fbpx
13 C
Kecskemét
2022. május 18., szerda

FRISS HÍREK

Az alpolgármester szerint nem a közvilágítással függnek össze a gázolások

Megtartotta első sajtótájékoztatóját Falu György, alpolgármesteri minőségében. A közvilágításról volt szó, amely jó ideje borzolja már a kedélyeket, és a Szolnoki úton történt múltkori gyalogosgázolás újból kinyitotta a vitákat. Emberi figyelmetlenség vagy nem megfelelően látható átkelők? Lényegében ez a két álláspont vitázik.

Falu György az előbbiek pártján áll. Mint mondta, nappal is történnek balesetek, tehát kár lenne a közvilágításra fogni a gázolásokat. Szerinte sokkal inkább fontos, hogy aki lelép az úttestre, és aki közelít felé, az maximálisan figyeljen oda. Ne telefonozzon közben, ne lépjen le szétnézés nélkül. A KecsUP kérdésére elmondta:

nem tervezi a város, hogy a zebráknál nagyobb lesz a fényerő, mert nem a technikán múlnak a balesetek.

Lehetne itt a nappali fénnyel megegyező mértékű közvilágítás is, akkor is lennének balesetek, ha a közlekedők nem figyelnek – mondta a sajtótájékoztatón. Majd hozzátette: 50 km/h sebességnél egy másodperc alatt 15 métert tesz meg az autó. Ha másodpercekre nem az útra figyel, akkor talán észre sem veszi a sofőr, hogy átkelő következik.

Papa vigyázz, lassan menjél!

Az alpolgármester saját esetével igyekezett meggyőzni az újságírókat arról, hogy a figyelmetlenség sokkal bűnösebb a világításnál. Menet közben a feleségével beszélgetett, amikor egy átkelőnél egy álló autó mögül kilépett a gyalogos, ő pedig alig tudott megállni, mert nem kellően figyelt oda. Szerinte itt egyértelműen maga lett volna a hibás, nem a gyalogos. Azóta mondja is neki a felesége, hogy “Papa vigyázz, lassan menjél!”

Tehát úgy tűnik, nem lesz fényesebb a majd 300 kecskeméti gyalogos átkelő környéke. Vagyis nincs másodlagos cél. Csupán az, hogy világítson minden lámpa, amit felszereltek, ami azért nagy előrelépés lenne a mostaninál. Megírtuk régebben, hogy a Dobó körúti körforgalomtól az Auchan körforgóig 48 nem világító lámpát számoltunk össze. Mintegy egy hónapja az NKM Zrt.-vel kötött szerződést a közvilágítás üzemeltetésre az önkormányzat, addig a Polár Stúdió volt a felelős ezért. 13 ezer lámpatest van Kecskeméten, és az önkormányzat elvárja, hogy ezek működjenek is – hangzott el a tájékoztatón.  A hibák sokrétűek lehetnek egyébként. Rossz lehet az izzó vagy a LED, szakadás lehet a vezetékben, esetleg valahol a föld alatt van baj.

Hasonló cikkünk:  Nem jön Trump az Isten, haza, család konferenciára
Hasonló cikkünk:  Orbán Putyin ügynöke - hangzott el a magyar jogállamiság kapcsán az Európai Parlamentben

A megkötött szerződés szerint a kiemelt helyeken ( pl. zebrák ) 2 nap alatt kell megjavítani a bejelentett hibákat, a többi helyen erre 6 napjuk van a szerelőknek. Az NKM szerint nagyon fontos, hogy mielőbb megtudják a problémákat, ezért bíznak az állampolgári bejelentésekben. Ezeket mi is gyűjtük a kommentek alapján, és egy adagot már továbbítottunk is. Ezt amúgy megköszönte a városháza. Az erről szóló cikkünkben megtalálja azokat az elérhetőségeket, ahol a hibákak jelezni lehet.

A városháza nem ellenőrzi a hibákat

A legutóbbi közgyűlés, a polgármester javaslatára, kérte, hogy legyen azért biztosabb módja is a hibák megállapításának, ezért talán kiépülhet egy szenzoros figyelőrendszer. Ez úgy működe, hogy jelezné, ha egy-egy szakaszon csökken az áramfelvétel. Vagyis, ha egy vagy több lámpa nem világít. De amíg ez kiépül, nem marad más, mint a lakossági bejelentések és a sajtó segítsége.

Nincs ugyanis olyan apparátus, amely ellenőrizné a világítást – mondta Falu György a KecsUP kérdésére. Itt a városháza szóvivője utalt minapi cikkünkre, amelyben a közterület-felügyelet egykori vezetője havi 1 (esetleg 2) alkalommal kiadta a felügyelőknek ezt a munkát. Takács Valentina szerint azonban egy-egy ilyen alkalom nem sokat ér, mivel sajnos nem egy esetben megfigyelhető, hogy a megjavítás után egy órán keresztül világít a lámpa, utána megint elromlik. Tehát szerinte a folyamatos monitirozásnak lenne csak értelme. Meg annak, hogy a körzetek képviselői szintén bejelentsék a hibákat, és az elmondása szerint ezt meg is teszik.

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...