fbpx
16 C
Kecskemét
2024. március 29., péntek

FRISS HÍREK

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

Zöldebb lehetne a Centrum Áruház környéke a helyi szabályozás értelmében

- Advertisement -

„Ide több fa kell, sövény és zöld fal!” – volt olvasható azon a Centrum Áruháznál kifeszített molinón két hete, amit a 10 millió Fa – Kecskemét mozgalom önkéntesei azért feszítettek ki, hogy felhívják a figyelmet, a köztér nagyobb zöldfelülettel való kialakításának fontosságára.

Az 510 millió forintba kerülő Centrum Áruház környékének rekonstrukciója egy hónapja kezdődött el. Az áruház körül lévő mintegy 6000 négyzetméter igen rossz állapotú burkolatot modern térburkolatra cserélik, amelyet a lehetőségek nyújtotta kereteken belül  új zöld felületekkel tarkítanak – olvasható az önkormányzat márciusi kommünikéjében.

A civilek azért aggódnak, hogy a lehetségesnél jelentősen kevesebb zöld felület lesz a Centrum Áruház környékén

A felújítási munkálatok megkezdését követően arra figyeltek fel a klímatudatos polgárok, amint azt elmondták:

a beruházás nem tartalmaz zöldfelületi fejlesztést a meglévőhöz képest. A 6000 négyzetméter térkő rengetegben a hőszigetek káros hatásainak enyhítésére jelentős mértékű zöldfelületi fejlesztés szükséges. 1000 négyzetméter vagy annál nagyobb fejlesztés is indokolt lenne, ezen belül fák ültetésével a teljes terület árnyékolhatósága pedig elengedhetetlen.

A civilek több fát szeretnének az áruház környékére

A belváros képviselője, Király József által szervezett januári lakossági fórum után történt egy egyeztetés a város főépítészével, aki megerősítette:

a Centrum Áruház környezetének rendezési tervezésekor nem készült zöldfelületi fejlesztési terv, de ennek pótlásáról gondoskodnak.

A 10 millió Fások saját javaslatukat is elküldték az önkormányzat részére. Ezt követően a főkertész által elkészült egy zöldítési terv és megegyezés született a kivitelezővel is ennek megvalósításáról.

Az áprilisi civil akcióra akkor került sor, amikor a kivitelezés fázisában láthatóvá vált, hogy nem a főkertészi irányok köszönnek vissza. Ekkor megkerestük az önkormányzatot és Király Józsefet is, hogy milyen korrekciós lépéseket terveznek tenni a tervek megvalósítása érdekében.

A városháza kommunikációs vezetőjétől, Takács Valentinától kérdésünkre mi nem kaptunk választ, de az önkormányzati sajtónak hamarjában elmondta, hogy

„nem kisebb, hanem körülbelül száz négyzetméterrel nagyobb lesz a zöldfelület a Centrum Áruház környékén.”

Király József ezzel szemben akkor úgy foglalt állást, hogy nem érti, miért nem a főkertészi tervek szerint halad a felújítás. Majd hozzátette: „sohasem késő változtatni, és ezért is sürgeti a mielőbbi megbeszélést, illetve korrekciót.”

Farkas Barta Kata, a 10 millió Fa – Kecskemét közösség nevében levélben fordult a polgármesterhez, amiről így számolt be a csoport közösségi oldalán:

„Polgármester Asszonyhoz fordultam írásban, segítségét kérve a helyzet megoldására. Levelemben jeleztem a klímaváltozás hatásait, így a jelentős felmelegedés esetén, ez a megoldás [mármint a kevés zöldfelület – szerk.] a nyári hónapokban, gyerekeknek, időseknek, betegeknek életveszélyes lehet majd! Ezért kértem több fa ültetését. A polgármesteri válaszban az szerepelt, hogy a fák ültetésének, a közművek elhelyezésére hivatkozva nem látja lehetőségét, de abban kér segítséget, ha tudunk, ültessünk konténerbe fákat, valamint tegyünk javaslatot a megoldásra úgy, hogy parkolókat ne veszítsünk! Tájékoztatott, hogy közbeszerzéses munkáról van szó, ezért nincs mód sok változtatásra, amit lehetett változtatni, azt a 100 nm zöldfelülettel kimerítették. Ha ennél nagyobb változtatást szeretnénk, újra kell közbeszereztetni!

A polgármester levelére írt válaszomban jeleztem, hogy a közművek figyelembe vételével, pontszerűen, a jogszabályban előírt zöldfelülettel, 15-20 db között elhelyezhető fa a területen, ezzel a klímavédelem megoldható. Főkertész Úrral is egyeztettem, aki szerint is, így megoldható lenne. Megoldási javaslatom az volt, hogy alakítsák ki a fa helyeket, a 100 nm plusz zöldfelület helyével együtt, magát a növényeket a teljes zöldfelületre pedig vállaljuk közösségi felajánlásokkal biztosítani, így nem szükséges új pályázat kiírása. Felajánlásomra eddig válasz nem érkezett!”

