fbpx
9.3 C
Kecskemét
2024. április 19., péntek

FRISS HÍREK

Politikai gáncs? Kivennék a képviselők kezéből a választókerületi pénzeket

- Advertisement -

Mielőtt belemennénk, miről is van szó, szeretnénk leszögezni valamit. Ténylegesen eddig sem a képviselők osztották a választókerületi pénzeket. De ők tehettek (és a szabály szerint még most is) javaslatot az összegekre és a kedvezményezettekre. Majd a pénzügyi bizogttság döntött ezekről végül. Így fogalmaz a még érvényben lévő szervezeti és működési szabályzat melléklete:

Tehát ez a gyakorlatban úgy nézett ki (pl. az elmúlt ciklusban is, amikor csak fideszes egyéni képviselők és fideszes többségű bizottságok léteztek), hogy a fideszes képviselő azt mondta, hogy XY nevű szervezetnek ZX összegű pénzt javasol adni a keret terhére. Majd a fideszes többségű bizottság döntött erről. Anélkül, hogy megnéznénk, hogy milyen arányban szavazták meg a javaslatokat, azt sejtjük, hogy nem volt túl nagy veszekedés ebben.

Ezután a polgármester döntene, és a fideszes többségű bizottság által összerakott testületek tehetnének javaslatokat

Most viszont az az előterjesztés megy be a jövő heti közgyűlésre, amely ezt a rendszert megszüntetné. A tervezet szerint minden választókerületben (tehát 14-ben) létrejönne egy 21 fős tanácsadó testület. Amelynek elnöke az adott körzet megválasztott képviselője, és minden képviselő és külsős bizottsági tag, aki a körzetben lakcímmel rendelkezik, automatikusan tagja lesz. De a többi tagot a fideszes többségű pénzügyi bizottság választja meg pályáztatás útján. Majd ez a testület tesz javaslatot, de már nem a pénzügyi bizottság fog dönteni, hanem az előterjesztés szerint a polgármester (kivéve az alapítványi forrásokat, mert ezeknek a jogszabály szerint közgyűlési hatáskörben kell maradnia).

Vagyis könnyen megtörténhet, hogy hiába adna a megválasztott ellenzéki képviselő valamennyi pénzt egy általa támogatandónak ítélt szervezetnek, egyesületnek, a fideszes többségű bizottság által összerakott, esetlegesen a Fidesz felé hajló tanácsadó testület ennek keresztbe tehet. De ha még át is menne a javaslat, a döntés akkor is a polgármester kezében lesz.

Hasonló cikkünk:  Gyökerestül kifordult és autóra dőlt egy fa a Gyenes téren

Újabb lépés az ellenzéki képviselők gáncsolására és a rájuk szavazók (csaknem a választók fele) akaratának semmibevételére?

Az ellenzéki képviselők szerint ez egy újabb, már többedik lépés annak érdekében, hogy keresztbe tegyenek nekik. Egy általunk megkérdezett képviselő szerint az lehet a cél, hogy az ellenzéki képviselők személyéhez még véletlenül se ragadjon pozitív cselekedet. Minden ilyesmi a fideszes többségű testületekhez és a polgármesterhez tapadjon. Úgy tudjuk, a Szövetség frakcióban fájlalják, hogy a jelöltjeikre szavazó 13.892 kecskeméti akaratát (a fideszes jelöltekre 15.744-en voksoltak) semmibe igyekeznek venni. A Szövetség és a Fidesz-KDNP küzdelmében ez 47%-53%-os arány, tehát szinte a fél várost az ellenzéki képviselők képviselik.

Éppen tegnap írtunk róla, hogy már azt a lépést is a többediknek tartották a Szövetség frakcióban, az ellenzéki képviselők mozgásterét szükítő intézkedések sorában, hogy a jövőben csak egy kijelölt köztisztviselőhöz fordulhatnak, ha képviselőként kérdésük, panaszuk, vagy bármilyen ügyük van. Most itt van egy újabb elképzelés, amely szerintük tökéletesen illik ebbe a sorba.

Az előterjesztés szerint viszont így lesz hatékonyabb és demokratikusabb a választókerületi keretek felhasználása. És ez pont akkortól szükséges, amikor rég nem tapasztalt választási eredmény szerint ellenzéki képviselők is nyertek körzeteket. Persze ez a kitétel akár vallomásnak is tekinthető, és azt is jelentheti, hogy eddig se nem volt olyan hatékony, se nem volt annyira demokratikus ez a fajta pénzköltés.

A következő közgyűlés február 13-án lesz.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...