrozsánnal annak idején és annak kapcsán keletkezett 2021 tavaszán, hogy Bodrozsán szerint a polgármester jogszerűtlenül vette fel polgármesteri fizetése mellé az egyetem mögött álló alapítványtól is a havi 1,6 millió forintot. Ekkor a KecsUP Facebook oldalán védte meg a polgármestert azzal Vancsura, hogy azt írta, hogy nem törvényetelen, amit tesz. Ekkor ezt Bodrozsán úgy tekintette mint Vancsura magánvéleményét. Majd eljutottunk az egy-két héttel ezelőtti időszakhoz, amikor több olyan nyilvános kommentett is írt Vancsura István, amely szerint Bodrozsán Alexandra méltatlan a jelöltségre, és vele nem fog győzni az ellenzék a tavaszi választáson. Ezt még párt- és frakciótársaként írta.

Szintén a KecsUP írta meg elsőként Vancsura kilépési szándékát a Momentumból, és azt is, hogy bármi is történt, a közgyűlési frakciónak tagja maradhat. Az akkori -vagyis a múlt heti- állapot és történések alapján nyilatkozta ezt az egyesület elnöke, dr. Brúszel László.

MDF és JESZ

Vancsura Istvánnak a Momentum már a többedik pártja volt. Ma is elérhető az a kampányvideó a Youtube-on, amelyben 2014-ben a JESZ (Jólét és Szabadság Demokrata Közösség) jelöltjeként igyekezett meggyőzni a közvéleményt, hogy jó döntés őt választani az akkori parlementi választáson. A JESZ az MDF utódpártja volt, amelynek -utóbbi pártnak- az Index szerint 2004-ben lett tagja Vancsura István.

Képkivágás Vancsura István kampányvideójából

De nézzük ezt a választási videót. A 2014. március 14-én publikált kisfilmben azt mondja, úgy érezte, hogy tudásával, tapasztalatával tennie kell az emberekért. Ezt mondja benne:

„Nem akarom tovább nézni azt a tehetetlenkedést és rendetlenséget, amit évtizedek óta, politika címén eladnak nekünk.

Úgy érzem, találtam egy közösséget, amelynek segítségével mindannyian egy új irányba indulhatunk.”

Vancsura István a videóban programjuk néhány részét Antall József fényképe alatt, egy MDF-es szóróanyagot fogdosva mondja el. Végül 0,43%-ot ért el 185 szavazattal a Bács megyei 2-es körzetben, ahol most egykori párttársa, Bodrozsán Alexandra lesz az egyesült ellenzék jelöltje. Ez volt tehát a 2014. április 6-án megtartott országgyűlési választáson.

Hasonló cikkünk:  Épületeket és hatalmas parkolót akarnak a kínaiak Szegeden, kis Grófó okítja a szolnokiakat, Vas megyében bujkál Varga Judit és új párja

Képkivágás Vancsura István kampányvideójából

Az LMP-s időszak

Az új irány hamarosan (néhány hónap múlva) az LMP volt, hiszen a szintén 2014-ben megtartott önkormányzati választáson (október 12.) Kecskeméten már ennek a pártnak a színeiben indult. A 8. egyéni választókörzetben volt az LMP jelöltje. Az öt induló közül az utolsó helyen végzett 6,69%-kal, 128 szavazattal. Ekkor a körzetet a fideszes Hörcsök Imre nyerte meg 959 szavazattal, 50,16%-kal.

A Momentumban

A KecsUP 2019 júniusában írta meg, hogy Vancsura István belépett a Momentumba, és szintén ebben a cikkben írtuk meg, hogy az LMP-ből a 2018-as országgyűlési választások után lépett ki. Ekkor Bodrozsán Alexandra vezette még a Momentum kecskeméti szervezetét. Ő akkor nagy elvárásokkal nyilatkozott az új igazolásról.

“Mi momentumosok, mindig azt hangoztattuk, hogy ne féljetek! Ő nem rettent meg, szembeszállt, és pontosan ilyen emberekre van szükség a magyar politikai életben. Tégláról téglára fogjuk lebontani a NER erődítményét!”

A Momentum jóvoltából lehetett képviselőjelölt a 2019-es önkormányzati választáson az összellenzéki csapatban. A 3. választókerületben indult el, ahol végül kb. 70 szavazattal lemaradt a nyertes, fideszes Nemcsik Mátyás mögött. Listán került be a közgyűlésbe, annak ellenzéki frakciójába.

Együtt már -úgy tűnik- nem fogják lebontani a NER tégláit, ugyanakkor Vancsura István szembeszállása máig kitartott. Legalábbis most Bodrozsánnal és a Momentummal szemben nyilvánul meg. Velük szemben is. Mint ahogy korábban is jeleztük, sajtótájékoztatón fogja elmondani, mi bántja. Ennek meghívóját meg is kaptuk. Pénteken Kecskeméten tartja meg a sajtótájékoztatót Vancsura István

Méltatlanná vált jelölttel Orbán leváltásáért? – Mi történt Kecskeméten? – címmel.
Mint írja, beszél majd az előválasztás súlyos hibáiról és következményeiről, a Momentumból történő kilépéséről, illetve Bodrozsán Alexandra képviselőjelölt méltatlanná válásának okairól, és az ellenzéki választási győzelem érdekében megtenni szükséges haladéktalan intézkedésekről.
- Advertisement -

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bemutatták a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltjét és az egyéni indulókat

Hivatalosan is bemutatta – egy választókerület kivételével, ahol még tárgyalások folynak – a Szövetség a Hírös Városért Egyesület a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...