fbpx
3.3 C
Kecskemét
2024. április 19., péntek

FRISS HÍREK

Kényes lehet a városnak a munkásszállós történet – a Hírös Hírekben nincs is szó ezekről

- Advertisement -

Ha másért nem, egy miatt érdemes lehet néha rápillantani a Kecskeméti TV híradójára. Kiderül belőle, mi az, ami igazán fontos az önkormányzatnak, és az is, ami egyáltalán nem. Pontosabban mi az, amit nem szeretnének nagydobra verni. Itt fontos leszögezni, hogy a Kecskeméti TV közpénzből működik ( mindannyiunk adóforintjaiból ), ezért nem teheti meg, hogy ilyen érdekek mentén válogasson. Biztosan nem is teszi, és csak a véletlen műve, ha olykor kimaradnak olyan témák, amelyek esetleg az önkormányzatra nézve kínosak lehetnek.

Úgy tűnik, kényes téma a munkásszállások ügye is. Persze lehet az is teljesen véletlen, hogy éppen akkor zajlik a híradóban a Homokbányán megvalósuló fejlesztések magasztalása, amikor a Jobbik éppen ott tartott sajtótájékoztatót az önkormányzat által finanszírozott, épülő munkásszállás előtt.

De ami igazán figyelemre méltó, hogy szó sem esik munkásszállásról. Még a munkás szót is kerülik az anyagban. A polgármester is éppen – minden bizonnyal véletlenül – a dolgozói lakásokról beszél ebben, nem másról. Persze vannak itt olyanok is, mint az említett Mercedes-lakások. A város vagyonkezelő cége újította fel ezeket, és a cég tulajdonában is vannak. A konstrukció szerint a Mercedes-gyár bérlőkijelölési jogot kapott. Kedvezményes áron költözteti be kiválasztott dolgozóit a gyár, ugyanakkor a piaci árhoz képest a különbözetet kifizeti a vagyonkezelő cégnek.

A polgármesteri interjú után jönnek a vágóképek arról az épületről, amelyről mi is írtunk korábban, és a Jobbik is beszélt. Ez lesz ugyanis a 300 fős munkásszálló. Elhangzik a megvalósítás összege, bruttó 1,4 milliárd forint ( mi nettó 1.1 milliárdról írtunk ). De a Hírös Hírek ekkor is dolgozói lakásépítési programról beszél. Munkásszállóról szó sincs. Lakásokról esik szó, jól megnyomva a szót, hogy ez vésődjön be a KTV-t nézők tudatába. Nézze meg!

De alapjában sincs erről igazán szó, sem a KTV honlapján, sem a hiros.hu hírportálon ( mindkettő a Kecskeméti Médiacentrum része ). Előbbin nem is dob ki találatot a munkásszálló és munkásszállás szavakra. Utóbbi két releváns találatot hoz. Az egyik egy 2016-os hír, amelyben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt nyilatkozta, hogy adókedvezményt adnak azoknak a cégeknek, amelyek lakásokat biztosítanak, munkásszállót építenek dolgozóiknak. Ebben a hírben azonban csak más városokból érkező munkásokról írnak. Külföldiekről nem esik említés. Lehet, nem is hagyta el ez a szó a miniszter száját. Közel esett ez a dátum ahhoz az időhöz, amikor a kormány elindította a bevándorlók elleni kampányát.  A másik egy 2018. április 27-i hír. Ebben a polgármester arról beszél, hogy a Homokbányán üzleti szereplőknek jó befektetés lehet munkásszálló építése. Nem tudjuk, hogy a sajtóreggelin szó esett-e róla, de ez a híradás biztosan nem említi, hogy ekkor már egy hónapja beadta az önkormányzat a kérelmét, hogy állami támogatással munkásszállót építhessen. Legyünk jóhiszeműek, és gondoljuk azt, hogy azért nem volt erről szó, mert nem tudhatták ekkor még, hogy júniusban el is nyerik az igényelt támogatást.

A munkásszállás persze nem ördögtől való alapjában, azonban a körülötte érzékelhető sunnyogás azt a látszatot kelti, hogy ebben az ügyben mégsem stimmel valami.

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...