Hasonló cikkünk:  Olvasd el mit gondolnak szerkesztőségünk tagjai a sajtószabadságról!

Mire jutottak az újabb megbeszéléseken?

Király József néhány napja elmondta, hogy több egyeztetés is történt az elmúlt két hétben, és a legújabb tervekben plusz zöldterületek jelennek meg; így a Nagykőrösi és Budai utca találkozásánál, a Horváth Cirill téren, illetve a Jakó Cukrászda előtti (jelenleg betonrengetegen). Az újratervezés abban a fázisban tart most, hogy a közművek megvizsgálják azokat a lehetséges területeket, ahová lehetőség szerint fák telepíthetők – foglalta össze az egyeztetetések eredményét az önkormányzati képviselő.

„A fák is lélegeznek”, amiről a fás szárú növényekre vonatkozó szabály világosan fogalmaz

Nemcsak a szűkös zöldfelület méretét éri kritika, hanem a meglévő fák közvetlen környékének burkolását is. A kritikusok szerint ugyanis nem pontosan veszik figyelembe azt, hogy a

Közterület burkolatának építésénél- és felújításánál a fás szárú növény töve körül legalább 1,5 x 1,5 m (2,25 négyzetméter) víz- és légáteresztő felületet kell hagyni –

a fás szárú növények védelméről szóló 346/2008. (XII. 30.) Korm. rendelet értelmében.

A 10 millió Fa – Kecskemét csoport tagjai arra is felhívták a figyelmet, hogy a meglévő fák körül kialakított szegélyek esetében nem az előírásoknak megfelelően érvényesül a víz- és légáteresztő felületet kiépítése. Mint az a képen is látható, a szegély megtámasztását szolgáló betontömeg szinte kitölti az ültetőgödröt.

1,5 x 1,5 m (2,25 négyzetméter) víz- és légáteresztő felületet kell hagyni

Tájépítészek szerint ez a 1,5 x 1,5 m terület is inkább kicsinek bizonyul, hisz a fáknak ennél szinte mindig nagyobb vetületű lombkoronát kell éltetniük. Ezért is fontos, hogy maradéktalanul érvényesüljön a minimum előírás, illetve ahol lehetőség van a csapadékvíz visszatartására, vízáteresztő burkolatok által a talajba történő visszajuttatásra, ott feltétlenül meg kell valósítani ezeket a beruházásokat, mert ezzel jelentősen hozzájárulhatunk a fák kondicionálásához.

A közérthetőség érdekében álljon itt a főváros által elkészített útmutató arról, hogy ilyen esetben mit kell figyelembe venni:

Városi fák és közművek kapcsolata tervezési útmutató, Budapest, 2018.

Zöldebb lehetne a Centrum Áruház környéke a helyi rendeletek értelmében, ha azt szigorúan követnék –

ugyanis Kecskemét Megyei Jogú Város Helyi Építési Szabályzatában világosan szabályozzák azt is, hogy négy 4 parkolóhelyenként kell 1 fát ültetni. Ha végig tekintünk a parkolókon, akkor világosan látszik, hogy a mostani felújítás nem követi a közgyűlés által elfogadott szabályozást.

A HÉSZ így fogalmaz szó szerint:

A négy személygépkocsi, egy tehergépkocsinál vagy egy autóbusznál nagyobb befogadóképességű felszíni várakozóhelyet fásítani kell. A várakozóhely felületének árnyékolását biztosító fásítást minden megkezdett négy személygépkocsi vagy egy tehergépkocsi vagy egy autóbusz után egy nagy lombkoronát nevelő, környezettűrő, legalább kétszer iskolázott lombhullató fa telepítésével és fenntartásával kell megoldani, faegyedenként legalább 1,5 méter széles és legalább 2,25 m2 nagyságú zöldfelület és öntözési lehetőség biztosításával.

Miről szól a Centrum Áruház felújítása kapcsán kibontakozó társadalmi szintű ügy?

A Centrum Áruház környékén kialakult polémia, amire a klímatudatos polgárok ráirányították a közvélemény figyelmét, arról szól, hogy a városi zöldfelületek tervezéséhez kapcsolódó szemléletformálás és iránymutatás elengedhetetlen Kecskemét élhetőbbé és fenntarthatóbbá válásáért. Az emberi tevékenység hatására is változó környezetünk ugyanis új gondolkodást, és ezzel együtt újfajta magatartást kíván meg a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásban.

A kecskemétiek hiába szeretnének egyszerre sokkal több zöldfelületet, szélesebb járdákat, biztonságos kerékpáros közlekedést, és több parkolóhelyet, illetve többsávos utakat, ez azonban nem megy, akkor ha valóban komolyan vesszük a rendre rossz kecskeméti légszennyezettségi mutatókat és a fenntartható városi közlekedés követelményeit.

A döntés a kecskeméti közösség kezében van, hogy milyen utat választ magának.

- Advertisement -

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bemutatták a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltjét és az egyéni indulókat

Hivatalosan is bemutatta – egy választókerület kivételével, ahol még tárgyalások folynak – a Szövetség a Hírös Városért Egyesület a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...