fbpx

FRISS HÍREK

Az alpolgármester szerint nem a közvilágítással függnek össze a gázolások

- Advertisement -

Megtartotta első sajtótájékoztatóját Falu György, alpolgármesteri minőségében. A közvilágításról volt szó, amely jó ideje borzolja már a kedélyeket, és a Szolnoki úton történt múltkori gyalogosgázolás újból kinyitotta a vitákat. Emberi figyelmetlenség vagy nem megfelelően látható átkelők? Lényegében ez a két álláspont vitázik.

Falu György az előbbiek pártján áll. Mint mondta, nappal is történnek balesetek, tehát kár lenne a közvilágításra fogni a gázolásokat. Szerinte sokkal inkább fontos, hogy aki lelép az úttestre, és aki közelít felé, az maximálisan figyeljen oda. Ne telefonozzon közben, ne lépjen le szétnézés nélkül. A KecsUP kérdésére elmondta:

nem tervezi a város, hogy a zebráknál nagyobb lesz a fényerő, mert nem a technikán múlnak a balesetek.

Lehetne itt a nappali fénnyel megegyező mértékű közvilágítás is, akkor is lennének balesetek, ha a közlekedők nem figyelnek – mondta a sajtótájékoztatón. Majd hozzátette: 50 km/h sebességnél egy másodperc alatt 15 métert tesz meg az autó. Ha másodpercekre nem az útra figyel, akkor talán észre sem veszi a sofőr, hogy átkelő következik.

Papa vigyázz, lassan menjél!

Az alpolgármester saját esetével igyekezett meggyőzni az újságírókat arról, hogy a figyelmetlenség sokkal bűnösebb a világításnál. Menet közben a feleségével beszélgetett, amikor egy átkelőnél egy álló autó mögül kilépett a gyalogos, ő pedig alig tudott megállni, mert nem kellően figyelt oda. Szerinte itt egyértelműen maga lett volna a hibás, nem a gyalogos. Azóta mondja is neki a felesége, hogy „Papa vigyázz, lassan menjél!”

Tehát úgy tűnik, nem lesz fényesebb a majd 300 kecskeméti gyalogos átkelő környéke. Vagyis nincs másodlagos cél. Csupán az, hogy világítson minden lámpa, amit felszereltek, ami azért nagy előrelépés lenne a mostaninál. Megírtuk régebben, hogy a Dobó körúti körforgalomtól az Auchan körforgóig 48 nem világító lámpát számoltunk össze. Mintegy egy hónapja az NKM Zrt.-vel kötött szerződést a közvilágítás üzemeltetésre az önkormányzat, addig a Polár Stúdió volt a felelős ezért. 13 ezer lámpatest van Kecskeméten, és az önkormányzat elvárja, hogy ezek működjenek is – hangzott el a tájékoztatón.  A hibák sokrétűek lehetnek egyébként. Rossz lehet az izzó vagy a LED, szakadás lehet a vezetékben, esetleg valahol a föld alatt van baj.

Hasonló cikkünk:  Az Európai Bizottságnak megvan az a luxusa, hogy a tényeket nézze

A megkötött szerződés szerint a kiemelt helyeken ( pl. zebrák ) 2 nap alatt kell megjavítani a bejelentett hibákat, a többi helyen erre 6 napjuk van a szerelőknek. Az NKM szerint nagyon fontos, hogy mielőbb megtudják a problémákat, ezért bíznak az állampolgári bejelentésekben. Ezeket mi is gyűjtük a kommentek alapján, és egy adagot már továbbítottunk is. Ezt amúgy megköszönte a városháza. Az erről szóló cikkünkben megtalálja azokat az elérhetőségeket, ahol a hibákak jelezni lehet.

A városháza nem ellenőrzi a hibákat

A legutóbbi közgyűlés, a polgármester javaslatára, kérte, hogy legyen azért biztosabb módja is a hibák megállapításának, ezért talán kiépülhet egy szenzoros figyelőrendszer. Ez úgy működe, hogy jelezné, ha egy-egy szakaszon csökken az áramfelvétel. Vagyis, ha egy vagy több lámpa nem világít. De amíg ez kiépül, nem marad más, mint a lakossági bejelentések és a sajtó segítsége.

Nincs ugyanis olyan apparátus, amely ellenőrizné a világítást – mondta Falu György a KecsUP kérdésére. Itt a városháza szóvivője utalt minapi cikkünkre, amelyben a közterület-felügyelet egykori vezetője havi 1 (esetleg 2) alkalommal kiadta a felügyelőknek ezt a munkát. Takács Valentina szerint azonban egy-egy ilyen alkalom nem sokat ér, mivel sajnos nem egy esetben megfigyelhető, hogy a megjavítás után egy órán keresztül világít a lámpa, utána megint elromlik. Tehát szerinte a folyamatos monitirozásnak lenne csak értelme. Meg annak, hogy a körzetek képviselői szintén bejelentsék a hibákat, és az elmondása szerint ezt meg is teszik.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...