fbpx
30.4 C
Kecskemét
2024. július 6., szombat

FRISS HÍREK

A gondolkodásunk eltér a megszokott pártokétól – interjú Kordik Szabolccsal, a Kutyapárt kecskeméti képviselőjével

- Advertisement -
  • 2017 óta vesz részt a Magyar Kétfarkú Kutya Párt kecskeméti megmozdulásain, jelszava szerint a kutyapártiak igyekeznek „négyszínt vinni a helyi szürkeségbe!” A 2022-es országgyűlési választáson és ugyanebben az évben tartott időközi önkormányzati választáson már jelöltette magát képviselőnek – mandátumot akkor még nem nyert. A június 9-ei választáson a 2019 óta ellenzéki irányítású belvárosi 8. számú választókerületben indult, ahol a harmadik helyen végzett Király József (Szövetség) és Szappanos Benedek (Fidesz-KDNP) mögött 12 százalékos eredménnyel, végül kompenzációs listáról jutott a közgyűlésbe.
  • A Kutyapárt eddig nem szállt be a politikai iszapbirkózásba, ehelyett a passzivistáknak nevezett aktivistáik parodikus és szellemes akciókat szerveztek. Nem Kordikon múlt, de a választási kampányban mégis bekerült az országos hírekbe, amikor ajánlásgyűjtés közben egy petőfivárosi lakos megtámadta. Nem tett végül feljelentést, az ügyet a rendőrség eljárás lefolytatása nélkül lezárta.
  • Az újdonsült képviselő ígéri, hogy megmaradnak az utcai Kutyapártos akcióik, de ezentúl a közgyűlésben irányul majd a legnagyobb figyelem az egyszem képviselőjükre, akitől konkrét városi ügyekben várnak majd javaslatot és véleményt az ellenzéki választók.
  • Kordik egyéni vállalkozó, főleg a kereskedelemben és a vendéglátásban járatos, de dolgozott szociális segítőként is. Saját kertet művel, zöldségben és gyümölcsben önellátó, ha marad felesleg, azt elajándékozza.

Kordik Szabolcsot, a Kutyapárt kecskeméti képviselőjét kérdeztük többek között arról, milyen volt az első találkozása politikus társaival, milyen ügyeket fog képviselni, és viccpárt-e még a Kutyapárt?

Június 24-én átvette az önkormányzati képviselői megbízólevelét. Az eseményen kutyapártos pólóban és túranadrágban jelent meg. Öltözékével tudatosan lógott ki az öltönyös politikusok sorából?

Voltak mások is, akik lazábban öltöztek. Nem tekintettem annyira különleges protokoll eseménynek, ez még nem a beiktatási ceremónia volt. De persze ebből is látszott, hogy mi másként gondolkodunk.

Az őszi alakuló ülésre öltönyben megy?

Megszavaztatjuk mi is egy irányított kérdéssel, mint Magyar Péter a brüsszeli kiutazását.

Újonnan megválasztott képviselőként mit érzett és milyen volt az első találkozása más politikusokkal?

Hosszabban nem beszélgettem senkivel, csak rövid bemutatkozásra került sor. Mindenki gratulált mindenkinek. Láttam azonban egy-két olyan önelégült politikusi arcot, akik úgy léptek be a Városháza dísztermébe, mint egy Döbrögi. Nem az látszott rajtuk, hogy szívvel-lélekkel Kecskemétért (ez volt a Fidesz-KDNP választási szlogenje – a szerk.) szolgálják az embereket, hanem az, hogy ismét itt vagyunk, és nem is tudom már hányadszor veszem át a megbízólevelet. Ha élne Mikszáth Kálmán és Móricz Zsigmond, a mai közéleti viszonyok között lubickolni tudnának a témákban. Ez egy kicsit visszatetsző volt számomra. Úgy éreztem magam köztük, mint egy csodabogár.

Csodabogárként jellemezné magát?

A gondolkodásunk eltér a megszokott pártokétól, ilyen szempontból valóban mások vagyunk. Ez megmutatkozik abban is, hogy a Kutyapárt hibájának róják fel az egységes irányvonal hiányát. Nagyjából vannak irányvonalak, de mivel nincs két egyforma város, sem két egyforma közgyűlés és egyforma probléma sem két városban, ezért teljesen ostobaság volna, ha mindenütt ugyanazt erőltetnénk. Rugalmasan állunk ez előttünk álló dolgokhoz.

És milyen lesz az a kecskeméti Kutyapárt, amely már nem csak az utcán, hanem a közgyűlésben is politizálni fog?

Tovább folytatjuk, amit eddig is. Megmaradnak a közösségi és a figyelemfelfelhívó akciók és a köztéri felújítások is. Egyszem képviselői mandátummal nyilván nem fogjuk megváltani a világot, de ebből a pozícióból hamarabb értesülhetünk a várost érintő fontosabb ügyekről. Ezen információk alapján pedig  még többeket vonhatunk be majd a közös ügyek intézésébe.

Ezt hogyan kell elképzelni?

