fbpx
29 C
Kecskemét
2024. június 21., péntek

FRISS HÍREK

Így interjúztunk a polgármesterjelöltekkel – már aki szóba állt velünk

- Advertisement -

Hatból négy polgármesterjelölt vállalta, hogy személyes interjút ad a kampány során a KecsUP-nak. Bodrogi Tamás (Válasszon Jövőt!), Kara László (független), Király József (Szövetség) és Klinger Ádám András (Civil Összefogás Városunkért) megszólalt, Hódi Zsuzsanna (Mi Hazánk) és Szemereyné Pataki Klaudia (Fidesz-KDNP) nem.

Minden jelöltet megkerestünk a választási kampány során, és tájékoztattuk arról, hogy személyes interjút kívánunk készíteni vele, valamint hogy az interjúhoz portréfotókat is készítünk. A polgármester és a Mi Hazánk jelöltje azonban nem élt a lehetőséggel.

  • Szemereyné Pataki Klaudia márciusban a Hunyadivárosi Közösségi Házban tartott Hunyadi pódiumon szóban interjút ígért nekünk. Május 16-án kértük fel erre írásban: „várjuk szíves visszajelzését az alkalmas időponttal kapcsolatban” – így zárult levelünk, amelyet a polgármester mellett elküldtünk Takács Valentinának, az önkormányzat kommunikációs vezetőjének is. Azóta sem kaptunk semmilyen választ, reagálást a felkérésre.
  • Hódi Zsuzsanna ragaszkodott ahhoz, hogy írásban küldjük el kérdéseinket és ő majd írásban válaszol. Ezzel kapcsolatban szerkesztőségünk azt a döntést hozta, hogy miután minden jelölttel egyenlő feltételek között kívánunk interjúzni, és másnak nem volt problémája a személyes interjúval (valamint a kérdéseket sem kapta meg előre), így Hódi Zsuzsannával sem teszünk kivételt. Jeleztük ezt neki, ő pedig nem élt a felkínált lehetőséggel.

A négy nyilatkozó jelölt a következőket mondta el lapunknak:

Bodrogi Tamás (Válasszon Jövőt! Kiskun Lokálpatrióta Egyesület) elmondta, hogyan próbáltak meg koordinálni a Szövetséggel és Király Józseffel, és hogy ez szerinte miért nem vezetett eredményre. Politikai céljai közül kiemelte, hogy „rendszert szeretne váltani”, azaz olyan vezetés legyen a város élén, amely valóban különbözik a jelenlegitől. „A közbeszerzések legyenek átláthatók, amelyek most nem feltétlenül tisztességesek. A városvezetés nyitottan és elszámoltatható módon működjön. Ezek most nem így vannak” – fogalmazott. Ha megválasztanák, polgármesterként első feladatai közé tartozna „egy valódi civil kerekasztal” összehívása, ahol rendszeres egyeztetéseket követően bocsátanák a közgyűlés elé a javaslatokat; emellett Fecskelakás-programot indítana, amely keretében fiatalok önkormányzati épületekben pályázat útján nyerhetnek lakást és javítaná az úthálózatot, erre egy saját gépparkkal rendelkező külön városi céget is létrehozna.

Kara Lászlótól (független jelölt) megtudtuk, hogy először a Kétfarkú Kutya Párt kereste meg, hogy lenne-e Kecskeméten a Szövetséggel közös polgármesterjelöltjük, de az ellenzéki egyezkedések során „kikerült a castingolásból” és ezért függetlenként indul. Kampányt gyakorlatilag nem folytatott, az utolsó nap(ok)ra tervez esetleg szórólapozást. 8 százalék körüli eredménnyel már elégedett lenne. Három fő terve: az önkormányzat segíthetné az egészségügyet például vizsgálatok finanszírozásával, az oktatás terén tehetségfejlesztő szakkörök, klubok létrehozását tartaná hasznosnak, és javítaná a kerékpáros úthálózatot. Fontos kérdésekben népszavazást tartana, és nincs ellene a politikusok visszahívhatóságának: „ha mondjuk ötezer ember aláírással kérné, hogy mondjak le, akkor ezt megtenném, ha polgármester lennék” – jelentette ki.

Hasonló cikkünk:  Ne fotózkodjanak gyerekekkel! - üzente a Szövetség a kecskeméti fideszes jelölteknek

Király József (Szövetség) értékelte az ellenzéki frakció elmúlt négy és féléves teljesítményét az egyéni választókerületekben, a képviselő-testületi munkában és a frakción belüli együttműködésben, koordinációban. Nem tért ki a konfliktusok okait firtató kérdések elől sem, és válaszolt arra is, mire lehet képes a megtépázott Szövetség a jelenlegi választáson, hány mandátumot szerezhetnek és hogy vele mi lesz, ha nem választják meg sem polgármesternek, sem képviselőnek. Úgy véli, a jelenlegi polgármester teljesen uralja a helyi önkormányzati sajtót, még a magán médiafelületeket is. „Én mindenki polgármestere szeretnék lenni. Ha valaki elnyer egy ilyen tisztet, onnantól kezdve nem nézheti, hogy most melyik oldal hogy és mint szerepelt. Mindig a város érdekét, javát kell néznie, hozzátéve, hogy a testületi többség dönt” – jelentette ki. Kiemelten fontosnak tartja, hogy a Polgármesteri Hivatal ügyfélbarátabb legyen, emelletttt az utak, kerékpárutak, járdák javítására és a közvilágítás rendbetételére helyezne nagy hangsúlyt.

Klinger Ádám András (Civil Összefogás Városunkért Egyesület) szerint most nagyobb eséllyel váltható le Kecskeméten a Fidesz, mint a korábbi időszakban. Szerinte Kecskemét és szűkebb régiója nem használta jól fel a helyi erőforrásait az elmúlt évtizedben, mert nem épített okosan a hagyományaira és a modern ipari ágazatokra. A Fideszt elitista pártnak tartja. Ezzel szemben a kecskeméti „tősgyökeres energiákra és logikus következtetésekre” hagyatkozna a városfejlesztésben, olyan ötletek megvalósításán dolgozna, amelyeket a kecskemétiek széles körben és előzetesen jóváhagytak. Polgármesterként megszüntetné a helyi demokratikus deficitet, és újból elővenné a már kidolgozott programját, a „Kecskemét, Magyarország lovas fővárosa” projektet, amelyet a város fideszes közgyűlése egyszer már elfogadott.

Politikai függetlenségünk megőrzése érdekében fontosnak tartjuk, hogy ilyen és ehhez hasonló témákban, azonos feltételek mellett, pártállástól függetlenül minden érintett megszólalási lehetőséget kapjon a KecsUP.hu-n.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Alá kellett dúcolni a mentőfeljárót és a rendelőintézet gyalogos feljáróját a kecskeméti kórházban

A mentőfeljárót fémoszlopokkal, míg a rendelőintézethez felvezető gyalogos feljárót egyelőre fagerendákkal támasztották alá. Elég nagy foltokban kilátszik a vasbetonszerkezet. Olvasónk...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...