fbpx

FRISS HÍREK

Ez így csak fenyegetés? – az ünnepek után már nem dönthet kijárási tilalomról a polgármester

- Advertisement -

Kecskemét polgármestere közleményben tudatta, és meg is írtuk, hogy miután „kiszökött” egy lakó a Margaréta Otthonból, és „vásárolgatni” ment, elgondolkodik azon az ünnepek után, hogy teljes kijárási tilalmat rendel el a városban a 65 éven felettiek számára, ha ez szükséges. Tehát 9 és 12 óra között sem hagyhatnák el otthonaikat – így írta Szemereyné Pataki Klaudia.

Az erről szóló hírünkben már megemlítettük, hogy Orbán Viktor bejelentése alapján az ünnep után a polgármester erről már nem dönthet. Most kikerestük a kijárási korlátozás meghosszabbításáról szóló rendeletet (95/2020. (IV.9.) , hogy idézzük belőle azt a részt, amely a polgármestereknek a rendelettől eltérő szigorítást csak az ünnepek alatt engedélyez.

Tehát mivel az eredeti, kijárási korlátozásról szóló rendeletben nincs szó a 65 év felettiek teljes kijárási tilalmáról, sőt, az egész rendelet csupán a kijárás korlátozásáról szól, ennél szigorúbb szabályokat nem hozhatnak a polgármesterek az ünnep lejártával.

Mit jelent az, hogy kiszökött?

Miután azokra (pl. rabokra) szokás használni az elszökött, kiszökött szavakat, akik valahonnan elmennek, ahonnan tilos lenne, ezért tisztázni fogjuk (az ünnep miatt most nem könnyű elérni illetékeseket), hogy mire is gondolt a polgármester. Miután az otthon házirendje szerint nem tilos az intézményt elhagyni, arra is rákérdezünk, hogy milyen szabályt sértett meg az a bizonyos lakó, akiről a polgármster írt. Van-e bármilyen korlátozás esetleg jelenleg az intézményben, ami alapján semmilyen indokkal nem lehet onnan távozni – ezt is megkérdezzük. Valamint az is érdekelne minket, hogy ha nem lehet kijárni az intézményből, akkor vajon hogyan történhetett meg mégis, hogy valaki kijutott onnan.

Hasonló cikkünk:  Kisöpörte az éjjeli eső a szaharai homokot – mégis mit keres itt Kecskeméten?

Vásárolgatott?

Amíg az előző kérdést lehet tisztázni, ha kapunk válaszokat, addig ezt a kérdést nem igen lehet megválaszolni. Mi úgy érezzük, hogy a vásárlás helyett a vásárolgat kifejezésben van egy odaszúrás. Kétségtelen, nem a shoppingolás szót használta a polgármester, de volt kommentelő, akinél így jött le a vásárolgatott kifejezés. Mások arra céloznak, hogy a közlemény stílusa bicskanyitogató.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...