Mi eddig is nyitottak voltunk minden irányba, és bármilyen problémával fordulhattak hozzánk. Most kicsit kibővülnek a lehetőségeink. A képviselőség némi fizetéssel is jár, ezt szeretném visszaforgatni a közösségünk építkezésébe. Például ügyfélfogadás céljából fogjuk fejleszteni az irodánkat. De azon is dolgozunk, hasonlóan a XII. kerületi példához, hogy minél több információt tárjunk a nyilvánosság elé. Hiába nyitottak a közgyűlések és a bizottsági ülések, mégis kevesek értesülnek az ott történtekről. A most meglévő kommunikációs csatornáinkat szeretnék kibővíteni, és nagyobb nyilvánosságot teremteni a várost érintő ügyeknek.

Hasonló cikkünk:  Több százan szurkoltak a főtéren a magyar válogatottnak

A Kutyapártról ma is sokaknak először egy viccpárt jut eszébe és az, hogy számos szürke betonkockát színeztek át Kecskeméten. Képviselőként megkerülhetetlen, hogy konkrét ügyekben, például a közlekedéssel kapcsolatban javaslatot és véleményt formáljon. Melyek azok a szakpolitikai területek, amelyekkel kiemelten tervez foglalkozni?

A klímavédelem és a klímaváltozás a legfontosabb és a legnagyobb ügy Kecskeméten. Ehhez kapcsolódó létező probléma, hogy egyre több területet borítanak be térkővel, amelyek ugyebár hőszigetekként működnek. A kampányunkban ezért is követeltük a térkőmentes tereket, és a minél több működő zöldfelület kialakítását. A városi közgyűlés hiába tárgyalt a beépíthetőség szigorításáról, ennek ellenére néhány napja térkővel kezdték el beépíteni a Lechner Kávézó előtti kert egy részét. Rossz példaként említhetjük a választási kampányban elkészült központi buszpályaudvart is, ahol a tűző nap elől sehová sem lehet elmenekülni. Tervezek is ide összehívni egy gyűlést a képviselők részére, hogy üljenek csak ki húsz percre a forró térkőre.

A zöld ügyek mellett mit tart még kihívásnak Kecskeméten?

Súlyosbodik a szociális feszültség, ezért a mélyszegénységben élők felkarolására, a támogatásukra, és az oktatásuk megszervezésére hívjuk fel a figyelmet.

Erre azt mondhatják, hogy az oktatás már nem önkormányzati, hanem állami feladat.

Kecskeméten jelenleg is működnek tanodák, közülük többen is nagyon jó eredményekkel. A civilek bevonására szerintünk fokozottan igény mutatkozik, és ebben az önkormányzat is nyújthatna támogatást, például a lakhatás terén és az alternatív oktatási módszerek biztosításán keresztül. De külön ki kell emelnem a hátrányos helyzetű gyerekek bentlakásos oktatását is, hiszen sok gyereknek sajnos a napi étkezése sem megoldott otthon.

Több akciójukban is felhívták a figyelmet a kecskeméti utak és a járdák rossz állapotára. Most már képviselőként mit tud tenni? 

1998 óta irányítja a Fidesz Kecskemétet, és nem túlzok, ha azt mondom, hogy Ukrajnában lehetnek hasonló állapotban az utak és a járdáknak és a kerékpárutaknak nevezett szakaszok. Se Sorost, se Gyurcsányt nem lehet ezért számon kérni, csak a jobboldali városvezetést. A felújítások legtöbbje röhejes. A Műkerti sétányon az ősszel elvégzett javításokat tavasszal meg kellett ismételni. Az aluljáró felújításánál szintén katasztrofális minőségi munkát végeztek, öt hónap után újból kátyúkkal teli az út. Világosan látszik, hogy a közreműködő cégek arra hajtanak, hogy minél gyakrabban kapjanak túlárazott megbízásokat. Ezekről a cégekről és útszakaszokról listát fogunk készíteni, és a közgyűlés elé fogjuk tárni.

Tudja már, hogy a Kutyapárt melyik közgyűlési szakbizottságokba delegálhat tagokat?

Az erről szóló tárgyalások még nem kezdődtek el.

Vannak preferált bizottságaik?

A szociális és a zöld ügyekkel kapcsolatosak, ahová szakértőket küldünk, mert itt nem az a fontos, hogy ki milyen párt tagja, hanem a hozzáértés.

Tudja már, hogy a közgyűlési patkó melyik felében fog helyet foglalni?

Nyilván nem a Fidesz-KDNP bolyba fogok ülni, de alapjában véve nem ez a fontos. A döntő számomra az, hogy a lehető legjobban képviseljem az itt élők érdekét. Párt állásra tekintet nélkül fogom a pozitív javaslatokat támogatni, de ha bármilyen mutyit észlelek – mindegy melyik oldalról látom azt –, az ellen hangosan szólni fogok.

A nyarat a kutyapártosok hogyan töltik?

Van négy felfújható kenunk, amelyekkel eddig is rendszeresen baráti és családi evezéseket szerveztünk a Tőserdőben. Most ezt a kört tervezzük kibővíteni hátrányos helyzetű családok és gyermekeik részére. Találkoztunk a kampányban olyan gyerekekkel, akik még életükben nem ültek csónakban, mert az utcájukon kívül nem nagyon tudnak sehová sem eljutni. Emellett pedig ismét lesz MKKP alkotótábor Bodajkon, ahová szintén várunk minden érdeklődőt szeretettel.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megtudtuk, mi lesz a Szilvási Áruház helyén

Nem is akárhonnan: a Gazdasági Versenyhivatal egyik döntéséből. Köszönjük a tippet olvasónknak! Húsz-, harminc-, majd ötvenszázalékos kiárusítás volt április végén...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...