fbpx

FRISS HÍREK

Lakossági fórum a kórház környéki parkolási mizériáról

- Advertisement -

Nem újkeletűek a parkolási gondok a kórház környékén, de néhány éve odáig fajult a helyzet, hogy a kórház lépni kényszerült. Parkolóházzal bővíti a megállóhelyeket. Napi szinten 6-7 ezer beteg és látogató fordul meg a kórházban, és van még 1800 dolgozó is, akiknek egy része szintén autóval közlekedik, vagyis parkolót keres. A forgalom tehát jelentős. A Nemcsik Mátyás önkormányzati képviselő (Fidesz-Kdnp) által összehívott, a helyzetet tisztázó tegnapi lakossági fórumon az is elhangzott, hogy a környéken – mivel ingyenes a parkolás (már nem sokáig, de erről később) -, állnak le sokan a kórházba igyekvők közül. Ezzel viszont elfoglalják a közeli társasházakban lakók parkolóit (persze jogilag nem az övék, ezek közterületek, bárki megállhat ott). Ebben pedig a közgyűlés hozott változást, magyarán azt, hogy az intézmény közvetlen környezetét bevonta a fizetős parkolási rendszerbe, hátha ezzel kevesebben akarnak megállni a házak tövében. Mindezekről számoltak be az illetékesek, és kérdezhették őket a a lakók.

Felszámolták a kórház előtti parkolót

A mintegy 200 helyes kinti parkolót feltúrták, itt lesz majd a parkolóház. E helyett máshol alakítanak ki megállási lehetőséget. A térképre kattintva nagyobban is láthatja.

Az egyik hely a főbejárattól balra esik a kórház területén, az anya-gyermek és szív-érrendszeri központ előtt. Itt fél óráig ingyen lehet megállni, utána óránként 1000 forint az ára. Itt 98 autó fér el. A másik új parkoló a Csabay Géza körúton lesz a régebbi parkoló után. Ez ingyenes, és itt 115 autónak van helye. Az előtte lévő parkolóban az az újdonság, hogy az eddigi 2 órán át tartó ingyenes parkolást 4 órára bővítették ki, utána 200 forintért lehet itt megállni óránként. Tóthalmi Ferenc a kórház részéről elmondta, hogy a megszűnt parkolót tehát kiváltják, vagyis a parkolóház 400 férőhelye plusz lesz a korábbi lehetőséghez képest.

Magyarországon egyedülálló szerkezetű lesz a parkolóház

Weninger András, a parkolóházat építő VER-BAU Parking Kft. képviselője arról beszélt, hogy az épület nem tipikus, kanyargós, meredek rámpás parkolóház lesz, hanem amerikai típusú, amelyben a közlekedés kényelmesebb. Két lift lesz benne, mivel három szintes lesz.  A parkolót éjjel és nappal is védeni fogják. Az építkezés kiterjed a kórház sarkánál lévő plasztikai alkotás helyére is, ezért azt áthelyezik a kórház területére. 430 cserjét és 28 fát ültetnek majd a parkolóház környezetében. Elhangzott, hogy a korábban megjelent információk, amelyek szerint drága lesz itt  parkolás, nem igazak. Annyiba kerül majd egy óra, amennyibe a környéken lesz a jövő héttől, a közgyűlés döntése értelmében. Óránként 320 forint. A tervek szerint, esténként itt valamilyen bérleti rendszerben, a környék lakóinak kínálnának megállási lehetőséget. Az építési terület nem lesz a cég tulajdona. 3 milliárd forintos magánberuházásról van szó, állami és önkormányzati támogatás nélkül.

