fbpx
12.3 C
Kecskemét
2024. február 26., hétfő

FRISS HÍREK

247 millióval drágult és kb. fél évvel tovább tart a városháza felújítása

- Advertisement -

Nem olyan régen magyaráztuk el, az akkor még a KecsUP-pal szóba álló városházi sajtós segítségével, miért vannak különböző számok az újságícikkekben a városháhza felújításának kapcsán.

Negyed milliárddal drágult a felújítás

Most ismét változik a felállás, mivel a kivitelezésre megállapított eredeti 3.415.837.000 forint egy áprilisi szerződésmódosítás miatt 3.662.913.575 lett, vagyis

a városháza felújításának költsége 247 millió forinttal drágább lesz.

Ezt azzal indokolja a tegnap közzétett közbeszerzési anyag, hogy „az épület második emeletének bontási munkálatai során megállapításra került, hogy a tervek
szerint 17 cm-es átlag vastagságú válaszfalként jelölt épületszerkezetek részben faszerkezetű szakipari falak, részben pedig 6 cm vastag tégla anyagú válaszfalak, így számos helyen az átlagos vastagságuk nem éri el a 6-12 cm-t.

Mivel széleskörű roncsolásos vizsgálat korábban nem történt, így az eredeti tervrajzokra és próbamérésekre hagyatkoztak csupán a felújítás tervezésekor. Így viszont ez a vastagság nem elég  „a tervezett elektromos és épületgépészeti installációk kiépítéséhez. Az Örökségvédelmi Hivatal egyetértésével a falak elbontását követően az eredeti „Lechner-féle” alaprajz szerinti visszaállítása szükséges.” – áll a módosítás indokai között.

Ez viszont magával vonja a tervezett nyílászárók műszaki tartalmának módosítását és mennyiségi változásokat eredményez. Ebből áll össze a plusz 247 millió egyik része.

Hasonló cikkünk:  Nem is a jéghideg vízben úszni igazán kemény, hanem onnan kijönni

A másik pedig abból, hogy módosítani kellett a műszaki tartalmat azért is, mert a kivitelezés után derült ki, hogy tovább romlott a műemléki elemek állapota a kutatási dokumentációhoz képest. Ezért újra kellett tervezni a restaurálási tervet és ki kellett egészíteni.

168 nappal tarthat tovább a felújítás

Ezek pedig nem csupán a felújítás költségét növelik, hanem a munka elvégzésének idejét is. Ugyanis az állványozás után derült ki – a közbeszerzési anyag szerint – hogy a műkő elemek nagy része olyan rossz állapotban van, hogy nem elég a restaurálás. Ezeket újra kell gyártani, ami 208 napot vesz igénybe. A restaurálásra 40 napot szántak, így a különbözet 168 nap, vagyis ennyivel tart tovább a városháza felújítása.

Az anyag szerint „a késedelmes teljesítés a pótmunkaként elfogadott műkőelemek gyártására vezethető vissza, ami a Vállalkozó ellenőrzési körén kívül eső tényező.

A kecskeméti városháza műemléki felújítására kiírt nyílt közbeszerzést két helybeli cég, a Horváth Építőmester Építőipari Zrt. és a Portula Építőipari Kft. nyerte el.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Demokráciadeficit a kampánylázálmok láttán – a kecskeméti polgármester újabb alkalmassági vizsgája

-vélemény- Megint nem kaptunk meghívót pár kecskeméti rendezvényre, így nem tudtunk első kézből beszámolni a "rendhagyó gazdaságfejlesztési fórumról", ami a...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...