fbpx

FRISS HÍREK

Városháza felújítás – így lett 3,4 milliárdból 6,7 milliárd forint

- Advertisement -

A minap a kecskeméti városháza dísztermében tartották az Országgyűlés gazdasági bizottságának az ülését, ahol városunk polgármestere is felszólalt, természetesen a gazdasági eredményekre fókuszálva. A bemutató alatt kivetítettek egy táblázatot, amelyen megakadt a szemünk egy olyan számon, amit előtte nem láttunk. A kiemelt projektekről szóló dián a városháza felújítása mellett 6,7 milliárd forint szerepelt. Mivel ezt a számot még senki nem látta, azonnal a városháza sajtósához fordultunk.

Hogyan lett a 3,4 milliárdból 6,7 milliárd?

Eddig ugyanis két összeget ismerhetett meg a közvélemény, és nem lennénk meggyőződve arról, hogy pontosan tudja minkenki, miért tér el egymástól ez a két szám. A közbeszerzési anyagban az szerepel, hogy két cég nyerte a felújítást, és erre nettó 3.415.837.000 forintot nyertek. Néhány napja a magyarepitok.hu is ezt az összeget hozta. De a hírekben megjelent egy 5 milliárdos összeg is, sőt ez szerepel a kecskemet.hu oldalon is. Most pedig egy ennél is magasabb összeget hoztak nyilvánosságra az említett eseményen.

A városháza sajtósától azt a magyarázatot kaptuk, hogy még 2017-ben a város bruttó 5.192.661.700 forint támogatásban részesült (lefektetve egy támogatói okiratban) a városháza felújítása kapcsán. Ennek a része az a nettó 3,4 milliárd, amit kizárólag a kivitelezésre kapott a két nyertes cég (több, mint 4 milliárdról van szó ÁFÁ-val együtt). Takács Valentinától megtudtuk, hogy ebben nincs benne a tervezés és még egyéb költségek, tehát ezekkel kiegészítve van szó a több, mint 5 milliárdos összegről.

Újabb 1,5 milliárdot kapott a város

Azonban a 6,7 milliárdos összeg úgy jön ki, hogy közben született egy teljesen friss döntés arról, hogy a 2021-es állami költségvetés terhére a város kapott újabb bruttó 1.474.015.371 forintot – tájékoztatta hírportálunkat a városháza sajtósa. Ezt a városházán működő levéltár költöztetésére igényelte és kapta meg utólag a város. Ezzel kiegészülve a korábbi bő 5 milliárdos tétel lett 6,7 milliárd forint. Még hozzátette Takács Valentina, hogy annyira új ez a döntés, hogy a város honlapján sem frissítették még az adatot.

Hasonló cikkünk:  Vetőmagokat csereberéltek és kertészeti praktikákat tanultak Kecskeméten

Így legújabb ismereteink szerint a „körítésekkel” együtt a városháza felújítás költsége tehát bruttó 6,7 milliárd forint. Azonban nem ez volt az egyetlen adat, amit kiszúrtunk.

Más adaton is megakadt a szemünk

A Campus építése melletti 12 milliárd forint is kérdéseket vetett fel bennünk. Valóban ekkora összegről volt szó korábban, csakhogy  ez azóta változott. A közbeszerzési értesítőben azóta 13,5 milliárd forint olvasható. Tehát a kivetített összeghez képest egy másfél milliárd forinttal drágább költség szerepel már a hivatalos anyagban. A beruházás koordinátora, így a közbeszerzési eljárásban az ajánlatkérő a KEDO Zrt. volt, amelynek vezérigazgatója Szemerey Szabolcs, a polgármester férje. Róla, a KEDO-ról és annak bankszámlájának – szerintünk érdekes – mozgásáról itt írtunk korábban.

Az eltérés kapcsán azt a választ kaptuk a városházáról, hogy a prezentáció célja (volt) „a város általános bemutatása, rávilágítás az összefüggésekre és a nagyságrendekre„. Az eltéréseknek pedig  „egyébként egy ilyen típusú prezi esetében túl sok jelentőségük nincs„.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Izsáki út: június 18-án műszaki, július 18-án forgalmi átadás

Ha minden a tervek szerint alakul, a nyári hónapokban végre teljesen birtokba veheti városunk a Könyves Kálmán körút és...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...