Egy hónap türelmet kér a városrendészet a kórház környékén bevezetett fizetős parkolásnak

A lakossági fórum harmadik pontja izgatta leginkább a megjelenteket. Vagyis az, hogy miként lesz fizetős a környék, kik kaphatnak kedvezményt, és, hogy vonnak-e be újabb utcákat a parkolási rendszerbe. Csíkos Imre, a városrendészet vezetője azzal indított, hogy Kecskeméten van talán a legrosszabb közlekedési kultúra az országban. Lusták az autósok, ha tehetnék autóval mennének a kórházi ágyakig. Megállnak járdán, megállnak zöld felületen, csak, hogy minél közelebb parkolhassanak. Mivel a közelben lakók a saját lakásuk előtt nem tudnak parkolni a kórházba menők autói miatt, ezért kényszerült lépni a város. A Nyíri úton a Lunkányi utcától az Akadémia körútig fizetős lesz a parkolás, óránként 320 forintba kerül majd. Abban bíznak, hogy ez többeket elriaszt majd a megállástól, és inkább elmennek a kórház valamelyik parkolójáig. Az automatákat már a héten telepítik, a jövő héttől már fizetni kell itt hétköznaponként. Csíkos Imre elmondta, hogy a város ennyit tud tenni, több parkolót nem lehet építeni, a jelenlegi mennyiséggel kell gazdálkodni. Reméli, hogy már ez is megoldás lesz, de ha nem, akkor bármikor lehet változtatni a rendszeren. Akár megemelni a parkolási díjat, akár újabb utcákat bevonni a fizetős rendszerbe a későbbiekben (pl. a Juhar utcát). Egy hónap türelmet kért a lakóktól, azalatt kiderülhet, hogy kell-e újabb lépést tenni.

A lakók két autóra kedvezményt kapnak

Aki lakcímkártyával tudja igazolni, hogy az újonnan kijelölt fizetős területen lakik (vagy nem lakik itt, csak ingatlana van itt) az a lakás után két autóra (ami a lakó tulajdonában van) kedvezményes parkolást kap. Ez évi 5000 forintot jelent. Mindenki másnak fizetni kell, így a látogatóba érkező családtagnak, barátoknak, ismerősöknek is. Albérlőnek is, ha nem jelentkezhet be a lakásba.

Bűn a parkolóház, bűn a belső parkoló a kórtermek ablakai alatt

A lakossági fórum a feléig békésen zajlott, nagyjából addig, ameddig a meghívott illetékesek beszéltek. De amint jöttek a kérdések, már érződött, hogy nem mindenki van elragadtatva a parkolóháztól, a belső parkolótól és a fizetőssé vált környéktől. Az egyik lakó kifejezetten bűnnek nevezte, hogy egészségügyi intézmény mellé parkolóház épülhet, ahol napi több száz autó jön és megy, a gázok pedig arra mennek, amerre éppen a szél fújja. Valamint szintén bűnnek nevezte, hogy az anya-gyermek és a szív-érrendszeri központ mellé viszik a belső parkolót, ahol szintén terjed majd a füst, a benzingőz, és még zajos is lesz. Erre azt válaszolták a kérdezőnek, hogy 400 hellyel több lesz a parkoló, ami enyhíti az itteni körözést, amit eddig helyet keresve végeztek az autósok. Az új belső parkoló mellett lakók sem örülnek a változásnak, mert félnek, hogy a szellőztetéssel bejön a büdös, és a jövés-menés miatt nem is lesz olyan nyugalmas itt lakni, mint eddig. A kivágott nagy fák miatt is szomorkodtak az itt élők, mert most be lehet látni a kórtermekbe, és a szülészetről a hangok is kiszűrődnek, nincs ami felfogja azokat. A válaszban elhangzott, hogy azért nem lehetett ezt a parkolót hátrébb vinni, mert ott a jövőbeni fejlesztéseknek kell a hely.

Hasonló cikkünk:  Feszültségek terhelik a KTE tavaszát, lesz-e szép finis a bajnokságban?

A fizetős rendszer bővítése és a dominó elv

Az egyik lakó azt vetette fel, hogy mindig van egy utca, amely az első ingyenes utca a fizetős utcák után, ezért várható, hogy oda terelődik át a forgalom. Ezt persze orvosolni lehet, ha ezt az utcát is fizetőssé teszik, de akkor jön egy újabb utca és így tovább. A közgyűlés bármikor dönthet arról, hogy kivesz a rendszerből vagy betesz a fizetős rendszerbe utcákat, és itt is, ha kiderül majd egy idő után, hogy lépni kell, megteszik majd – mondta el a városrendészet vezetője.

