fbpx

FRISS HÍREK

Összeférhetetlenségi aggály: A Bács megyei kormányhivatal informálódik

- Advertisement -

Már akkor a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatalhoz fordultunk, amikor megírtuk, hogy egy éve a Fővárosi Kormányhivatal kormánymegbízottja, Sára Botond bejelentette, hogy főként ellenzéki városvezetők ellen összeférhetetlenségi eljárás indul, mert a törvény szerint főállású településvezetők nem vehetnek fel több helyről fizetést. Az egyik szocialista polgármestert nevesítették is, aki az egyik kerület vezetése mellett egy cég felügyelőbizottságának az elnöke is volt, és ezért havonta fizetést kapott. Akkor kormánypárti lapok álláshalmozó, hataloméhes városvezetőkről írtak.

A Bács megyei kormányhivatal informálódik

Ezért Kovács Ernő, Bács megyei kormánymegbízotthoz és hivatalához fordultunk, és állásfoglalást kértünk. Emlékeztetve kollégája mondataira, és leírva a kecskeméti helyzetet, kértük, válaszoljanak, vajon összeférhetetlenségről van-e szó Szemereyné Pataki Klaudia és Szeberényi Gyula Tamás esetében amiatt, hogy mindketten felügyelőbizottsági tagok havi juttatással, városvezetői munkájuk mellett. Ha pedig összeférhetetlenek, akkor indul-e eljárás.

A kormányhivatal a következő választ küldte (kiemelés tőlünk):

„A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény szerint a település főállású polgármestere, az ott meghatározott kivételekkel egyéb, munkavégzésre irányuló jogviszonyt nem létesíthet, más kereső foglalkozást nem folytathat, nem lehet gazdasági társaság személyesen közreműködő tagja. A fennálló helyzet tisztázása érdekében információ kéréssel élt a kormányhivatal. Köszönjük türelmét!”

Ellenzéki polgármesterről egyértelműen állította az egyik kormányhivatal, hogy összeférhetetlen – fideszes városvezető esetén egy másik kormányhivatal informálódik

Hogy kitől kér információkat a kormányhivatal, és főként, hogy miért, azt nem tudjuk. A törvényt, mint fentebb látható, ismerik a hivatalban. Talán értelmezési segítséget kérnek, netán a szereplőktől kérnek információkat. Mindenesetre érdekes, hogy amíg ugyanezen törvény alapján a fővárosi kormánymegbízott egyértelműen kijelentette, hogy a szocialista budapesti Őrsi Gergely polgármester esetében fennáll az összeférhetetlenség, addig itt a helyi hivatal további információkat kér valakitől fideszes városvezetők esetében.

Hasonló cikkünk:  Elstartolt a kecskeméti kampány, mutatjuk, kik jelentették be eddig a polgármesterjelöltjüket

Addig is nézzük, hogyan fogalmaz a törvény. Feketével mi emeltük ki a kivételeket, azokat folytathatja egy főállású városvezető.

„(2) A 3000 fő feletti lakosságszámú település főállású polgármestere

a) a tudományos, oktatói, lektori, szerkesztői, művészeti, jogi oltalom alá eső szellemi tevékenység,

b) a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszony, valamint

c) az egészségügyi tevékenység végzésére irányuló jogviszony – ide nem értve az egészségügyi alapellátásban végzett tevékenységet – kivételével egyéb, munkavégzésre irányuló jogviszonyt nem létesíthet, más kereső foglalkozást nem folytathat, nem lehet gazdasági társaság személyesen közreműködő tagja.”

Amennyiben a kormányhivatal a tájékozódás után konkrét választ ad kérdéseinkre, arról is beszámolunk.

Szavazás indult, hogy melyik munkájáról mondjon le a polgármester

Közben Bodrozsán Alexandra önkormányzati képviselő, aki korábban levélben is megkérdezte a polgármestert az „összeférhetetlenségi aggály”ról, arra kéri a kecskemétieket, hogy segítsenek a polgármesternek, melyik munkájáról mondjon le. Cikkünk írásakor a polgármesterségről mondatnák le többen Szemereyné Pataki Klaudiát.

 

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...