Idén is lesz Térségi Gasztrohét a Hírös Héten a Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás keretében. Helvécia gazdag csülökpörkölttel, Felsőlajos pásztortarhonyával, Lajosmizse tejespitével, Tiszaalpár halászlével, Kunbaracs babgulyással várja a vendégeket a Hírös Forrás szökőkút környékén. Idén első alkalommal a lekvárfőzők találkozójára is várják a téma iránt érdeklődőket.
Augusztus 21-től 25-ig, azaz szerdától vasárnapig immár huszonhetedik alkalommal rendezik meg Kecskeméten a Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítást. Tavaly újdonság volt, hogy a Hírös Forrás szökőkútnál az adott napon bemutatkozó települések hagyományos, főtt egytálételeket és desszerteket kínáltak az arra járóknak, és ez ebben az évben is így lesz – közölte honlapján az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület.
A vacsorákat a kulturális műsorok után, 19 órától tartják majd, a helyszínen megvásárolt főtt ételekkel a közönség egyúttal támogatja a térség településeinek kulturális tevékenységét is.
A kínálat:
Augusztus 21., szerda
Helvécia – Csülökpörkölt gazdagon, kenyér, savanyúság, ásványvíz, gyümölcs
Tiszakécske – Fejedelmi hagyományos kenyér
Augusztus 22., csütörtök
Felsőlajos – Felsőlajosi pásztortarhonya, Márka üdítő
Lajosmizse – Tejespite szamócalekvárral, ásványvíz
Augusztus 23., péntek
Nyárlőrinc – Csülökpörkölt, kenyér, savanyúság, üdítő
Bugac – Keménylebbencs
Lakitelek – Bólyai túrós lepény és békebeli burgonyás pogácsa
Augusztus 24., szombat
Tiszaalpár – Halászlé
Kecskemét-Matkó – Baracklekváros sütemény
Augusztus 25., vasárnap
Kunbaracs – Babgulyás
Bugacpusztaháza – Palacsinta
Lekvárfőzők találkozója – első alkalommal
A VIII. Aranyhomok Térségi Lekvárversenyt három kategóriában – hagyományos ízű; különleges, kreatív lekvárok; valamint zöldségkrémek és csatnik (chutney-k) – hirdették meg, és az egyesület tájékoztatása szerint szépszámú nevezés érkezett. A szakmai zsűri már értékelte a termékeket, a „Térség Lekvárja” cím eredményhirdetését augusztus 24-én, szombaton 16 órakor tartják. A díjátadó után, idén első alkalommal a lekvárfőzők találkozójára várják a téma iránt érdeklődőket. A találkozó célja a tapasztalatcsere, ahol a díjazott lekvárok készítőivel és a zsűritagokkal találkozhatnak a résztvevők. További újdonság, hogy idén a helyszínen meg is lehet kóstolni a díjazott lekvárokat.
Ismét bemutatkoznak a térség települései
A Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállításon a látogatók találkozhatnak többek között a helvéciai Hegede Kertészet évelő növényeivel, Kovács Miklós tiszakécskei kékfestőmester népi iparművész munkásságával, a lajosmizsei Szőrös és Kisjuhász Kertészet citromlekvárjával. Megismerkedhetnek a felsőlajosi Magánzooval, a nyárlőrinci Maspex Olympos Kft. és a Szikrai Borászati Kft. termékeivel, a lakiteleki képzőművészek alkotásaival, Czinege Edit kerámiáival, a bugaci turisztikai attrakciókkal, és láthatnak matkói kerámiákat, kozmetikai termékeket, tiszaalpári vesszőárukat, kunbaracsi nemezalkotásokat is.
Mindennap 17 órától a térség polgármesterei mutatják be településüket, majd néptánccsoportok, citerazenekarok, kamarakórus és táncegyesületek lépnek fel. Az érdekődők láthatják majd többek között a Bugaci Tanyaszínház, a Fantasy Dance Company Tánc-, Sport- és Légtornász Egyesület, a Szentkirályi Tánccsoport és a Bund Barátok Zenei Klub műsorát is.
Egyszerű és megunhatatlan: tejespite volt a desszert a gasztrohét nyitónapján