Ellenzéki képviselők is kérdeztek a fórumon

Király József, a Szövetség képviselője arról érdeklődött, hogy a parkolóház építésével nem sérül-e a zöldfelületi mutató, tehát marad-e annyi zöld, amennyinek muszáj a jogszabály szerint. Elmondták neki, hogy minden szabályos, hiszen kaptak építési engedélyt. Erre a képviselő azt mondta, hogy ez egy dolog, meg fogják majd ezt vizsgálni, mert gyanúja szerint kevesebb zöld marad, mint amennyinek kellene.

Szőkéné Kopping Rita, szintén a Szövetség képviselője azt kérdezte, hogy amennyiben lesznek üzletek a parkolóház alatt (mert lesznek), azoknak a látogatói mennyi helyet foglalnak el a kórházba igyekvőktől, akik miatt végül is megépül majd az épület. Erre konkrét számokat nem tudtak mondani, csak annyit, hogy lesz elég hely az előírások szerint, valamint, hogy nem lesz leválasztott rész a boltok vevőinek. Hogy milyen üzletekről van szó, még nem tudni, mert szerződés még nincs, a tárgyalás pedig üzleti titok. De úgy tudjuk, hogy egy most is a városban lévő népszerű élelmiszerbolt kaphat itt újabb üzletet.

Katasztrófa a patika előtt

A fórumon felszólaló gyógyszertáros elmondta, hogy anno saját költségen négy parkolót épített, de azokat szinte nem is a vevők használják, hanem a környéken élők. A vevők meg oda állnak, ahova tudnak. Sokszor megbüntetik őket, mert a füvön áll az egyik kerék. Volt, aki emiatt visszaadta a törzsvásárlói kártyát, és inkább nem jön többet – számolt be a patika tulajdonosa. Ő attól fél, hogy vevőket veszít. És ettől fél egy másik szolgáltató is, aki anno 500 ezer forintot fizetett egy parkolóért (ez az üzlet létrehozásának egyik feltétele volt). Ő ingyenes részen lakik, de úgy hiszi, mivel közel van a kórházhoz, most többen ott próbálkoznak majd a parkolással, a vevői meg fizetni kényszerülnek valahol a fizetős részen, vagy ehelyett máshol veszik igénybe a szolgáltatást. A fórumon kiderült, hogy az üzletek miatt megszabott parkolókiváltás nem azt jelenti, hogy ez a parkoló szabadon is marad és az üzleté lesz.

A kórházi parkolókat jelezzék táblákkal!

Ezt többen is kérték. A lakók szerint még a kecskemétiek közül sem tudja mindenki, hol vannak a kórházi parkolók, nem beszélve a vidéki látogatókról. Ezért azt kérték, hogy a kórház felé közeledve az utakon nagy táblákkal jelezzék, hol lehet megállni, akár ingyen is. A kórház illetékese elmondta, hogy a táblázás folyamatban van, jelezni fogják majd a megállókat.

Olyan nincs, hogy mindenkinek jó legyen

A lakossági fórumokra általában jellemző, hogy különböző érdekű emberek gyűlnek össze. Ez most sem volt másképp. Hiszen amíg az egyik lakó örül az új fizetős parkolóknak (hátha marad végre hely neki), addig egy másik lakó mérges, hogy az őt látogató családtagoknak fizetni kell, ha jönnek. Amíg egy kórházlátogató örül, hogy több hely lesz megállni, még ha fizetős is, addig több lakó bosszús, mert a közelében parkolót építenek. Az új helyzet, ha megépül a parkolóház is, eldönti, hogy jó irányba mozdult-e helyzet, vagy nagyobb káosz lesz, mint előtte. Csakhogy addigra már megépült minden, visszabontani aligha fognak bármit is.

 

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Az aláírásgyűjtés előtt pár nappal visszalépett a Fidesz-KDNP egyik kecskeméti képviselőjelöltje, Tihanics Tibor

A KecsUP úgy értesült, nem Tihanics Tibor birkózó edző, hanem Szappanos Benedek, a Bács-Kiskun Vármegyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat igazgató...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...